FONTOS


 

Felnőtt maratoni Európa-bajnokság, Gdansk – magyar sikerekkel
Párosaink megvédték címüket

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.07.14
--------------------------------------------------------------------------------

Felnőtt maratoni lapátforgatóink négy arany-, két ezüst- és két bronzéremmel zárták a gdanski Eb-t.

A legnehezebben a C-2-ben megkaparintott harmadik hely került a Sarudi Pál, Tokár Krisztián duó birtokába, mert Sarudinak lapátot kellett cserélnie. A Csabai Edvin, Györe Attila kettős szinte rajt-cél győzelmet aratott, a férfi kajakosoknál a Salga István, Jámbor Attila K-2-es sokáig két spanyol hajó ollójában haladt, ám miután a második futószakasznál egyikük megbillent, címvédőink leiskolázták a magára maradt ibériai duót. Csay Renáta és Szonda Kornélia is magabiztosan védte meg Eb-aranyát, de mögöttük Giczy Zsuzsanna, Harkai Orsolya már-már veszni látta ezüstjét, mígnem a dán duó a cél, s az orruk előtt vízbe borult.

Maratoni kajak-kenu Európa-bajnokság, Gdansk (a táv: 38 km)

Férfiak

K-2, Európa-bajnok:
Salga István, Jámbor Attila (Magyarország, klubjuk: Győri VSE, Tolnatext, edzőik: Borsodi Géza, Barina József, Barináné Ritt Gabriella) 2:31:32, 2. J. Martinez, E. Merchan (Spanyolország) 2:31:47, 3. S. Guerrero, J. Alonso (Spanyolország) 2:33:12, 4. E. De Nijs, D. Telinde (Hollandia) 2:33:13, T. Jezek, M. Kolanda (Csehország) 2:34.48, 6. M. Lachkovic, M. Dvorsky (Szlovákia) 2:37:09, …9. Botond Balázs, Börcsök Balázs (Magyarország) 2:39:14.

C-2, Eb: Csabai Edvin, Györe Attila (Magyarország, k: Csepel, e: Ludasi Róbert) 2:52:10, 2. O. Grafia, R. Ferro (Spanyolország) 2:53:03, 3. Sarudi Pál, Tokár Krisztián (Magyarország, k: SZVSE, Győri VSE, e: Erdős Attila, Weisz Róbert) 3:04:13, 4. M. Rynkiewicz, T. Soulkowski (Lengyelország) 3:06:12, 5. I. Ottone, G. Zaninetta (Olaszország) 3:08:02, 6. A. Rzepinski, J. Borkowiak (Lengyelország) 3:12:32

Nők

K-2, Eb:
Csay Renáta, Szonda Kornélia (Magyarország, k: Győri VSE, Tiszaújváros, e: Ludasi Róbert, Jancsár László) 2:47:35, 2. Giczy Zsuzsanna, Harkai Orsolya (Magyarország, egy: UIKC, Multi SE, e: Giczy Csaba, Horváth Péter, Dragos Ágnes) 2:53:04, 3. A. Lolk, M. Barfod (Dánia) 2:54:50, 4. H. Svarcova, K. Balova (Csehország) 2:56:40, 5. N. Gomez, O. Alcorta (Spanyolország) 2:59:38, 6. M. Sendal, A. Pawlicka (Lengyelország) 3:04:15.

Felnőtt maratoni Európa-bajnokság, Gdansk – magyar éremálmok
Motiváltan a Motlaván

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.07.12
--------------------------------------------------------------------------------

"Noha Gdansk nem a világ végén van, az ismeretlenbe utazunk – mondta Borsodi Géza szakágvezető, mielőtt a maratoni kajak-kenu válogatottal elindult volna Lengyelországba a szombaton kezdődő Európa-bajnokság helyszínére. – Nagy versenyt ott még sosem rendeztek, s a szervezőktől is nagyon kevés információt kaptunk a pályáról.

”A magyar válogatott ezzel együtt aligha csak helyismeretének köszönheti, hogy a legutóbbi, győri Eb-n mindhárom páros számot a mi egységünk nyerte.

Címvédőink két év múltán is a csapatot erősítik, vagyis rajthoz áll a Jámbor Attila, Salga István és a Csay Renáta, Szonda Kornélia kajakos, valamint a Györe Attila, Csabai Edvin kenus duó, s éremszerzésre kész további három páros: a kajakosoknál a Botond Balázs, Börcsök Balázs és a Harkai Orsolya, Giczy Zsuzsanna K–2-es, míg a kenusoknál Tokár Krisztián és Sarudi Pál.

"A három Európa-bajnok páros mindegyike győzni akar – szögezte le Borsodi, majd árnyaltabban fogalmazott: – Én mégis amondó vagyok, egy aranyat biztosan szerzünk, s a többi legyen ráadás. Itthon a közelmúltban többször meg kellett védenem a válogatási elveimet, ám három héttel ezelőtt a bergeni Világkupa-viadalon igazolták a versenyzőim, hogy bírják a dupla terhelést.”

A két kiválóság mellett zömmel fiatalok kapnak lehetőséget: a férfiaknál Limp Alpár, a nőknél Benedek Linda. A kenusoknál Gilányi Zsolt és Lovászi Attila próbálja fél térdről két térdre kényszeríteni a mezőnyt a Motlava folyón.

Százszázalékos teljesítménnyel melegítettek
Kialakult az Eb-csapat

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.07.02
--------------------------------------------------------------------------------

Noha elsősorban síkvízi sikereink teszik magyar sikersportággá a kajak-kenut, versenyzőink a maratoni szakágban is rendre nagyot alkotnak.

Az MKKSZ törekvése nyomán a hosszú távon versenyzőknek is mind több figyelem jut: a közelmúltban a jövő évi vb helyszínén, a bergeni Vk-n vehetett részt a Borsodi Géza szakágvezető által irányított csapat, amely magyar háziversennyé nemesítette a norvég regattát: a magyarok mind a négy versenyszámban győztek, s férfi kajak egyesben és párosban az ezüstérmet is megszerezték. Az aranyszerzők közül Jámbor Attila és Csay Renáta ráadásul duplázott, hiszen Salga István, illetve Szonda Kornélia társaságában K–2-ben is nyert. "Bebizonyosodott, hogy legjobb férfi és női kajakosunk egyaránt képes kiállni a kettős terhelést” – nyugtázta a versenyt a jövő heti kontinensbajnokság főpróbájának tekintő szakágvezető, aki a hazatérés után Eb-csapatot hirdetett.

Férfi és női egyesben, illetve párosban az említettek mellett Limp Alpár, Benedek Linda, és a Botond Balázs, Börcsök Balázs, valamint a Harkai Orsolya, Giczy Zsuzsanna duó indul Gdanskban. A kenusoknál szólóban Lovászi Attila és Gilányi Zsolt, párosban pedig a Tokár Krisztián, Sarudi Pál egység mellett a vb-címvédő Györe Attila, Csabai Edvin kettős szerepel a lengyelországi Eb-n.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK