FONTOS


 

33. világbajnokság, Gainesville
női csapatunk mindhárom olimpiai számban aranyérmes
Tizenhat athéni kvóta zsebben

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.09.15
--------------------------------------------------------------------------------

A Lanier-tóról épp csak eltűnt a reggeli köd, amikor párás fátyol ereszkedett alá. A fura homályosságot kizárólag a magyar szurkolók érzékelték. Más nemzetbéli tisztán látta a lényeget: női négyesünk parádés rajt-cél győzelmét.


Aranyos Katica, azaz a feltartóztathatatlan Kovács Katalin már abszolút rekorder, nála több világbajnoki aranyérmet egyetlen magyar hölgy sem jegyez (Fotó: Danis Barna)
Természetesen a szemtájékon jelentkező enyhe párásodás okozói is ők voltak, név szerint: Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet és Bóta Kinga.
Női kvartettünk sikerére ugyan nem csupán titkon számítottunk, ám mégiscsak különös értéke van egy harmadjára is megvédett világbajnoki címnek, mely elsőséget ráadásul olimpiai számban őrizgetünk 1999 óta. Mindeközben a vezérevezős Kovács Katalin immár sporttörténeti jelentőségű diadalokat jegyez. Szombaton K-1 1000 méteren aratott győzelmével beérte a kilenc világbajnoki aranyával addig a magyar nők között - Szabó Szilviával holtversenyben - csúcstartó Kőbán Ritát, majd a vasárnap reggeli sikerrel bezsebelte az abszolút rekordot jelentő tizediket.
Elképesztő teljesítmény, írnánk, ha nem kellene rögvest jelzőt tartalékolnunk a következőre. Aranyos Katica mintegy fél óra múlva már a tizenegyedikért hajtott. Eladdig azonban sajnos megismételtük a reggeli zuhanyzást - duplán és a lehető leghidegebb vízzel. Sajnos, ezen még az sem segített, hogy tettük mindezt pusztán képzeletben. A pályán ugyanis elég volt ehhez az elborzasztó valót megélni: a háromszoros szóló világbajnok kajakos, Vereckei Ákos a hetedik helyen végzett, a C-1 500 méteres szám olimpiai címvédője, Kolonics György pedig az azt követő döntőben a kilencediken.
Vereckei magához képest még jól is kezdett: fél távnál a későbbi ezüstérmes spanyollal, Carlos Perez Riallal és a majdani bronzérmes némettel, Lutz Alteposttal lapátolt csaknem azonos időt. Sajnos az már az elején egyértelművé vált, hogy a tavaly a trónra került Nathan Baggaley-vel nemigen lehet bírni: a rózsaszín hajóban evező, az év jelentős részét az óceánon, strandkajakkal végigedző ausztrál beérhetetlennek tetszett. Ákos megpróbált újítani, ütemet váltani, de a régi hajrá a mai mezőnyben csak a szoros befutóhoz elég. A második és a hetedik cirka egy másodpercen belül spriccelt be a célba: pechünkre utószor emberünk húzta a rövidebbet, s a néhány tizedes eltéréssel nem érmes, hanem vérmes reményéből az olimpiai kvótát épp csak kiharcoló kajakos lett.
Kolonicsnak ezúttal még ez sem jött öszsze. Kolónál fél távnál, s a végén is az utolsó helyet könyvelhettük el (a finálé után amúgy a pályafutását végigkísérő és olykor kísértő három rivális, Andreas Dittmer, Makszim Opaljev és Martin Doktor állhatott a dobogóra). Kétszeres olimpiai bajnokunkat ezzel együtt nincs miért hibáztatni: mind a mai napig szinte egy személyben testesíti meg a kenu szakágat, és a párosban ezúttal is érmet, továbbá társával, Kozmann Györggyel összesen négy kvalifikációs helyet szerzett Athénra a gainesville-i világbajnokságon. Szóló kenuban az első hat hely ért ötkarikás helyet, ám miután Koló látta, ennek elérésére ezúttal kevés az esély, a 25 perccel későbbi (!) C-2-es futamra tartalékolta energiáját. A kötelességtudat márpedig sokat ért válogatottunk számára: az ötszázon párosban elért ötödik helyezés végül az említett újabb két versenyző nevezésére jogosítja Angyal Zoltán szövetségi kapitányt. (Telhetetlenül lejegyezzük: be szép lett volna a Györgyök kettősétől, ha a hazafias küldetés mellett tartani tudják a 250-nél jegyzett második pozíciót.)
A másik "sokszoros” magyar indulóval, Kovács Katalinnal ellenben senki sem bírt. Az MTK extraklasszisa - hangsúlyozni nem győzzük: félórányi pihenő (avagy rohangálás, hajócsere, felevezés) múltán - ismét egy olimpiai számban merte mindenki előtt a festői Lanier-tó vizét. A tempót egyes-egyedül a lengyel Aneta Pastuszka próbálta tartani vele, s épp ezzel puskázta el a jobb helyezést. A legközelebb félhajónyira tudta megközelíteni Kovácsot, becsülettel próbált melléérni, de a magyar a csapásszám laza (na jó: a tribünről annak tetsző) emelésével ekkor még meggyőzőbb előnyre tett szert. Az amúgy Katihoz képest pihenten versenyző - a lengyel négyesnek ez évre búcsút intő - Pastuszka a végére úgy kimerült, hogy a második helyet is elbukta: az ezüstérmet a sorsával kiegyező és becsületes helytállásra törekvő kanadai Caroline Brunet kaparintotta meg.
Lányaink vasárnap kivétel nélkül tökéleteset alkottak. A párosok viadala során még azt sem bántuk, hogy a Szabó Szilvia, Bóta Kinga párosnak mindvégig kőkemény versenyben kellett lennie a győzelemért, apropó, a címvédésért. Száz méterrel a befutó előtt még a spanyol Beatriz Manchon Portillo, Teresa Portela Rivas duó vezetett. Szabóék persze nem hagyták magukat, bődületes hajrába kezdtek, csakhogy elkezdték húzni magukkal a bolgár és a lengyel egységet is. Végül a spanyolok visszaestek a negyedik helyre, és Dacseváék, valamint Skowronék előtt meggyőző előnnyel siklottak át a célvonalon. Edzőjük, Fábiánné Rozsnyói Katalin fél perccel később a mérlegelőstégnél, könnyes szemmel fogadta lányait, és szeretetteljesen kilátásba helyezte: ha még egyszer ezt csinálják vele, elfenekeli őket.
Kammerer Zoltánnak és Veréb Krisztiánnak senki sem ígért be retorziót, ám párosmenőinknek ettől függetlenül minden porcikájuk és főként a lelkük sajog a kudarc után. Hasztalan hajtottak szinte inukszakadtáig, kajakozásuk e napon csaknem reménytelennek tetszett. Az olimpiai bajnok és a sydneyi bronzérmes jobb sorsra érdemes kooprodukciójából fél távnál egy szerény ötödik hely, a záráskor meg a mit sem érő hetedik hely sült ki. Egyelőre ez az eredmény kevés ahhoz, hogy 2004-ben újabb kajakosokkal bővüljön az olimpiára utazó keretünk.
Mi tagadás, az ötkarikás számok zárultával elmondható, sokkal előrébb nem jutottunk, mint tavaly, ám hála az égnek hátrébb sem. A nők minden számban hozták zseniális formájukat, és három számból kihozták a maximumot, a három aranyérmet és a hét kvótát. A férfiaknál a négyes ezüstje és Vereckei kvótát érő helyezése révén öt helyet regisztrálunk Gainesville után. A kenusoknál pedig az ezres páros bronza és az egyező összetételű 500 méteres C-2-es helytállása révén egyelőre négy athéni utazó repülőjegyét foglalhatjuk le. Némiképp főfájást okoz, hogy a férfi kajak párosok közül egyik sem hozta a kötelezőt. Tavaly a kenus duóknál álltunk ily cudarul, ám most - amikor Athén tekintetében még csak a részvételért brusztolunk - a mennyiségi mutatókat tekintve a férfi kajakosok miatt vakargathatja fejét az edzői kar.
A gainesville-i délelőtt elvileg még két érmet ígért, ám az olimpiai programban nem szereplő C-4 és K-4 500 méteres finálé sem kápráztatott el minket. A Hüttner Csaba, Fürdök Gábor, Pulai Imre, Novák Ferenc kvartett az előző napi hajrától elmaradva, a Gyökös Lajos, Beé István, Kökény Roland, Horváth Gábor csapathajó pedig a végső nekifeszülést kissé későn indítva egyaránt a negyedik helyen végzett.
Felettébb sötét képet azért a vb vége felé borongósra fordult Georgiából tudósítva sem festenénk. A 12 olimpiai számból három arany-, továbbá egy-egy ezüst- és bronzérmet hoztunk ki, 16 klasszisunknak pedig kiharcoltuk a versenyzés - és a méltó folytatás - lehetőségét a hellén kajakos szentélyben, a szkínaszi regattaközpontban. Az 500 és 1000 méteres döntők végeztével hét arany, egy ezüst és egy bronz volt a magyar mérleg.
A délután pedig még itt, az atlantai olimpiai pályán is sok jóval kecsegtetett. Az egyes és páros győzelemmel 11-11 vb-aranynál járó Kovács és Szabó a 200 méteren is startoló négyes tagjaként arra készült, hogy beérje a tizenkét elsőséggel minden idők legeredményesebbjeként jegyzett magyart, Kolonics Györgyöt.

33. síkvízi világbajnokság, Gainesville
500 m
Döntők
Férfiak
K-1. Világbajnok: Nathan Baggaley (Ausztrália) 1:37.541, 2. Carlos Perez Rial (Spanyolország) 1:37.961, 3. Lutz Altepost (Németország) 1:38.077, 4. R. Zur (Egyesült Államok) 1:38.727, 5. A. Duonela (Litvánia) 1:38.745, 6. A. van Koeverden (Kanada) 1:38.818, 7. Vereckei Ákos (Magyarország) 1:38.987
K-2 Vb. Ronald Rauhe, Tim Wieskotter (Németország) 1:27.974, 2. Raman Pjatrusenka, Vadzim Mahneu (Fehéroroszország) 1:28.954, 3. Alvydas Duonela, Egidijus Balciunas (Litvánia) 1:29.205, 4. M. Twardowski, A. Wysocki (Lengyelország) 1:29.291, 5. M. Oskarsson, H. Nilsson (Svédország) 1:29.723, 6. L. Nielson, M. Kongsgaard (Dánia) 1:30.041, 7. Kammerer Zoltán, Veréb Krisztián (Magyarország) 1:30.056
K-4. Vb: Szlovákia (Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlcek, Juraj Baca) 1:20.409, 2. Románia (Vasile Curuzan, Marian Baban, Alexandru Bogdan Ceausu, Nicu Romica Serban) 1:21.353, 3. Oroszország (Alekszandr Ivanik, Anatolij Tiscsenko, Oleg Gorobij, Vlagyimir Grusihin) 1:21.408, 4. Magyarország (Gyökös Lajos, Beé István, Kökény Roland, Horváth Gábor) 1:21.796, 5. Lettország (R. Stalmanis, M. Upitis, K. Zalupe, A. Lazdenieks) 1:22.663, 6. Németország (A. Ihle, M. Zabel, B. Bach, S. Ulm) 1:22.692
C-1. Vb: Andreas Dittmer (Németország) 1:47.277, 2. Makszim Opaljov (Oroszország) 1:47.488, 3. Martin Doktor (Csehország) 1:48.030, 4. D. C. Figueroa (Spanyolország) 1:48.389, 5. Meng Kuan-liang (Kína) 1:48.778, 6. A. Zukoszkij (Fehéroroszország) 1:50.043, …9. Kolonics György (Magyarország) 1:51.855
C-2. Vb: Pawel Baraszkiewicz, Daniel Jedraszko (Lengyelország) 1:39.194, 2. Szergej Ulegin, Alekszandr Kosztoglod (Oroszország) 1:39.845, 3. Silviu Simiocencu, Florin Popescu (Románia) 1:40.824, 4. I. R. B. Pajon, L. F. Balceiro (Kuba) 1:41.136, 5. Kozmann György, Kolonics György (Magyarország) 1:41.248, 6. A. Buday, T. Buday Jr. (Kanada) 1:41.819
C-4. Vb: Oroszország (Szergej Ulegin, Alekszandr Kosztoglod, Roman Krugljakov, Makszim Opaljov) 1:31.287, 2. Románia (Silviu Simiocencu, Florin Popescu, Mitica Pricop, Petre Condrat) 1:32.022, 3. Lengyelország (Adam Ginter, Lukasz Woszczynski, Marcin Grzybowski, Michal Sliwinski) 1:32.185, 4. Magyarország (Hüttner Csaba, Fürdök Gábor, Pulai Imre, Novák Ferenc) 1:33.506, 5. Kanada (K. Jeffery, M. Boilard, D. Joukovski, T. Buday Jr.) 1:34.161, 6. Mexikó (G. Ramirez, R. Ramirez, E. Leon, F. Capultitla) 1:42.450
Nők
K-1. Vb: Kovács Katalin (Magyarország, MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 1:48.996, 2. Caroline Brunet (Kanada) 1:49.778, 3. Aneta Pastuszka (Lengyelország) 1:49.785, 4. R. Nortje (Egyesült Államok) 1:52.728, 5. J. Idem (Olaszország) 1:52.752, 6. Hszu Lin-pej (Kína) 1:53.096
K-2. Vb: Szabó Szilvia (Magyarország, Tiszaújvárosi VSE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin), Bóta Kinga (Magyarország, Tiszaújvárosi VSE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 1:39.984, 2. Bonka Pindzeva, Deliana Dacseva (Bulgária) 1:40.937, 3. Beata Sokolowska-Kulesza, Joanna Skowron (Lengyelország) 1:41.577, 4. B. M. Portillo, T. P. Rivas (Spanyolország) 1:41.613, 5. F. Vulpes, L. Rusanescu (Románia) 1:42.841, 6. Szun Hsziu-csing, Csung Hung-jen (Kína) 1:43.074
K-4. Vb: MAGYARORSZÁG (KOVÁCS KATALIN, MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin; SZABÓ SZILVIA, Tiszaújvárosi VSE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin; VISKI ERZSÉBET, Tiszaújvárosi VSE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin; BÓTA KINGA, Tiszaújvárosi VSE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 1:31.632, 2. Lengyelország (Karolina Sadalska, Malgorzata Czajczynska, Aneta Bialkowska, Joanna Skowron) 1:33.573, 3. Spanyolország (Maria Isabel Garcia Suarez, Beatriz Manchon Portillo, Jana Smidakova, Teresa Portela Rivas) 1:33.742, 4. Kína (Szun Hsziu-csing, Csung Hung-jen, Ho Csing, Li Ting) 1:33.984, 5. Németország (M. Nollen, J. Hormann, C. Leonhardt, N. Opgen-Rhein) 1:34.559, 6. Kanada (K. Furneaux, S. Hopkins, K. Jain, C. Lightbound) 1:34.654

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK