FONTOS


 

A vb felénél százszázalékos a kajak-kenu csapat

Az 1000-es számokhoz hasonlóan a hétvégi 500-as finálék mindegyikében lesz magyar a sevillai kajak-kenu világbajnokságon. Vagyis két nap után Angyal Zoltán szövetségi kapitány versenyzői százszázalékosak, megfeleltek az előzetes várakozásoknak, teljesítették a szokásos "minimumtervet".

Óriási magyar fölény, német lebőgés

Az 500 méteres középdöntőkben először az egyes hajók kiválóságai vetélkedtek, és mindhárom magyar biztosította helyét a szombat délutáni döntőben. Elsőként Kolonics nyert a kenusok között, s történetesen olimpiai bajnokok csúcstalálkozójából került ki győztesen, hiszen ő két éve Sydneyben diadalmaskodott, a mögötte célba érkező cseh Martin Doktor 1996-ban Atlantában volt a legjobb.

A kajakos Vereckei Ákos és Kovács Katalin a továbbjutást illetően lemásolta Kolonics produkcióját, a különbség csupán annyi volt, hogy míg Kovács is első lett, addig Vereckei csak a szintén biztos döntőt érő második helyére ügyelt. Ezt címvédőhöz méltó nagyvonalúsággal tette!

A középdöntőknek még több, mint a fele hátra volt, de annyi már biztossá vált, hogy akárcsak az 1000-es számokban (ezek szombat délelőtti döntőibe 28 ország "delegált" versenyzőt, az érintett nemzetek élmezőnye: 1. Magyarország 9, azaz valamennyi szám, 2. Lengyelország 6, 3-6. Spanyolország, Kanada, Németország, Oroszország 5-5), ugyanúgy 500-on is a részvételi arányokat tekintve nyomasztó lesz a magyar fölény. Már csak azért is, mert - s ez kisebbfajta világszenzáció! - a németek képviselője sem a férfi, sem a női kajak egyesben nem tudott a fináléba jutni. Egy ellenféllel kevesebb Vereckeinek és Kovács Katalinnak, kommentáltak a parton a magyarok, de rögtön hozzátették: azért maradt még épp elég nagy rivális.

A három páros szám 500-as középdöntője, mondhatni, annyiban szabályos volt, hogy a két kajakos duó (Kammerer Zoltán és Storcz Botond, valamint Szabó Szilvia és Bóta Kinga) úgy nyerte futamát, ahogyan az az olimpiai, illetve a világbajnok cím védőihez illik: imponáló biztonsággal, szemre is tetszetős lapátolással.

A kenusok között Fürdök Gábor és Hüttner Csaba ellenben alaposan megszenvedett a finálés szereplés jogáért: féltávnál, 250 méternél ugyan még az élen haladtak, de utána visszaestek a kieső, negyedik helyre, s úgy látszott, hogy a cél előtt 60-80 méterrel indított hajrával elkéstek. Szerencsére ők másképp gondolták, s nem is centikkel, csak milliméterekkel, 73 ezredmásodperccel előzték meg az ukránokat, s lettek végül döntőt jelentő harmadikok.

A Gyökös Lajos, Borhi Zsombor, Kökény Roland, Hegedüs Róbert összetételű kajakos kvartett kiélezett, szoros verseny végén tette fel a pontot az i-re, miután harmadik lett, teljessé téve ezzel a vb első két napjának mérlegét: minden magyar, aki elindult, döntőbe jutott! Csak mellesleg: a németek ebben a számban is kiestek...

Angyal Zoltán szövetségi kapitány érthetően elégedetten, de egyelőre lakonikus rövidséggel értékelk: "Eddig pontosan az történt, amit vártam, nem ért semmilyen, sem kellemes, sem kellemetlen meglepetés. Szombaton 9 órakor kezdődnek az 1000 méteres finálék, délután a 200-as előfutamokat, s középdöntőket rendezik.

Doppingolással vádolják Kolonicsot

Újra fellángolt az ellentét a kenusport két sztárja, a köztudottan évek óta barátságtalan viszonyban lévő Martin Doktor és Andreas Dittmer között. A cseh olimpiai bajnok édesapja, s egyben edzője, Josef Doktor ugyanis azt állította egy prágai lapnak adott nyilatkozatában, hogy a németek ötkarikás aranyérmese, valamint fiának másik két nagy riválisa, a szintén olimpiai bajnok Kolonics György, valamint világ- és Európa-bajnok versenyzőtársa, az orosz Makszim Opaljev vérdoppingnak köszönheti sikereit.

Tekintettel az egész vád abszolút megalapozatlanságára és a javában zajló vb-vetélkedésekre, az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa szóba sem hozta a megjelenteket a legérdekeltebb Kolonicsnak. Füleky András, a magyar csapat vezetője egyértelműen elutasította a doppingvádnak még a gyanúját is, s tételesen felsorolta, hogy idén a sportág legjobbjai hol és mikor estek át ellenőrzésen.

"Hihetetlen, amit állít, nem tudom, mit mondjak erre" - reagált a vádakra a 30 éves Dittmer, majd hozzátette: "Valószínűleg féltékeny a győzelmeimre, az utóbbi időben már vissza sem köszön."

Pénteken a világbajnokság helyszínén is beszédtémát szolgáltatott az ügy, a nemzetközi szövetség vezetői pedig "kihallgatásra" hívták a cseh csapat vezetőjét. "Szeretnénk megtudni, hogy mi az alapja Josef Doktor gyanúsítgatásának. Ha kiderül, hogy csak rosszindulatból terjeszti a súlyos vádakat, akkor büntetésre számíthat" - mondta Ulrich Feldhoff, az ICF elnöke.

Az idősebb Doktor többek között azt is állította, hogy a szövetség csak olyan sportolókat választ ki a doppingtesztekre, akikről tudja, hogy tiszták. Dittmer erre csak annyit mondott: őt szinte minden héten ellenőrzik.

[origo] 2002.08.30.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK