FONTOS


 

33. világbajnokság, Gainesville
Vereckei és Kammerer a négyessel keresné az athéni boldogulást
Egy arany visszaszerezhető

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.09.18
--------------------------------------------------------------------------------

A férfi kajakosok elkapattak minket, ezért rendellenesnek tetszik, hogy Sydney óta olimpiai számban csupán egyetlenegy aranyérmet szereztünk.


Vereckei Ákos (balra) és Kammerer Zoltán nem tett le arról, hogy olimpiai aranyérmet nyerjenek az athéni játékokon (Fotók: Meggyesi Bálint)
Vereckei Ákos 2001-ben még megvédte címét K-1 500 méteren, ám 2002-ben és múlt hét szombaton egyaránt a hetedik helyen végzett a legnagyobb presztízsű egyéni versenyben. Hogyha a derűlátóbb megközelítést veszszük, Vereckei és az olimpiai bajnok négyesben 2003-ban szintúgy ott ülő Kammerer Zoltán előrelépett: tavalyi, párosban begyűjtött bronzérmeik után az idén ezüstérmet hoztak haza a kvartettel.
"Továbbra is állítom, hogy nem az ellenfeleim kapcsoltak szuperszonikus sebességre - mondta az egyéni kudarc elemzésére kért Vereckei Ákos. - Tavaly még Európa-bajnokságot nyertem fő számomban, az idén Világkupát. Mi több, még július végén, a magyar válogatón is sokkal jobb állapotban voltam, mint most. Egy kis formahanyatlás pedig ebben a kiegyensúlyozott mezőnyben elég ahhoz, hogy a korábbiakhoz mérten leszerepelj. Persze minden relatív, elvégre ma már nagy dolog a döntőbe kerülés is: az 1998-as fináléból például ketten maradtunk az izraeli Kolganovval. A 2001-es dobogósok közül ezúttal csak én maradtam a kalapban: az üzbég Rijahov és az argentin Correa kiesett a középdöntőben, miként az olimpiai érmes bolgár Merkov, valamint a tavalyi Európa-bajnokságon remeklő lengyel Seroczynski is.”

Ki korán kel…
Az aranyesôt hozó világbajnokságról hazaérve Angyal Zoltán szövetségi kapitány kajak-kenusaink olimpiai felkészülésérôl beszélt a MOB-rendezvényen. A válogatott célkitűzése Athénban két-három arany-, három-három ezüst- és bronzérem, valamint 38-45 pont megszerzése. Schmidt Gábor, a szövetség fôtitkára szervezési, technikai kérdésekrôl beszélt. Az olimpiai pótselejtezôt jelentô Európa-bajnokságot korán, május második felében rendezik Poznanban, ezért már az év elején meleg vízi edzôtáborokat kell beiktatni. Athénban a versenyek kezdési idôpontját 8 órára hozták elôre, s ez esetben az olimpiai faluban lakó versenyzôknek hajnali 4 órakor kell majd kelniük.
Mádl Ferenc köztársasági elnök szerdán dísztáviratban gratulált a magyar csapat vb-szerepléséhez.
A jövőre favorizálandó számokról Vereckei egyelőre nem óhajtott beszélni, ám aligha kérdéses, hogy egyesben újfent megpróbálja. Igaz, nem titkolja, hogy ezúttal csak a kellő pihenő, a csalódottság enyhülése után ragad majd lapátot: "Ha nem olimpiai év következne, a szokottnál is nehezebben kezdenék hozzá a felkészüléshez.”
Vereckei amondó, a négyes - amelyben állítása szerint most Kammererrel képviselik az állandóságot - felértékelődik majd, jóllehet, nem biztos abban, hogy a jelenlegi összetételben kell versenyezniük. A hajóban ezúttal a vb-re ki sem jutó Storcz Botond helyén Kökény Roland, a sérülése miatt csak az ötszázas négyesben lapátoló Horváth Gábor helyén Veréb Krisztián ült.
"Ákossal ellentétben engem meg azért bosszant a kevéssé sikeres szereplés, mert én kiváló formában voltam - vette át a szót Kammerer Zoltán. - Még őt is megvertem az időmérő edzéseken, úgyhogy magam sem értem mi történt velem, illetve Verébbel együtt velünk, párosban, aminek a hetedik hely, az olimpiai kvóta elbukása lett a következménye.”
Aki ismeri Kammerert, tudja, nála mindig is a négyesbéli szereplés a legfontosabb, így azt hihetnénk, az ezüstöt sokra tartja: "Nos, nem ugrálok örömömben, hisz számunkra az arany a mérce - válaszolta. - Annyi bizonyos, hogy ebben a felállásban nem akarok a kvartettel az olimpiára menni. Én tudom milyen egy jó K-4-es, márpedig a jelenlegiben már az első pályaevezéskor sem éreztem a szükséges mindent elsöprő erőt. Idény közben hiába mondtuk el a hibákat, valaki mindig megsértődött.”
A hazai válogatót biztosan nyerték, ám a vezérevezős szerint ez nem számít: "Itthon így is bárkit megvertünk.” Gyulay Zsolt tanácsát, mely szerint a sydneyi egység együtt tartása mindennél fontosabb lenne, már készségesebben fogadta: "Látja, az a kvartett már az első pillanattól éretten versenyzett. Sydney után azonban csökkent a motiváció, és hasztalan áhítottam a változatlanságot, ahányszor hátrafordultam, mindig más arcok bukkantak fel a csapathajónkban.”
A férfi kajak szakág legfontosabb kérdése: az említett egyég - fizikai és lelki - újraalkotására elérkezett-e az idő? "Én azt remélem, hogy még nincs túl késő ehhez - szólt Kammerer válasza. - Sok lehetőségünk nincs, tehetséges fiatalok beépítésére kevés az idő, úgyhogy maradnak a korábban bizonyítók. Horváth Gáborral mindketten szívesen megpróbálnánk újra, de aggasztó sérüléssorozata után fontos lenne, hogy egy kicsit visszafogottabban éljen. Storcz Botonddal sem lehetetlen az együttműködés, s ahogy hallom, ha a munka kizárólag a kvartettet érinti, Vereckei sem zárkózik el az újrakezdéstől.”
A három évvel ezelőtti teljesítmény - két arany- és egy bronzérem - megismétlésére ma már senki sem mer gondolni, ám egyetlen számban, K-4 1000 méteren komoly esélyünk lehet. Ha ezt nem mérjük fel, jó előre leírhatjuk magunkat és a következő mondatot. Ez esetben mi akasztjuk majd a gyengébb kajakosokból álló szlovák négyes nyakába az athéni aranyérmet.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK