FONTOS


 

Göncz és Olasz lett a bajnok
A szlalomosok is Athénért hajtanak

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.07.02
--------------------------------------------------------------------------------

A Magyar Kajak-kenu-szövetség néhány éven belül valamennyi szakágban a világ legjobb válogatottját szeretné kiállítani. Síkvízen semmi gondunk, s a közelmúltban az olimpiai programban szintén szereplő szlalomkajakozás és -kenuzás fejlesztésére is programot dolgozott ki Agócs Mihály szakágvezető.

Szlalomversenyzőink egyelőre csupán a világversenyeken, elsősorban a jövő évi olimpián való részvételért küzdenek. A Nemzetközi Kajak-kenu-szövetség (ICF) tavalyi, madridi kongresszusán felkérte a szakágban élen járó nemzeteket, hogy segítsék a magyarokhoz hasonló kezdőket. Meglepetésre a világ élvonalához tartozó franciák, csehek, szlovákok és lengyelek is patrónusunknak jelentkeztek, mígnem az ICF az utóbbiakat jelölte ki a feladatra. A lengyel Plastex cég és a szövetség szlalom kajakokat ajándékozott válogatottunknak, és lehetőséget adott arra, hogy legjobbjaink ingyen gyakoroljanak a krakkói pályán.
E létesítmény avatásán egy nemzetközi verseny keretében került sor az első magyar szlalom ob-re. A férfiaknál Göncz Gáspárt, a nőknél Olasz Erikát köszöntötték a sportág első magyar bajnokaként. Göncz mellett a másik két érmes, Nagy László és Ballai Tamás is kiharcolta az augsburgi vb-részvétel jogát. Agócs szakágvezető a fiatal, s igen tehetséges Olaszt a junior Európa-bajnokságon szeretné rajthoz állítani, ha erre engedélyt kap a nemzetközi szövetségtől. Noha versenyzőink egyre jobb eredményeket érnek el, a sportdiplomácián az esetleges olimpiai részvételt illetően is sok múlik... Az ICF-ben mindenesetre több támogatónk akad, és ha a július végi szlalom vb-n egyelőre nehezen is teljesíthető az athéni kvalifikáció, a két szabadkártya egyikének megszerzésére - síkvízi renoménknak köszönhetően - a jövő tavasszal esélyünk lehet.

Kajak szlalom országos bajnokság, Krakkó
Férfiak. K-1, bajnok: Göncz Gáspár (Multi SE) 304.15, 2. Nagy László (KSI SE), 3. Ballai Tamás (Vadvízi TOE). Nôk. K-1, b: Olasz Erika (KSI SE), 2. Madarász Erika (Vadvízi TOE), 3. Tóth Barbara (Vadvízi TOE).
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK