FONTOS


 

Újabb hat arany a kajak-kenu Európa-bajnokságon

Még a minden várakozást felülmúlóan sikeres szombatot is lehetett "feledtetni" Szegeden a kajak-kenu Európa-bajnokság második napján, amikor az 500 méteres döntőkben a magyarok négy arany- és három ezüst, 200 méteren pedig két arany-, három ezüst- és két bronzérmet nyertek.

500 méter: Négy arany - három olimpiai számban

A nap abszolut főszereplője Kovács Katalin volt, aki rögtön a nyitányon Szabó Szilviával, Bóta Kingával és Viski Erzsébettel - 1999 és 2001 után megint - első lett a négyesben, majd nem egészen egy óra elteltével már "szólóban" bizonyult a legjobbnak. Hihetetlenül magabiztos, fölényes győzelmet aratott, a mögötte második olasz Josefa Iden több mint egy hajóhosszal maradt le.

Dicséret illeti Vereckei Ákost, aki megszakítás nélkül harmadszor lett Európa leggyorsabb kajakosa. Úgy nyert, hogy féltávnál még csak ötödik volt, utána kezdte hagyományosan eredményes és hatásos hajráját, s végül centikkel megelőzte a bolgár Merkovot.

A nap első felének negyedik aranya a kenunégyesnek jutott: Belicza, Kozmann és Iván társaságában az ezres kvartetthez képest Novák helyett Malomsoki lapátolt, de csak ez volt az egyetlen különbség: nagy finissel verték a címvédő oroszokat.

Kis híján nyert az olimpiai bajnok Kammerer, Storcz kajakpáros is: a második 250 méteren a negyedik helyről fokozatosan zárkóztak fel, de a németeknek maradt velük szemben 76 ezredmásodpercnyi előnye.

Az ötszázas döntők utolsó három számában először nem nyert aranyat magyar női egység. A Szabó Szilva, Bóta Kinga összetételű párosnak fejet kellett hajtania a lengyel lányok előtt. Nem úgy a férfi kenusok, akik előtt az oroszok már fél hajóval vezettek, de a Malomsoki, Iván, Belicza, Kozmann összetételű csapat fantasztikus hajrával a célban már fél hajonyi előnnyel haladt át.

Még ennél is nagyobb bravúrt hajtott végre a Gyökös, Kökény, Borhi, Hegedűs összetételű kajak négyes, akik kétszázötvennél még a kilencedik helyen eveztek, de a célban már csak a szlovákok maradtak előttük.

Mindössze két számban nem köszönthette a hihetetlenül lelkes, közel 30 ezres publikum a vendéglátók csapatának képviselőit: a címvédőként induló Kolonics c-1-ben negyedik lett, a szintén kenus duó, Hüttner Csaba és Fürdök Gábor a hatodik helyen végzett.

Négy arany, ebből három olimpiai számban, három ezüst, egy negyedik és egy hatodik helyezés a mérleg ötszázon.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány értékelése elején bejelentette, ami eddig is félig-meddig köztudott volt: a vébén k-1 1000 méteren Borhi Zsombor indul Storcz Botond helyett.

"A lányokról csak felsőfokon lehet nyilatkozni" - jelentette ki a kapitány, utalva az eddigi öt aranyra, s egy ezüstre, amit a kajakos hölgyek szereztek. "Ami a férfiakat illeti: minden tiszteletem Vereckeié, de egyre szorosabb a mezőny, s erre fel kell készülni, ugyanakkor a Kammerernek és Storcznak lelkileg nagyon jót tett volna, ha nyernek. A kenu négyes csodát művelt, menet közben már lemondtam a győzelemről. Kolonics... Ez nem az ő Eb-je."

Vereckei Ákos az eredményhirdetés után: "Nagyon jó a Maty-ér vize, főleg győztesen. '98-ban sem fáztam benne, pedig akkor hidegebb volt. Volt egy nagyadag feszültség bennem a verseny előtt, de a rajt után eloszlott."

Kovács Kati arra a kérdésre, hogy elég volt-e a pihenő: "Ki tudtam pihenni magam, hiszen megszoktuk ezt a terhelést. Kati néni nagyon jól kiszámítja, hogy mit bírunk el. Nem éreztem, hogy mennyivel előztem meg Idemet. A látószögemben úgy tűnt, közelebb van. Nem rossz érzés ennyivel verni az olimpiai bajnokot."

Kovács Kati a négyes eredmény hirdetése után: "Most beülök a közönség közé és szurkolok a Szílviéknek, meg persze mindenkinek. Bár rengeteg autogramot adtam eddig is, nem kell félni, hogy bedurran tőle a karom."

Viski Erzsi: "Én ugyanazt csináltam mint tegnap. Mindjárt az elején egy győzelem és azután átmegyek szurkolóba."

Bóta Kinga: "Most rohannom kell doppingmintát adni, azután rápihenek a kétszáz négyesre."

Szabó Szilvia: "Szomorú vagyok az elvesztett párosért, kétszáz négyesben visszahozzuk az aranyat."

Iván Gábor: "Ilyen remek közönség sehol nincs. Mondták is az oroszok, meg a románok, hogy ennek köszönhetjük a győzelmet. Most egy hétig bulizunk, aztán elkezdünk készülni a vébére."

200 méter: két arany, három ezüst, két bronz

Az alig több, mint fél percig tartó sprintszámok döntői jelentették vasárnap délután Szegeden a kajak-kenu Európa-bajnokság finisét. A magyarok az első finálékban 2 ezüsttel és 1 bronzzal gazdagították kollekciójukat.

A Paksy Timea, Szabó Szilvia, Bóta Kinga, Janics Natasa kvartett elsősége 2 tizedmásodpercen múlott, a spanyolok ennyivel voltak gyorsabbak. Kitűnően helytállt a világversenyen egyesben most debütáló 23 esztendős paksi kenus, Malomsoki Sándor, aki beékelődött a "nagy nevek" közé, csak az orosz Opaljev, s a lengyel Jezierski tudta megelőzni. A bronz maximális dicséretet érdemel, , hisz a tavalyi negyedikről egyet előre lépett, úgy hogy mögötte végzett Dittmer, Doktor, Sablin, szóval nagy ászok kaptak ki tőle!

Sikerül-e Fehérvári Vincének, a 200 m sokszorosan megkoronázott sztárjának visszahódítani a tavaly elveszített elsőséget? Ez volt a kérdés a kajakosok vetélkedése előtt. Nos, a címvédő német Ronald Rauhe most is nyert előtte, hatalmas párharcban megismételve tavalyi győzelmét.

Aztán jött a parádé: Öt percen belül két számot nyertek, s ezzel rekordot jelentő 10-re növelték aranyaik számát a magyarok a szegedi kajak-kenu Európa-bajnokságon. Előbb a viszonylag esélytelennek ítélt Buzál Miklós, Végh Attila kenupáros végzett az első helyen, igazolva, hogy ők valójában ennek a villámszámnak a specialistái. Korábban rendszerint másodikok voltak már vb-ken, Eb-ken, most 28-29 évesen a csúcsra értek: 72, illetve 112 ezredmásodperc döntött a javukra cseh és román riválisaikkal szemben.

Nem kellett sokáig várni a második magyar sprintaranyra sem: a Fehérvári Vince, Hegedüs Róbert duó eddig három világversenyen bizonyult a legjobbnak, s most hatalmas csatában hódította vissza a tavaly elveszített elsőséget. Nem sokkal a cél előtt érték be az addig vezető németeket, s a végén szinte milliméterekkel előzték meg őket.

De hogy milyen az emberi természet: a csapat hiába nyert tíz aranyat, mindenki zokogott az utolsó két elvesztett döntő után. Kenu négyesben hihetetlen csata után a célfotó döntött az oroszok javára - mindössze harminckét ezredes különbséggel. Fehérváriék legalább tisztán kaptak ki, a szlovákok és a spanyolok most egyszerűen jobbak voltak.

Ami az összmérleget illeti: huszonhét döntőből tizenkilencben érmet szereztünk, tíz arany mellett, hét ezüst és két bronz is itthon maradt. Az eddigi csúcsot az 1995-ös duisburgi vb tartotta 9 győzelemmel, így az idei, szegedi viadal minden idők legjobb magyar Eb-szereplésének mondható.

Buzál Miklós: "Életünk eddigi legfontosabb berúgása volt ez a mai. A harmadik helyről rúgtuk be a hajót."

Végh Attila: "Én abból gondoltam, hogy nyertünk, hogy a románok dühükben rácsaptak a vízre. Fantasztikus ez a nap!"

Fehérvári Vince , a kettes győzelem után: "Köszönjük a segítséget, de most rohanunk a négyeshez."

Hegedűs Róbert ugyanakkor: "Vince jó passzban volt, nem dühítette az egyesben szerzett ezüst, mert jól ment. Ezért nyertünk."

Fehérvári Vince a négyes után: "Örülök, hogy így alakult, nagyon elfáradtam. Az egyesben bekötöttek az izmaim, szerencsére ez nem hátráltatott nagyon a párosban."

Angyal Zoltán szövetségi kapitány így összegzett: "Az olimpiai számokban három aranyat nyertünk, s ezzel azt hiszem elégedettek lehetünk. Az ezüstöket nagy csatában szereztük. A vb augusztus végén, szeptembber elején Sevillában sokkal nehezebb lesz. Elsősorban hiányozni fog a szegedi közönség, amely hátborzongatóan lelkes hangulatot varázsolt a pályára. Egyénileg most még nem szeretnék senkit értékelni, mindenkivel maximálisan elégedett vagyok. Ha ki kéne emelnem valakit, akkor Kovács Kati és Vereckei lenne az. Ezúton is köszönetet mondok edzőkollégáim munkájáért."

Eredmények:

férfiak, 500 méter:
k-1
1. Vereckei Ákos (Magyarország) 1:36.868 p
2. Petar Markov (Bulgária) 1:36.924
3. Jovino Gonzalez Comesana (Spanyolország) 1:37.440
4. Michael Kolganov (Izrael) 1:37.808
5. Paul Darby-Dowman (Nagy-Britannia) 1:38.304
6. Romas Petrukanecas (Litvánia) 1:38.316

k-2
1. Ronald Rauhe, Tim Wieskötter (Németország) 1:26.971
2. Kammerer Zoltán, Storcz Botond (Magyarország) 1:27.047
3. Marcus Oskarsson, Henrik Nilsson (Svédország) 1:27.263
4. Marek Twardowski, Adam Wysocki (Lengyelország) 1:27.427
5. Alvydas Duonela, Egidijus Balciunas (Litvánia) 1:28.671
6. Jozef Soti, Dragan Zoric (Jugoszlávia) 1:28.723

k-4
1. Szlovákia (Richard Riszdorfer, Michal Riszdirfer, Erik Vlcek, Juraj Bacaj) 1:19.650
2. Magyarország (Gyökös Lajos, Borhi Zsombor, Kökény Roland, Hegedüs
Gábor) 1:20.278
3. Olaszország (Antonio Rossi, Franco Benedini, Andrea Fcchin, Luca Piemonte) 1:20.350
4. Csehország (Karel Lestina, Radek Záruba, Pável Holubar, Bohumil Kusák) 1:20.422
5. Spanyolország (Manuel Munoz Arestoy, Jaime Acuna Iglesias, Aique Gonzalez Comesana, Oier Aizpurua Aranzadi) 1:20.714
6. Románia (Vasile Curuzan, Marian Baban, Magyar Géza, Romica Serban) 1:20.786

c-1
1. Makszim Opaljev (Oroszország) 1:45.614
2. Andreas Dittmer (Németország) 1:46.826
3. Martin Doktor (Csehország) 1:48.038
4. Kolonics György (Magyarország) 1:48.342
5. Sztanimir Atanaszov (Bulgária) 1:49.350
6. D. Antonio Cannone (Olaszország) 1:50.642

c-2
1. Szergej Ulegin, Alekszandr Kosztoglod (Oroszország) 1:38.502
2. Silviu Simiocencu, Florin Popescu (Románia) 1:39.650
3. Thomasz Wylenzek, Christian Gille (Németország) 1:40.866
4. Michal Gajownik, Andrzej Jezierski (Lengyelország) 1:40.898
5. Jose Alfredo Bea Garcia, David Mascato Garcia (Spanyolország) 1:41.322
6. Hüttner Csaba, Fürdök Gábor (Magyarország) 1:41.626

c-4
1. Magyarország (Malomsoki Sándor, Kozmann György, Belicza Béla, Iván Gábor) 1:29.956
2. Oroszország (Roman Krugljakov, Konsztantin Fomicsev, Alekszandr Artemida, Alekszej Volkonszkij) 1:30.424
3. Románia (Mihail Vartolomei, Iosif Anisin, Sami Grigore, Ionel Averian) 1:30.640
4. Lengyelország (Marcim Kobierski, Daniel Jedraszko, Michal Sliwinski, Martin Grzybowski) 1:31.340
5. Fehéroroszország (Alekszandr Zsukovszki, Alekszandr Bagdanovics, Alekszandr Kurlandcsuk, Ivan Skavarodnik) 1:33.744
6. Csehország (Zdenek Simecek, Martin Minarik, Jiri Heller, Jan Brecka) 1:35.344

Férfiak, 200 méter:
k-1
1. Ronald Rauhe (Németország) 35.201
2. Fehérvári Vince (Magyarország) 35.441
3. Romas Petrukanecas (Litvánia) 35.621
4. Martin Chorvath (Szlovákia) 35.757
5. Tomasz Mendelski (Lengyelország) 36.017
6. Damian Vindel Marin Spanyolország) 36.189

k-2
1. Fehérvári Vince, Hegedüs Róbert (Magyarország) 32.382
2. Ronald Rauhe, Tim Wieskötter (Németország) 32.546
3. Marek Twardowski, Adam Wysocki (Lengyelország) 32.554
4. Alvydas Duonela, Egidijus Balciunas (Litvánia) 32.866
5. Carlos Perez Rial, Emilio Merchan Alonso (Spanyolország) 32.922
6. Nyikolaj Zajcsenkov, Mihajlo Lucsnik (Ukrajna) 33.038

k-4
1. Szlovákia (Rastislav Kuzel, Ladislav Belovic, Martin Chorvath, Juraj Liptak) 30.414
2. Spanyolország (Manuel Munoz Arestoy, Jaime Acuna Iglesias, Aique Gonzalez Comesana, Oier Aizpurua Aranzadi) 30.482
3. Magyarország (Fehérvári Vince, Hegedüs Róbert, Beé István, Horváth Gábor) 30.518
4. Oroszország (Roman Zarubin, Alekszander Ivanik, Gyenisz Turcsenkov,Oleg Gorobij) 30.650
5. Olaszország (Antonio Rossi, Franco Benedini, Andrea Facchin, Luca Piemonte) 30.970
6. Románia (Florin Scoica, Marian Baban, Magyar Géza, Romica Serban) 31.354

c-1
1. Makszim Opaljev (Oroszország) 39.904
2. Andrzej Jezierski (Lengyelország) 40.748
3. Malomsoki Sándor (Magyarország) 40.988
4. Andreas Dittmer (Németország) 41.072
5. Martin Doktor (Csehország) 41.076
6. Dmitri Szabin (Ukrajna) 41.552

c-2
1. Buzál Miklós, Végh Attila (Magyarország) 36.899
2. Petr Fuksa, Petr Netusil (Csehország) 36.971
3. Mihail Vartolomei, Ionel Averian (Románia) 37.011
4. Konsztantin Fomicsev, Alekszandr Artemida (Oroszország) 37.519
5. Antonio Testa, Alberto Bonini (Olaszország) 37.943
6. Michal Sliwinski, Daniel Jedraszko (Lengyelország) 38.127

c-4
1. Oroszország (Roman Krugljakov, Szergej Ulegin, Makszim Opaljev, Alekszandr Kosztoglod) 33.854
2. Magyarország (Malomsoki Sándor, Iván Gábor, Vasali László, Kolonics György) 33.886
3. Csehország (Petr Procházka, Petr Fuksa, Jan Brecka, Karel Kozísek) 34.322
4. Lengyelország (Adam Ginter, Roman Rynkiewicz, Michal Gajownik, Andrzej Jezierski) 34.758
5. Románia (Mihail Vartolomei, Silviu Simiocencu, Florin Popescu, Ionel Averian) 34.882
6. Lettország (Vladimirs Sicevskis, Jevgenijs Sidomks, Dagnis Vinogradovs, Dmitrijs Andrejevs) 35.750

nők, 500 méter:
k-1
1. Kovács Katalin (Magyarország) 1:47.343
2. Josefa Idem (Olaszország) 1:48.703
3. Elzbieta Urbanczyk (Lengyelország) 1:49.963
4. Belen Sanchez Jimenez (spanyolország) 1:50.755
5. Katrin Wagner (Németország) 1:50.759
6. Lior Karmi (Izrael) 1:51.367

k-2
1. Aneta Pastuszka, Joanna Skowron (Lengyelország) 1:37.987
2. Szabó Szilvia, Bóta Kinga (Magyarország) 1:39.087
3. Beatriz Manchon Portillo, Sonia Monales Costa (Spanyolország) 1:39.795
4. Bonka Pingyeva, Diljana Dacseva (Bulgária) 1:40.579
5. Anna Karlsson, Sofia Paldanius (Svédország) 1:41.575
6. Christille Lefebure, Nathalie Marie (Franciaország) 1:42.415

k-4
1. Magyarország (Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga) 1:30.765
2. Spanyolország (Maria Isabel Garcia Suarez, Beatriz Manchon Portillo, Sonia Molanes Costa, Teresa Portela Rivas) 1:32.049
3. Lengyelország (Aneta Pastuszka, Joanna Skowron, Karolina Sadalska, Aneta Bialkowska) 1:33.077
4. Németország (Katrin Wagner, Anett Schuck, Manuela Mucke, Nadine Opgen-Rhein) 1:33.793
5. Oroszország (Olga Tiscsenko, Galina Porivajeva, Natalja Gulij, Jelena Jersova) 1:34.521
6. Románia Florica Vulpes, Lidia Rusanescu, Mariana Ciobanu, Alina Ciurescu) 1:35.645

Nők, 200 méter
k-1
1. Teresa Portela Rivas (Spanyolország) 40.319
2. Aneta Pastuszka (Lengyelország) 40.563
3. Rachel Train (Nagy-Britannia) 41.227
4. Janics Natasa (Magyarország) 41.775
5. Marcela Erbanova (Szllovákia) 42.059
6. Natalija Ivasenko (Ukrajna) 42.723

k-2
1. Beatriz Manchon Portillo, Sonia Molanes Costa (Spanyolország) 37.145
2. Aneta Pastuszka, Joanna Skowron (Lengyelország) 37.529
3. Galina Porivajeva, Natalja Gulij (Oroszország) 37.637
4. Dékány Kinga, Janics Natasa (Magyarország) 37.841
5. Bonka Pingyeva, Diljana Dacseva (Bulgária) 38.137
6. Maike Nollen, Katrin Wagner (Németország) 38.321

k-4
1. Spanyolország (Maria Isabel Garcia Suarez, Beatriz Manchon Portillo, Sonia Molanes Costa, Teresa Portela Rivas) 34.317 mp
2. Magyarország (Paksy Timea, Szabó Szilvia, Bóta Kinga, Janics Natasa) 34.521
3. Oroszország (Olga Tyiscsenko, Galina Porivajeva, Natalja Gulij, Marina Jacun) 35.165
4. Ssvédország (Josefin Nordlöf, Moa Tyborn, Sofia Paldanius, Anna Karlsson) 36.089
5. Németország (Katrin Wagner, Manuela Mucke, Nadine Opgen-Rhein, Anett Schuck) 36.137
6. Románia (Mariana Ciobanu, Lidia Rusanescu, Florica Vulpes, Alina
Ciurescu) 36.481

Barok István, [origo] 2002.07.21.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK