FONTOS


 

33. világbajnokság, Gainesville
Olimpiai kvótákért versenyeznek a kajak-kenusok

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Faludi Gábor, Magyar Hírlap 2003.09.12
--------------------------------------------------------------------------------

Az 1996-os atlantai olimpia helyszínén, Gainesville-ben ma kezdődik a kajak-kenu világbajnokság. Legeredményesebb sportágunk versenyzői a mostani vetélkedésen nem csupán a világbajnoki érmekért, hanem a jövő évi olimpiai kvótákért is vetélkednek.

A hagyományoknak megfelelően az athéni olimpián is tizenkét számban hirdetnek bajnokot. Összesen 246 versenyző indulhat, s biztos, hogy a mostani világbajnokságon óriási harc lesz a kiosztható 143 hely megszerzéséért. A különböző versenyszámokban az első hat-nyolc szerez jogot az országának.

Kajak-kenuban több sportágtól eltérő az olimpiai kvalifikációs rendszer. A kvótaszerzés ugyanis azt határozza meg, hogy hány versenyzőt nevezhetnek az olimpiára - ez nemzetenként legfeljebb 23 lehet. Aztán a benevezettek bármelyik, akár valamennyi versenyszámban elindulhatnak, függetlenül attól, hogy abban a számban szereztek-e kvótát. Vagyis a versenyzők duplázásával, triplázásával például négy férfi kajakos akár mind az öt számban induló lehet, annak ellenére, hogy csak a négyesben harcolta ki a részvétel jogát. Persze a magyarok célja, hogy minél több számban jussanak kvótához, hiszen ezzel biztosítható, hogy többen utazhassanak majd Athénba, a szoros versenyprogram miatt ugyanis meglehetősen nehéz duplázni.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány azt mondja, ha kilenc-tíz számban sikerül a mostani vb-n kiharcolni a kvalifikációt, akkor elégedett lesz. Szerinte a kajak 1000 méteres egyes és páros, a kenu egyes 1000 és a kenu kettes 500 méter a legkritikusabb szám. A világbajnokságon kívül lesz még egy kvalifikációs lehetőség, jövőre a poznani nyílt Európa-bajnokságon - az európaiakon kívül Ázsia és Óceánia versenyzői indulhatnak - számonként két-öt egység harcolhatja még ki az athéni utazás jogát. A tervek szerint, ha valamelyik számban most nem sikerülne jogot szerezni, akkor a jövő évi EB-n abban a számban a legjobb magyar versenyzőt indítják, függetlenül attól, hogy az olimpián a duplázások elkerülése miatt rajthoz tud-e állni abban a számban.

Persze a kvótaszerzés mellett - amelyet azért most elsődlegesnek tart a szövetség vezetése - az sem közömbös, hogyan szerepel a vb huszonhét versenyszámában a magyar válogatott. Angyal Zoltán a tizenkét olimpiai számban hat érmet, ebből két aranyat vár, s hozzáteszi, a csalódást az jelentené számára, ha arany nélkül fejeznék be e számokat, s hétnél kevesebb számban szereznének nevezési jogosultságot.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK