FONTOS


 

33. világbajnokság, Gainesville - magyar rekordbeállítás
Ízekre szedett jenki ízek

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.09.16
--------------------------------------------------------------------------------

Kajak helyett először egy kis "kaja-pia”. Mézet rakunk a mustárba, majonézes tormát nyomunk a hot-dogba, szirupot préselünk a cukros fánkba, kivonjuk az alkoholt a sörünkből, kóla helyett kólával megbolondított jégkását szürcsölünk és világosbarna, híg kávét kotyvasztunk. Körülbelül ezekhez az Amerikában megszokott, az európai számára szinte érthetetlen megoldásokhoz hasonló az, ahogyan mi, a kajak-kenu sport gurmanjai ízlelgetjük az elmúlt napok főztjét.


Kovács Katalin ismét hozta a formáját, négy világbajnoki aranyéremmel zárt (fotó: Danis Barna)
Saját örömünket is képesek vagyunk elrontani, és a kilenc arany-, két ezüst- és két bronzmedáliával zárt világbajnokságot egy-két keserűséget okozó momentum alapján értékeljük.
Pedig ésszel összegezve több csodálatos eseményt is rögzíthetünk. Toronymagasan zártunk a vb-éremtáblázat élén, s a kilenc elsőséggel beállítottuk minden idők legsikeresebb szereplését (először, s immár nem utoljára, 1995-ben Duisburgban nyertünk ugyanennyi aranyat, amelyet akkor három-három ezüst és bronz egészített ki). Máris tizenhat kvótát szereztünk az athéni játékokra: hét női és öt férfi kajakos, továbbá négy kenus már biztosan ott lehet magyar részről a szkíniaszi regattaközpontban.
Tizenhárom érmünkből ötöt olimpiai számban szereztünk, s ebből három arany, melyek közül egyik sem váratlan győzelem. Az ezúttal négy diadalt jegyző MTK-s Kovács Katalin és a három elsőségre büszke tiszaújvárosi Szabó Szilvia pedig most avanzsált minden idők legeredményesebb magyar lapátforgatójává. Kovács és Szabó is ezen a vb-n előzte meg a világbajnoki história legszorgosabb magyarját, a kilenc elsőségig jutó Kőbán Ritát, és Gainesville-ben fogta be a valaha volt - pardon: még ma is annak tartható - legjobbat, Kolonics Györgyöt, kivel immár egyformán tucatnyi aranyérmet jegyeznek. Alább sorra vesszük az egyes hajóosztályokban mutatott magyar teljesítményt, különös tekintettel az olimpiai számokban nyújtott produkcióra.

Férfiak, kajak
K-1.
Vereckei Ákos 500 méteren elért hetedik helye a tavalyi eredmény megismétlése, ami meglehetősen visszafogottnak mondható a szám háromszoros világbajnokától. Az olimpiai kvótaszerzés így is összejött, a formaidőzítés azonban nem: Vereckei ugyanis saját elmondása szerint egy átlagos edzőtábori napon, reggeli után jobb időeredményre képes. Ezer méteren továbbra is keressük az olimpiai résztvevőnket (mi tagadás: egy évtizede folyik a kutatás): a 20 éves Benkő Zoltánnak sokat kell fejlődnie, hogy a középfutam kiesőjéből biztos, szerencsés esetben éremért harcoló finalista legyen. Babella Balázs a sprinttávon nem jutott döntőbe, igaz, nehéz örökséget vett át az Ausztráliába "átigazolt” Fehérvári Vincétől.

K-2. A Bártfai Krisztián, Bauer Márton egységről bebizonyosodott, hogy 1000 méteren a szerepeltetésük szükségmegoldás volt, ám ötszázon a Kammerer Zoltán, Veréb Krisztián páros sem vitte sokkal többre. Az, hogy egyetlen kvalifikációs helyet sem szereztek, a kapitány talán egyedüli nagy csalódása. A Kadler Viktor, Beé István kétszázon elért nyolcadik helye sem szívderítő.

K-4. Az olimpiai négyes (Kammerer, Vereckei, Kökény Roland és Veréb Krisztián) ezüstérme végre biztató, bár elgondolkodtató, hogy a hajóban ülők közül nem mindenki könyvelte el sikerként a második helyet. Az ötszázas hajó negyedik helyénél, illetve a kétszázas ötödik pozíciójánál viszont biztosan elérhettünk volna jobbat is.

Kenu
C-1.
Kolonics György és Fürdök Gábor ötszázon elért kilencedik helyezése elkeserítő lenne, ám Koló az egyest feláldozta a párosbéli kvótszerzésért. Malomsoki Sándor a legrövidebb távon szólóban döntőbe sem került.

C-2. A Kolonics, Kozmann György páros érett versenyzéssel szerzett bronzérmet 1000 méteren és harcolta ki az athéni résztvevőknek újabb két helyet fél kilométeren az ötödik hellyel. Ma-lomsoki és Vasali László hetedik helye ellenben feledhető, s hiába várjuk, hogy - például - közülük kerüljön ki Kolonics új követője.

C-4. A kenu négyesek nem szerepelhetnek az olimpián. A gyenge indulói létszámot jelzi, hogy e számban a nevezők rögvest finalisták. A Hüttner Csaba, Joób Márton, Pulai Imre, Novák Ferenc kvartett elsősége azért remek sportemberi teljesítmény egy kilométeren, nem- különben a Kozmann, Kolonics, Malomsoki, Vasali négyes sprintben besöpört ezüstje.

Nők, kajak
K-1.
Kovács Katalin a sportág egyedülálló alakja: mind ezren, mind ötszázon képes volt a habkönnyűnek tetsző címvédésre. A legrövidebb távon Paksy Tímea egy bronzzal jelezte: a magyar nők mindenütt ütőképesek.

K-2. Paksy itt két távon is aranyat harcolt ki: ezren Benedek Dalmával, kétszázon Patyi Melindával. A Szabó Szilvia, Bóta Kinga páros másodszor védte meg címét, s úgy verte vissza a spanyolok, lengyelek és bolgárok próbálkozását, hogy a feltörekvőknek Athénig biztosan kedvüket szegték.

K-4. A Kovács, Szabó, Viski Erzsébet, Bóta négyes az ötszázas "olimpiai” diadal mellett "hobbiból” elhódította a 200 méter első helyét is. Szerencsésebb, profibb, érettebb összetételű kvartettet elképzelni sem lehet, vagyis bízzunk abban, hogy mindnyájan ott lesznek majd az athéni startnál. Nem mintha a második sor nem lenne bevetésre kész: Dékány Kinga, Fazekas Krisztina, Rasztótzky Eszter és Janics Natasa az ezres győzelemmel többet tett, mintsem csak bizonyított.

Éremtáblázat
Ország A E B
MAGYARORSZÁG 9 2 2
Németország 4 2 5
Oroszország 3 3 2
Lengyelország 2 2 6
Szlovákia 2 - -
Kanada 1 3 1
Románia 1 3 1
Ausztrália 1 1 2
Ukrajna 1 1 1
Litvánia 1 - 1
Svédország 1 - -
Új-Zéland 1 - -
Spanyolország - 5 2
Csehország - 2 2
Fehéroroszország - 2 -
Bulgária - 1 -
Izrael - - 1
Üzbegisztán - - 1

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK