FONTOS


 

Kovács Katalin három aranynál tart

A szombati két aranyérem után újabb három elsőséget szereztek a magyar kajak-kenusok a Sevillában rendezett világbajnokságon. Előbb az 500 méteres távon a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga kajaknégyes győzött, majd Kovács egyesben sem talált legyőzőre, végül a Szabó, Bóta kettős állhatott a dobogó tetejére.

Szárnyalnak a női kajakosok

Jobban nem is kezdődhettek volna magyar szempontból a sevillai kajak-kenu vb 500 m-es döntői: ellenállhatatlanul versenyezve aranyérmes lett a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga négyes, s az előkelő második helyet szerezte meg a kenus Kolonics György.

A nők fináléja úgy indult, hogy meglepetésre az ausztrálok szereztek vezetést az egymásra figyelő riválisok, a magyarok, a spanyolok és a németek előtt. Aztán viszont helyreállt a rend, élre vágtak a magyarok, és imponáló biztonsággal védték meg világelsőségüket, sorozatban harmadik vb-aranyukat szerezve ebben az olimpiai számban. Kovács, Szabó és Viski valamennyinek részese volt, Bóta tavaly óta ül a sikerhajóban.

Az sem okozott gondot Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványainak - pedig időnként roppant babonásak -, hogy a rajt előtt eltűnt Viski rózsaszín kabalamalaca. Kolonics nagyon tartott ellenfeleitől. Talán túlzottan is ideges volt. A végén viszont kisimultak mély ráncai, hiszen legszebb napjaira emlékeztetően lapátolt, végig tartotta előkelő második helyét a sűrű mezőnyből kimagasló orosz Opaljev mögött és 1 méterrel megverte a német Dittmert, s legalább kettővel a cseh Doktort. Nagy elégtételt érzett az elmúlt napok viharai (doppingvád, gyenge 1000-es szereplés) után.

Vereckei csalódást okozott. Röviden ez a k-1 fináléjának magyar krónikája. Háromszor (1998, 1999, 2001) bizonyult legyőzhetetlennek vb-n ezen a távon, most azonban messze van régi önmagától. Esélye sem volt arra, hogy utolérje a szokásos nagy hajrájával az előtte haladókat. Féltávnál utolsó volt, s ezen csak két helyet tudott javítani. A szoros befutó végén az ausztrálok ünnepelhettek.

Pontosan egy órával a négyes vezérevezőseként szerzett aranya után egyesben sem talált legyőzőre Kovács Katalin, s ezzel a magyar csapat negyedik elsőségét szerezte a sevillai kajak-kenu vb-n. Ő már harmadik győzelménél tart! A táv első felében a lengyel Urbanczyk, a magyar favorit és a címvédő olasz Idem némileg elhúzott a többiektől, majd minden úgy alakult, ahogy Kovács akarta: átvette a vezetést, magabiztosan haladt az élen, gond nélkül verte vissza az őt ért támadásokat. Nem volt szükség célfotóra győzelme megállapításához! Mögötte az a kanadai Caroline Brunet lett a második, aki Kőbán Rita mögött centikkel lemaradva lett hat éve Atlantában olimpiai ezüstérmes.

Sikerül-e feledtetni a tavalyi gyengélkedést, meg a négyes szombati kudarcát Kammerer Zoltánnak és Storcz Botondnak, a k-2 500 m olimpiai bajnokainak? Nos, sikerült. Nem volt könnyű, mert nagyon "sűrű" mezőnnyel kellett felvenniük a harcot. Végig ott haladtak az élmezőnyben, nagy csatát vívtak a címvédő németekkel, a lengyelekkel és az oroszokkal. Egy darabig a második hely is elérhetőnek látszott, a végén a harmadiknak örülhettek. Méghozzá joggal, hiszen sydneyi győzelmük óta most voltak kettesben először sikeresek. Győzelmével a német duó a papírformát igazolta.

A kenusok hasonló számában a Fürdök, Hüttner duónak - mint már az előjelek is sejttették - nem sok keresnivalója volt. A vert mezőnyben, épp úgy nyolcadikként végeztek, mint egy nappal korábban, 1000 m-en. A kubai Balceiro, Rojas pár ezres ezüstje után nagy hajrával szerzett most aranyat.

Kovács Katalinhoz képest plusz egy órát pihenhetett az első 500-as döntőben győztes kvartett tagjai közül Szabó Szilvia és Bóta Kinga, s ezt a lehetőséget "meghálálva" megvédték világbajnoki címüket a párosban. Saját maguk harmadik elsőségét

elhették el, a magyar csapat ötödik aranyát nyerték! Betartva a szigorú taktikai utasítást, rögtön az elején magukhoz ragadták a kezdeményezést, megrettentve ezzel az ellenfeleket. Voltak szép számmal, akik a babérjaikra akartak törni:a régi rivális németek, az 1000 négyesben sikeres lengyelek, s a házigazda spanyolok készültek trónfosztásra.

Nem sikerült, mert a magyar pár a második 250 m-en 1-2 másodperccel jobb volt mindenkinél, vagyis vezető pozicióját nem fenyegette veszély. Rendkívül biztosan, szokatlanul nagy fölénnyel, egy hajóhossznyi előnnyel lett első a címvédő, bizonyítva: a júliusi szegedi Eb ezüstje csak kisiklás volt. A két négyes a végén nem gazdagította a most már lassan a megszokottá gyarapodó magyar éremgyüjteményt (5 arany, 1 ezüst, 3 bronz): a kenusok a 4., a férfikajakosok a szerény 8. helyen végeztek, de még előbbieknek sem volt különösebb reménye a dobogórakerülést illetően.

Nyilatkozatok az 500-as döntők után

Angyal Zoltán szövetségi kapitány: "Az eddig is jellemző volt a sportágunkra, hogy ha valamelyik szakág képviselői gyengélkednek, akkor mindig akad, aki helyükre lép, s sikert sikerre halmoz. Így van ez most a nőkkel, akik fantasztikus győzelmeket arattak, három olimpiai számban szereztek aranyérmet. Maximális elismerést érdemelnek ők is, edzőjük, Fábiánné Rozsnyói Katalin is. Ami a többieket illeti: mindent megtettek a jobb szereplésért, de valahogy hiányzott belőlük a tűz, a szükséges lelkesedés. Kenuban feltétlenül szükség van fiatalításra, a páros számokban javulnunk kell."

Fábiánné Rozsnyói Katalin, az eddig 5 aranyat, 1 bronzot nyerő nők edzője: "Ugye megérte, hogy nem adtam pihenőt a lányoknak az Eb után?! Ez lett az eredménye! Elégedett vagyok, s nem szeretnék telhetetlennek látszani, de várom a folytatást a 200-as számokban
is. Hab lenne a tortán! Egyébként az 500 egyes és a páros elsősége a kedvencem."

Kovács Katalin, háromszoros világbajnok: "A négyes győzelme után megdicsértek a lányok, hogy jól diktáltam a ritmust. Aztán már csak az egyesre gondoltam, de igyekeztem elterelni a figyelmemet arról, hogy esélyes vagyok, s mindenki engem akar megverni. Az elején akartam előnyt szerezni, ez sikerült is, a végén csak arra ügyeltem, hogy ne érjenek utól. Ez is sikerült! Nem vagyok még teljesen felszabadult, de nagyon örülök. És nagyon kérek mindenkit, hogy ne tekintsen, ne szólítson kajakkirálynőnek, mert nem szeretem, engem Kovács Katalinnak hívnak!"

Szabó Szilvia, háromszoros világbajnok: "Amit elterveztünk Kangával, azt megcsináltuk. Még Kati néni is azt mondta, hogy pontosan betartottuk az utasításait. Lehet, hogy nem mindig vezettünk, de én úgy éreztem, s csak arra ügyeltünk, hogy ne fogjon be senki. Lehet, hogy mi leszünk az év csapata?

Kolonics György, a c-1 500 m ezüstérmese: "Nagyon elégedett vagyok, előtte kiegyeztem volna a bronzzal is. Opaljevre nem is figyeltem, a többieket próbáltam kontrollálni. Borzasztóan nagy szükségem volt erre az eredményre!

Vereckei Ákos, a csalódást keltő hetedik helye után: "Minden sorozat megszakad egyszer. Nem fogom fel tragédiaként ezt az eredményt. Sok gondom volt az elmúlt évben, eleinte a lapátomat cserélgettem, s két hete kaptam új hajót. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy tavaly kevés edzéssel egy kicsit könnyen jöttek a sikerek, most erről szó sincs. Leszek én még újra első!"

Szabó és Bóta négy sevillai aranya

Magyar győzelemmel kezdődtek a sevillai kajak-kenu vb-n a 200 m-es döntők: aranyérmes lett a Janics Natasa, Szabó Szilvia, Bóta Kinga, Paksy Timea négyes.

A legrövidebb távú vetélkedések nyitánya már-már a papírformát igazolta, hiszen a magyar nők ezen a vb-n eddig mindössze egyszer, az 1000 négyesben találtak legyőzőre. Már féltávnál az élen haladtak Fábiánné Rozsnyói Katalin tanitványai, s a végén - a sprintszámban nem lehet nagyobb különbséget várni - 167 ezreddel bizonyultak jobbnak a spanyoloknál, a németek viszont már messze (1.374 mp-cel) lemaradva követték őket.

Érdekesség: a kvartett címvédőként remekelt, de a tavalyi győztesek (Dékány, Fazekas, Viski, Kovács) nincsenek az ismétlők között. Ez is a magyar női kajakozás hihetetlen erejét, széles bázisát mutatja. Egyáltalán nem mellesleg: Szabó Szilvia és Bóta Kinga negyedik sevillai aranyát gyüjtötte be!

Az orosz Opaljevnek alig több, mint 39 mp-re és 49 igencsak hatásos lapátolásra volt szüksége a kenusok versengésében a második vb-győzelméhez. A kajakos Fehérvári Vince csapásszáma 89 volt a hatalmas sprint közben, de ezt nem kísérte hasonló szerencse, csak 6. lett. Jellemző a centiken eldőlő összecsapás szoros kimenetelére, hogy a magyarok korábbi hatszoros világbajnoka a győztes német Rauhétól 786, bronzot szerző litván riválisától mindössze 260 ezermásodperccel maradt le. Az egyetlen magyar B-döntős, a kenus Malomsoki Sáándor nyerte futamát, így az összesítésben a 10. hely az övé.

Ez a vb is a magyarokról szólt

A magyar válogatott 6 arany-, 1 ezüst- és 4 bronzéremmel zárta a sevillai vb-t, ezzel első lett az éremtáblázaton, s a Nemzetek Nagydíjáért zajló nemhivatalos pontversenyben is.

Baráth Etele, a magyar szövetség elnöke így értékelte a versenyzők teljesítményét: "Először is azt kell kiemelnem, hogy a magyar sikerek egy egyre szélesebb bázisú sportágban születtek, hiszen 12 ország nyert aranyérmet. Köztük mi a legtöbbet, hatot, s ez mindennél többet mond: nagyon jól szerepeltünk. Azt külön említenem sem kell, hogy a nőkről csak a legszebbet lehet mondani. Azt hiszem, hogy a női kajak, úgy általában, megtorpant, miközben a mieink fejlődtek, s állva hagyták a riválisokat."

Baráth Etele ugyanakkor nem titkolta, hogy Angyal Zoltán szövetségi kapitánytól kérni fogják: az olimpiáig hátralévő időre dolgozzon ki sportági taktikát, amellyel súlyozni lehet a versenyszámokat. Melyik a fontosabb, s melyik kevésbé az. "Elsőbbséget persze az olimpiai számok élveznek, de például a kenu négyeseket egy kicsit háttérbe kell szorítani. Bármilyen furcsán hangzik, de a 27 szám sok nekünk, nem lehet egyszerre ennyire koncentrálni."

Az "aranylányokat" fenntartás nélkül dicsérte az elnök, a férfi kajakról nem volt jó véleménye, mert most megbosszulta magát, hogy már tavaly is egyszemélyes volt, túlságosan is Vereckeire épített a szakág. A kenusokról sokkal pozitívabb az értékelése, mint a mostani eredmények alapján hinni lehetne. Ennek oka, hogy úgy érzi: Malomsoki, Vasali, Kozmann és Iván személyében adottak azok a fiatalok, akik gyorsan beérhetnek és nyerhetik az érmeket.

[origo] 2002.09.01.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK