FONTOS


 

33. világbajnokság, Gainesville
női K–2: Paksy Tímea két páros számot is elcsípett
Villámsebes állandóság a vízen

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.09.03
--------------------------------------------------------------------------------

Sydney legeredményesebb kajak-kenu válogatottja az atlantai olimpiai pályán (a gainesville-i regattaközpontban) harcolhat meg az athéni játékokon való részvételért. A szeptember 11. és 14. között a sportág 33. világbajnokságán rajthoz álló magyar egységek közül ezúttal a női kajak párosokat mutatjuk be.


Reményeink szerint a Szabó Szilvia, Bóta Kinga kettôsnek az idei világbajnokságon is lesz hasonlóan vidám célba érkezése (Fotó: Danis Barna)
Szabó Szilvia és Bóta Kinga - négyesben aratott győzelmeikkel is kalkulálva - négy számban nyert a tavalyi, sevillai világbajnokságon, címüket azonban csak három számban védhetik meg Gainesville-ben, K-2 1000 méteren ugyanis az idén akadt egy jobb egység a világbajnokoknál: Paksy Tímea és Benedek Dalma önmagát is meglepte, amikor a második válogatón, majd a szétlövésen megadásra késztette a tiszaújvárosi álompárost.
"Ez a részsiker részünkről is váratlan volt - jelentette ki Paksy Tímea. - Eddig kétszázas specialistának mondhattam magam, és elsősorban a sprinttávon hittem abban, hogy egyesben és párosban kiharcolhatom az indulási jogot. Végül mindhármat megszereztük, s azáltal, hogy a kétszáz mellett ezren is összejött a vébérészvétel, kezdek azon gondolkodni: előbb-utóbb a közbülső távon is odaérhetek valamelyik helyre a válogatottban.”
Amúgy pusztán Paksy csapatba kerülése is kisebbfajta csoda: a májusi, szegedi Világkupa után ugyanis elkerült a Fábiánné Rozsnyói Katalin edzette csapattól. "A teljesítményemet biztosan megtoldotta, hogy elküldésem óta korántsem csekély dac munkál bennem - ismerte el Paksy. - Mindenesetre bizonyítottam, hogy a csoporton kívül is az utazó keretbe lehet kerülni. A vébérészvételtől amúgy még nem illetődtem meg, minhárom számban igyekszem a legjobb formában versenyezni, s ha lehet, a tavalyi két érmem mellé újabbakat nyerni.”
Paksy edzője, egyszersmind élettársa, Sztaics István óvatosabb, s arra figyelmeztet: a 200 méteres számokban magyarként utoljára Kőbán Rita és a Kőbán, Laky Éva páros győzött vb-n - még a kilencvenes évek közepén. "A fő célunk persze az ötszázas diadal lesz, és ha minden nem is jön össze háromszáznegyven nap múlva, négy év és háromszáznegyven nap múlva sem leszünk majd késésben.”
Jelenleg azonban még Szabó Szilvia és Bóta Kinga a két főszereplő (mi több, koruk alapján ők is bejelentkezhetnek még akár Pekingre is...). A lényeg megmaradt, az egyetlen női ötkarikás páros számban nekik adatik meg a lehetőség az olimpiai kvalifikáció kivívására.
"Nem bánkódunk a K-2 ezer méter miatt, kizárólag a többi számunkra koncentrálunk - mondta a hétszeres világbajnok Bóta Kinga, aki elárulta, egyelőre az összpontosítás sem könnyű feladat: - Az edzőtábor utolsó előtti hetében megállapították, hogy kezdődő vesemedence-gyulladásom van. Időben kaptam antibiotikumokat, úgyhogy az edzésmunkámat csak néhány napig befolyásolta a betegségem.”
Bótáék klasszisára gondolva azonban nemhogy holmi betegség, talán még az ellenfelek sem szólhatnak bele a szám döntőjének alakulásába. Jóllehet, az egység hátsó embere óvatosan fogadta az iménti kijelentést: "Ne kiabáljunk el előre semmit, hiszen az olimpiai kvótaszerzés miatt az ötszázas mezőny minden eddiginél erősebb lesz. A német, a lengyel, a spanyol és az ukrán páros is jó lehet, igaz, remélem, csupán a második vagy harmadik helyre.”
A harmadik női páros számról fentebb már értekeztünk: kétszázon Paksy Patyi Melindával startol. Az esélyekről azonban a máskor talán túlontúl szókimondó vezérevezős is visszafogottan beszélt: "Valamennyi kétszázas futam villanásnyi idő alatt véget ér, így egyelőre annyit ígérhetek: mi viharos sebességgel lapátolunk majd.”

K-2 200 m
Címvédő: Sonia Molanes, Beatriz Manchon (Spanyolország)

PAKSY TÍMEA
Született: 1983. január 22., Budapest
Klub/edző: MTK/Sztaics István
Vb-múlt: vb-1., vb-3.

PATYI MELINDA
Született: 1983. április 3., Budapest
Klub/edző: MTK/Mikolás Tibor
Vb-múlt: újonc

K-2 500 m
Címvédő: Szabó Szilvia, Bóta Kinga (Magyarország)

SZABÓ SZILVIA
Született: 1978. október 24., Budapest
Klub/edző: Tiszaújváros/Fábiánné Rozsnyói Katalin
Olimpiai és vb-múlt: 2x olimpiai-2., 7x vb-1., 2x vb-2., 2x vb-3.

BÓTA KINGA
Született: 1977. augusztus 22., Budapest
Klub/edző: Tiszaújváros/Fábiánné Rozsnyói Katalin
Vb-múlt: 7x vb-1., vb-3.

K-2 1000 m
Címvédő: Szabó Szilvia, Bóta Kinga (Magyarország)

PAKSY TÍMEA (lásd fent) és BENEDEK DALMA
Született: 1982. február 21.
Klub/edző: Dunaferr/Simon Miklós
Vb-múlt: újonc

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK