FONTOS


 

33. világbajnokság, Gainesville
női K–4: Viski szerint már itthon vb-döntőket lapátolnak
Három éremesélyes négyes

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.09.06
--------------------------------------------------------------------------------

Sydney legeredményesebb kajak-kenu válogatottja az atlantai olimpiai pályán (a gainesville-i regattaközpontban) harcolhat meg az athéni játékokon való részvételért. A szeptember 11. és 14. között a sportág 33. világbajnokságán rajthoz álló magyar egységek közül ezúttal a női kajak négyeseket mutatjuk be.


A Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Bóta Kinga, Viski Erzsébet négyes fogat két számban is harcolhat a világbajnoki aranyéremért (Fotó: Danis Barna)
Egy kis családi kooperáció és nyolc remek kajakos hölgy révén szinte garantáltak az érmek számunkra a világbajnokság női K-4-es számaiban. A kvartetteket Fábiánné Rozsnyói Katalin és férjura, első kajakos olimpiai bajnokunk, Fábián László készíti fel, mi több, a munkából lányuk, Mónika is kiveszi a részét. A három távból kétszáz és ötszáz méteren a mi lányaink a címvédők, igaz, az idei magyar válogatón nem a tavalyi, hanem az olimpiai számban induló Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga öszszetételű egység szerezte meg a vb-részvétel jogát a sprinttávon is. Ezer méteren pedig a tavalyi világbajnoki keretből kimaradt, ám ez évben újra erőre kapó Dékány Kinga és Fazekas Krisztina startolhat Janics Natasa és Rasztótzky Eszter társaságában.
A négyesbéli versenyzés első számú specialistája a tiszaújvárosi Viski, aki egyesben és párosban szintúgy remeklő partnereivel immár 2001 óta veretlen. Hogy egészen pontosak legyünk: immár az ötödik szezonjukban parádéznak, egyetlen ezüstérmüket Sydneyben szerezték (Bóta helyén addig Kőbán Rita szerepelt). "Ha hiszi, ha nem, még nekünk is vannak hullámvölgyeink - jelenti ki Viski. - Tavaly tavasszal és most, nyár közepén nem lapátoltunk olyan időeredményeket, amilyeneket elvártunk volna magunktól. A mélypontról azonban könnyen elmozdulunk, tudniillik a világon alighanem egyedülálló módon, a csoportunkon belül három igen erős négyest is össze tudunk állítani, így az edzéseinken rendre egy-egy vb-döntő befutóját szimulálhatjuk.” A hétszeres világbajnok fő riválisaikként a spanyolokat és a lengyeleket említi, ám halkan megjegyzi: ők kizárólag a vb-n kapnak visszacsatolást a formájukról, és akkor talán már késő…
Homokba dugnánk a fejünket, hogyha nem térnénk ki arra: a mostanság kevéssé félt németeket már négy évvel ezelőtt is legyűrtük, de az ötkarikás játékokon visszavágtak. "Egy percig sem becsüljük le a németeket - mondja a németek ellen még csak győztes hajóban lapátoló Bóta. - Ezzel együtt szerencsénkre évek óta nem találják a nyerő összeállítású csapathajójukat, ezért már olyan kósza híreket is hallottunk, hogy jövőre visszaültetik Birgit Fischert... Nos, várjuk tisztelettel, elvégre mi sem álltunk meg a fejlődésben. Az eredménysorunkból csak az derül ki, hogy mostanság rendre mi nyerjük az ötszáz négyes fináléját, de azt csak mi tudjuk, hogy minden évben képesek vagyunk új, és ami a legfontosabb, az adott futamhoz igazított taktikával versenyezni.”

K-4 1000 m
Címvédő:
Lengyelország (Antea Pasztuska, Joanna Skowron, Karolina Sadalska, Aneta Bialkowska)

DÉKÁNY KINGA
Született: 1973. május 15., Budapest
Klub/edző: Tiszaújváros/Fábiánné Rozsnyói Katalin
Vb-múlt: 3x vb-1., 3x vb-2., 2x vb-3.

FAZEKAS KRISZTINA
Született: 1980. augusztus 1., Budapest
Klub/edző: MTK/Fábiánné Rozsnyói Katalin
Vb-múlt: vb-1.

RASZTÓTZKY ESZTER
Született: 1980. október 12., Budapest
Klub/edző: MTK/Fábiánné Rozsnyói Katalin
Vb-múlt: -

JANICS NATASA
Született: 1982. június 24., Bácska-Palánka
Klub/edző: Démász-Szeged/Fábiánné Rozsnyói Katalin
Vb-múlt: vb-1.

K-4 200 m
Címvédő:
Magyarország (Paksy Tímea, Szabó Szilvia, Janics Natasa, Bóta Kinga)

KOVÁCS KATALIN
Született: 1976. február 29., Budapest
Klub/edző: MTK/Fábiánné Rozsnyói Katalin
Olimpiai és vb-múlt: 2x olimpiai 2., 8x vb-1., 2x vb-2., 3x vb-3.

SZABÓ SZILVIA
Született: 1978. október 24., Budapest
Klub/edző: Tiszaújváros/Fábiánné Rozsnyói Katalin
Olimpiai és vb-múlt: 2x olimpiai 2., 7x vb-1., 2x vb-2., 2x vb-3.

VISKI ERZSÉBET
Született: 1980. február 22., Kismaros
Klub/edző: Tiszaújváros/Fábiánné Rozsnyói Katalin
Olimpiai és vb-múlt: olimpiai 2., 7x vb-1., 2x vb-3.

BÓTA KINGA
Született: 1977. augusztus 22., Budapest
Klub/edző: Tiszaújváros/Fábiánné Rozsnyói Katalin
Vb-múlt: 7x vb-1., vb-3.

K-4 500 m
Címvédő:
Magyarország (Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga)

KOVÁCS KATALIN
SZABÓ SZILVIA
VISKI ERZSÉBET
BÓTA KINGA
(valamennyit lásd: K-4 200)

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK