FONTOS


 

33. világbajnokság, Gainesville
A kapitány még négy kvótában és jobb négyesben reménykedik

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.09.16
--------------------------------------------------------------------------------

- Magáévá tette már az amerikaiak életszemléletét, s képes mosolyogva elfogadni mindent?
- Hogy őszinte legyek, nem - vallotta be töredelmesen Angyal Zoltán, a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya. - Az első gondolatom ezzel együtt a világbajnoksággal kapcsolatban az, hogy csodálatosra sikeredett.

Női kajakban mindenki kihozta magából a maximumot, kilenc számból nyolc aranyat és egy bronzot sajtoltunk ki. A férfi kajak és a kenu kapcsán azonban magától értetődően maradt némi hiányérzetem.
- Hiányoznak például olimpiai kvóták a boldogságunkhoz?
- A nőknél a tökéletes szereplés hét kvótát hozott, ami még soknak is tűnik. Jövőre, ha marad a jelenlegi felállás, még könnyebb dolguk lehet. Kovácsnak és a Szabó, Bóta párosnak egy napon csupán egy döntőre kell majd koncentrálnia. A kenusok négy kvótája elegendő lehet, de öt lenne az ideális. A kajakosok ez ideig begyűjtött öt helye nem ad számomra túlzottan nagy játékteret az öt olimpiai számot tekintve. Nekem nyolc - mondanám, ha mindegy lenne, pedig pontosan ennyire számítanék.
- A jövő évi Európa-bajnokságon még pótolhatóak szerény hiányosságaink…
- Afelől kétségem nincs, hogy megszerezzük magunknak a jogot a maximális létszám olimpiai nevezésére, de szerettem volna elkerülni, hogy külön készülnünk kelljen a jövő májusi, poznani kontinensbajnokságra. Sajnos egy-két számban oda kell majd figyelnünk magunkra és a riválisainkra.
- Korábbi klubedzőként milyen görcsoldót javasolna férfi kajakosainknak?
- Ha tudnám a receptet, azonnal felírnám nekik. Áthidalhatatlan probléma náluk sincs, ám több fájdalmas kérdésre választ kell kapnom a versenyzőktől és az edzőktől, hogy előre- léphessünk. Ráadásul a szenvedésre nincs sok időnk, legkésőbb az ősz végéig össze kell állnia azoknak az egységeknek, amelyek az olimpiai válogatókon, s persze a játékokon eséllyel versenyezhetnek.
- A férfi kajak egyetlen érmét szerző ezüstnégyessel elégedett?
- A második hely nem rossz, noha úgy érzem, még mindig keressük a legjobb csapathajót. A háttérben persze az egyes és a páros gondjai szintúgy orvoslásra várnak, ezért csakis megfontoltan bolygathatjuk az egységet.
- A kenusok ezüst után most bronzzal zártak, ám tavaly elméletben egy kvalifikációs helyet szereztek volna, most meg zsebben van négy. Romlottak vagy feljavultak?
- A kvóták szuperek, ám a legnagyobb gondom pontosan az, hogy egy helyben toporognak. Azzal, hogy Kolonics visszatért a párosokhoz, oda az egyes. Én mégis azt javaslom neki, maradjon a C-2-es futamoknál, egyesben pedig bízzunk a fiatalokban. Joób Mártonban, avagy pekingi távlatban az újdonsült ifi vb-győztes Sáfrán Mihályban.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK