FONTOS


 

Kajak-kenu Világkupa, Hazewinkel
A mecheleni Világkupával és a szolnoki tájékoztatóval kezdenek
Vereckei: vissza a koronát!

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.05.03
--------------------------------------------------------------------------------

Kis túlzással: ahol szabad vízfelületet találnak, ott kajakosok és kenusok szállják meg az öblöket, holtágakat. E hét végétől startol az olimpiai távon (500 és 1000 méteren) lapátolók számára a versenyidény: a mecheleni regattaközpontban Világkupán áll rajthoz több válogatottunk, ám a legjobbak közül néhányan a hazai vízre szállást választják, s a szolnoki Holt-Tiszán indulnak az MKKSZ tájékoztató viadalán, míg a budapesti Újpesti-öbölben az utánpótlás versenyez a 8. Hídépítő-kupán.


Vereckei Ákos, a Honvéd-Westel kajakosa természetesen gyôzni megy a belgiumi VIlágkupa-viadalra
Az idénykezdés egyik legnagyobb meglepetése, hogy két, Sydneyben győztes párosunk tagjai gyakorlatilag helyet cseréltek. Persze azt is írhatjuk, a férfiválogatott meghatározó alakjait edző Sári Nándortól egy év különbséggel távozó Bártfai Krisztián és Storcz Botond egymásra talált, a csapatnál maradók közül Kammerer Zoltán és Veréb Krisztián együttműködése pedig a Kammerer párospartneréül kiszemelt Horváth Gábor ujjtörése után vált szükségszerűvé. A két duó teljesítményének összevetésére nincs közvetlenül lehetőség, hisz az előbbi egység Szolnokon, az utóbbi Mechelenben versenyez, ráadásul a hónap végén esedékes szegedi Mol Világkupán - ha ezen a víkenden csoda nem történik - a hírek szerint Kammerer és Storcz újra együtt kajakozhat.
Belgiumban két kiemelkedő tudású egyes kajakosunk, Kovács Katalin és Vereckei Ákos azonos céllal, mégis más-más előzmények után vág neki a remélhetően biztos olimpiai kvalifikációt tartogató szezonnak. Amíg az 500 és 1000 méteren egyaránt startoló Kovács tavaly végérvényesen igazolta zsenijét, addig Vereckei épp az elmúlt évben hagyta el a kajakkirályi trónust. A Honvéd-Westel kajakosa természetesen ezzel együtt a sportág világklasszisa, és jósolhatóan nagy revánsra készül. A női kajak párosok sorában a Szabó Szilvia, Bóta Kinga duó megingathatatlanságra törekszik.
A kenusok közül az évről évre fiatalodni tetsző Zala György Iván Gáborral indul párosban az év első Vk-ján, míg a fiatal Kronecker Gábor egyesben térdel hajóba. A szakág vitán felül első számú magyarja, Kolonics György Szolnokon debütál. Esetében furcsa lehetne ez az ige, ám bemutatkozásától, a párosbéli újrakezdéstől alighanem ő is sokat vár. Az egyes mellett tudniillik Kozmann György társaságában újra kipróbálja magát C-2-ben, mely számban, ne feledjük, egy-egy olimpiai arany- és bronzérmet tudhat magáénak. Mindeközben egyesben is újra csipkednie kell magát, minthogy Szolnokon Pulai Imre - fordított úton járva - e mezőnyhöz készül visszatérni.
És hogy a harminc fölött járó fenoménok egy pillanatra se érezzék magukat biztonságban: az Újpesti-öbölben több mint 800 utánpótláskorú kajakos és kenus versenyez, hogy néhány év múlva Szolnokon és Mechelenben szorongassa az említetteket.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK