FONTOS


 

Fehérvári tanácstalan: külföldön maradjon, vagy hazajöjjön?
Találgatások és tények

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Mádi József, Délmagyarország 2003.04.26
--------------------------------------------------------------------------------

Igazi nagyüzem vár a kajakosokra és a kenusokra a jövő hét végén. Lesz olyan, aki Belgiumba, a mecheleni világkupára utazik, míg a többség a szolnoki tájékoztatón teszteli magát.

Kétszeres olimpiai elsőként mi más is lehet Storcz Botond célja, mint eljutni Athénba. A Démász-Szegedi VE kitűnősége a kvalifikációs évi felkészülését a KSI-nél végezte el Tóth László irányításával, majd három hetet a fiatalok alkotta csapattal töltött Ausztráliában. Időközben állandó párja, a győri Kammerer Zoltán új társ után nézett és Horváth Gábor, majd az utóbbi kézsérülését követően Veréb Krisztián került szóba. Persze, még semmi sem dőlt el... Sok minden függ attól, hogy Storcz mellett Vereckei Ákos hogyan teljesít majd egyesben és párosban. A négyes sorsa ugyanis ezen a két emberen múlik. Storcz rendkívül motiváltan készült fel, biztos abban, hogy nem csak idén, hanem az olimpián is fontos szerep jut neki.

- Eddig jó úton haladtunk a felkészülésben, ám csak a versenyeken derül ki, mennyit ér ez a megérzés - mondta a Démász nyolcszoros világbajnoka, Hegedűs Róbert. A kajakos a legfontosabb területen, az olimpiai számban már döntött: K2 500 méteren Gyökös Lajossal igyekeznek majd kivívni az ötkarikás kvótát. Ezenkívül még alakulóban van további három egység, amelyben rajthoz áll: az ötszázas és a kétszázas négyes mellett a legrövidebb távon párosban, vagy egyesben ül hajóba a jövő heti tájékoztatón. - Két és fél hónap hátravan a válogatókig, a K2 500-ason kívül minden képlékeny - jegyezte meg végül Hegedűs.

Fehérvári Vince elmaradhatatlan társa volt Hegedűsnek. Azonban a sprintkirály a lehetséges olimpiai szereplés miatt Ausztráliába költözött. Az ugyancsak nyolc vb-címmel büszkélkedő kajakost az ausztrál bajnokságon, a Sydney melletti Penrith-tónál értük utol, ottani idő szerint este tízkor. - Úgy néz ki, egyelőre nem valósul meg a tervem. Megnyertem mindkét ausztrál válogatót, de lehet, hogy így sem indulhatok harcba a vb-n az olimpiai szereplésért. Ugyanis a világbajnoki startig meg kellene kapnom az állampolgárságot, erre viszont szeptemberig kevés esélyem maradt. Így viszont csak vb-számokban indulhatok, ám az ott-tartózkodást saját zsebből kellene finanszíroznom az olimpiai távokkal szemben. Egy-két héten belül döntenem kell, hogy maradok, vagy hazatérek. Ha az előbbi változatot választom, lehet, hogy valaki otthon kerül velem szemben előnybe. Ha meg a repülésre szavazok, időközben megkaphatom a szükséges ausztrál okmányt. Cudar a helyzetem, az biztos!

Fürdök Gábor egyesben már ismeri a képességeit, így ezren nem meglepetés, hogy megpróbálja legyőzni többek között az olimpiai bajnok Kolonicsot is. Persze azért a párost sem felejtette el, azonban Hüttner Csaba helyett a fiatal tehetséggel, Vajda Attilával láthatjuk őt egy hajóban ötszáz méteren. Fürdöknek jól sikerült a felkészülése, a napokban ugyan kisebb megfázással küszködött, de azért ez nem akadályozhatja meg abban, hogy a hazai idénynyitón rajthoz álljon.

Kissé csalódottan vette Hüttner tudomásul, hogy egyelőre nem Fürdökkel indul. - Meglepett a szakítás, hiszen a hazai riválisok ellen veretlenek maradtunk. Egyébként a felkészülés problémamentes volt - jegyezte meg Hüttner, aki még elárulta: Szolnokon a szegedi Joóbbal C2 500-on térdel hajóba, illetve egy másik társsal ezren is.

Nyolc hét Dunavarsányban. Ennyi időt töltenek el legjobb női kajakosaink a jövő szombaton kezdődő válogatóig az edzőtáborban. A szegedi Janics Natasa a szolnoki eseményen mindhárom egyest elviszi, emellett pedig két párost is vállal. Hogy kivel? Az még a következő hét titka lesz. A hölgyek közül Kovács, Bóta, Szabó, valamint Rasztóczy és Paksy utazik Mechelenbe, a többiek két napra Szolnokra költöznek.

A felnőtt világversenyek jól ismert, előbb felsorolt alakjain kívül meglepetést okozhatnak a Démász juniorjai is. A kajakosoknál Molnár, Almási, Vasas, Pusztay, Szélpál, a kenusoknál pedig Joóbon kívül Kálmán is képes arra, hogy valamelyik egységben kiharcolja az athéni részvételt.

A szegedi Molnár egyébként azon tizenhármak egyike, akik nem Szolnokon, hanem Mechelenben tesztelnek. Rajta, valamint a már említett női kvintetten kívül Vereckei, Kammerer, Veréb, Siebel (kajakosok), Kronecker, Iván és Zala (kenusok) startolnak Belgiumban. Angyal Zoltán szövetségi kapitány elmondta, hogy Molnáréknak kiváló felmérési lehetőséget biztosít a vk. A hölgyek, valamint Vereckei pedig az összetett világkupa elsőségre törekedhetnek az esetleges jó szerepléssel.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

LINKEK