FONTOS


 

33. világbajnokság, Gainesville
C–4: Pulai és Novák ezúttal kizárólag négyesben versenyez
Rutinos kenusok kárpótlása

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.09.07
--------------------------------------------------------------------------------

Sydney legeredményesebb kajak-kenu válogatottja az atlantai olimpiai pályán (a gainesville-i regattaközpontban) harcolhat meg az athéni játékokon való részvételért. A szeptember 11. és 14. között a sportág 33. világbajnokságán rajthoz álló magyar egységek közül ezúttal a férfi kenu négyeseket mutatjuk be.


A Hüttner (balra), Joób, Pulai, Novák összetételű kenu négyes természetesen a világbajnoki arany esetén mosolyogna leginkább (fotó: Danis Barna)
A legrövidebb távon a két, párosban is versenyző egység összetérdelésével alakult ki a négyes összetétele. Malomsoki Sándor és Vasali László igazi kétszázas specialista (ebben a számban nyerték ez ideig egyetlen világbajnoki aranyukat), Kozmann György, s főként Kolonics György pedig elegendő rutinnal bír ahhoz, hogy kiváló teljesítményre legyen képes sprinttávon csapathajóban is. Koló tucatnyi vb-elsősége között természetesen akad egy C-4 kétszázas arany, ám ezt még 1995-ben szerezte.
Természetesen elsődlegesen nem azért utazott Gainesville-be, hogy nyolc év után újra beszerezze ezt az érmet (a négy kenus számból háromban - ötszáz egyesben és mindkét páros számban - rajta is múlik az olimpiai kvalifikáció), ugyanakkor ne feledjük, amikor e finálét rendezik jövő vasárnap, már túl lesz a nehezén. "Nekem a kvartettbéli szereplés is fontos, de valóban szerencsésen alakul számomra, hogy a másik három számomban addigra már lelapátolom a döntőket” - erősítette meg Kolonics.
A másik két négyes hajóban a Fürdök Gábor, Hüttner Csaba, Pulai Imre, Novák Ferenc összetételű kvartett nyerte a hazai válogatókat, ezer méteren Fürdököt mégis Joób Mártonra cserélte Angyal Zoltán szövetség kapitány. A hajóból kikerült szegedi nem neheztel klubtársára, ám úgy véli, az egyes mellett a négyessel is megbirkózott volna egyazon napon. "Meglepett a döntés, de most már fölöslegesen bánkódom - mondta Fürdök. - Az egyes mellett immár kizárólag az ötszáz négyesre koncentrálok. Nem kertelek, mindkét számban éremszerzésre számítok.”
Hüttner reményei is hasonlók, jóllehet, ő még nem békélt meg a külső körülményekkel. "Egy kicsit zavar, hogy úgy beszélnek rólunk, mint öreg kenusokról, akiknek ez az utolsó lehetősége. Márpedig állítom, a legjobb korban vagyunk Pulaiékkal és dobogós helyekkel akarjuk bizonyítani, hogy továbbra is helyünk van a válogatottban. Félreértés ne essék, Joób Marcival sincs bajunk, vele is érmet hozunk haza.”
Többségében rutinos lapátfogatók maradtak a négyes számokban, miközben hasonlóképp tapasztalt versenyzők maradtak le a vb-részvételről. Belicza Béla, Iván Gábor, Buzál Miklós és Végh Attila például nem lehet ott a Lanier-tavon; Hüttner szerint azért, mert ők most egyértelműen jobbak a tavalyi garnitúránál: "Én legutóbb 1988-ban versenyeztem négyesben, nem úgy Novák Feri. Ô egy évvel ezelőtt is a kvartett tagja volt, s amondó, ez az egység ütőképesebb a 2002-esnél.” Az összevetésre - az eredményeket figyelve - egy héten belül mindnyájunknak lehetősége nyílik.

C-4 200 m

Címvédő: Oroszország (Makszim Opaljev, Roman Krugljakov, Szergej Uljegin, Alekszandr Kosztoglod)

VASALI LÁSZLÓ
Született: 1978. december 15., Budapest
Klub/edző: KSI/Oláh Tamás, Ludasi Róbert
Vb-múlt: vb-1.

MALOMSOKI SÁNDOR
Született: 1979. január 2., Paks
Klub/edző: Dunaferr/Vízi Gábor
Vb-múlt: vb-1.

KOLONICS GYÖRGY
Született: 1972. június 4., Budapest
Klub/edző: Csepel/Ludasi Róbert
Olimpiai és vb-múlt: 2x olimpiai-1., olimpiai-3., 12x vb-1., 2x vb-2., vb-3.

KOZMANN GYÖRGY
Született: 1978. március 23., Szekszárd
Klub/edző: Atomerőmű/Ludasi Róbert
Vb-múlt: vb-1., vb-2., vb-3.

C-4 500 m

Címvédő: Románia (Mihail Vartolomei, Ionel Averian, Mitica Pricop, Florin Popescu)

FÜRDÖK GÁBOR
Született: 1974. február 16., Szeged
Klub/edző: Démász-Szeged/Kása Ferenc
Vb-múlt: -

HÜTTNER CSABA
Született: 1971. január 20., Budapest
Klub/edző: Démász-Szeged/Ludasi Róbert
Vb-múlt: 3x vb-1., vb-2.

PULAI IMRE
Született: 1967. november 14., Budapest
Klub/edző: Honvéd-Westel/Szabó Attila
Olimpiai és vb-múlt: olimpiai-1., olimpiai-3., 3x vb-1., 2x vb-2., vb-3.

NOVÁK FERENC
Született: 1969. július 13., Budapest
Klub/edző: Honvéd-Westel/Szabó Attila
Olimpiai és vb-múlt: olimpiai-1., 2x vb-1., 3x vb-2.

C-4 1000 m

Címvédő: Lengyelország (Andrzej Jezierski, Adam Ginter, Michal Gajownik, Roman Rynkiewicz)

HÜTTNER CSABA

PULAI IMRE

NOVÁK FERENC
(mindhármat lásd: C-4 500)

JOÓB MÁRTON
Született: 1982. június 24., Szeged
Klub/edző: Démász-Szeged/Ludasi Róbert
Vb-múlt: újonc

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK