FONTOS


 

Hat arany-, egy ezüst- és négy bronzérem, nemcsak a kabalamalac rózsaszín a világbajnokságon
Ragyogó kollekció a hölgyek nyakában


Vasárnap reggel eltűnt Viski Erzsébet Andris nevű rózsaszín kabalamalaca.


Szabó, Bóta: micsoda gyűjtemény! (kép: Reuters - Marcelo del Pozo)
Drámai hír az ilyesmi egy kajakos nőnek, hát még négynek. Lett is nagy pánik az ötszázas kvartett tagjainak körében, tudniillik olyan még nem volt, hogy a játékállat ne legyen velük. Móni Katalin „versenyen kívüli" kolléga kapta a feladatot, hogy - visszarohanva a szállodába - átkutassa Viski szobáját, ám a friss vb-bronzérmes üres kézzel tért vissza. Viszont „Bözsike" sikerrel járt: rálelt a plüssre - táskája mélyén. Hogy milyen a női lélek, abba most ne menjünk bele, ellenben rögzítsük: Andris most is segítette a Fábiánné Rozsnyói Katalin edzette női különítményt, ugyanis a „lényeges" távokon - 1000, 500 - öt arany- és egy bronzérmet szereztek honfitársaink, természetszerűleg hat kategóriában.

Példa nélküli produkció.

A futam előtt „sokkot" kapott, később első helyezett csapatból Kovács Katalin, Szabó Szilvia, valamint Bóta Kinga egészen kivételesen teljesített. Kovács - aki a júliusi szegedi Eb-n hajóelőnnyel utasította maga mögé a mezőnyt - lazán nyerte első két egyéni világbajnoki címét, hogy aztán csöndesen megjegyezze: „Az idén már stabilabban megyek, s még sokat fejlődhetek". Az MTK kétszeres olimpiai második, huszonhat éves sportolója egyéb konklúziók levonásakor közhelyekre hagyatkozott, de mit is lehet akkor mondani, amikor az ember mögött olyan nagyságok küzdenek, mint Idem, Brunet vagy Wagner, s az utolsó száz méter annyira álmosító - Kovács interpretálásában: „biztonságos" -, hogy az érdeklődő elmegy kávét inni? Egyébként Katalin körmeit a viadalok előtt Viski festi nemzeti színűre; Andris meg közben ott figyel a sarokban.

A Szabó, Bóta kettősre szintén nem az „evezett még" kategória a jellemző, ezzel együtt - ezres sikere után - az 500 méterre „tiszta izomból" ment neki, mivel a Maty-éren, ilyen is van, véletlenül második lett. A duó tehát rátett néhány lapáttal, és a kérdésre, hogy lehet-e még ennél is többet edzeni, kapásból jött a válasz: „Nem!!!"

Sevillában Szabóék olyan stabilan mentek, hogy a mögöttük befutó Wagnerék tanuló vezetőknek tetszettek. Amúgy a két szőke nőnek két okból is nyernie kellett; részint, mert trénerük sokáig tart hangos előadást egy-egy „csak második hely" után - ezt tette Szegeden is -, részint pedig, mert Kati néni férje, az olimpiai bajnok, jelenleg kajaktrénerként ténykedő Fábián László „megmondta" feleségének, hogy a páros „nem szerzi meg az aranyat". A többit már nyilván kitalálták; a kemény edzőnő, mivel a vb előtt természetesen azt felelte férjének, hogy „dehogyisnem, megszerzi", kaján mosollyal kapcsolta be mobilját a verseny után...

A nők tehát megtették a magukét a Guadalquivir folyón, ezzel szemben a férfiak annyiban feltétlenül alulteljesítettek, hogy a kétszázas „látványversenyeket" megelőzően nem akadt első pozíciójuk. (A „sprintek" előtt így 5 - női - arany-, illetve 1 ezüst- és 3 bronzérmet regisztrálhattunk, s „olimpiai" szempontból 3, 1, 2 volt a megoszlás.)

Kolonics György ezüstje ötszázon azért mindenképpen tapsot érdemel, tekintve azt is, hogy az olimpiai bajnok kenus Szegeden „visszafelé lapátolt", és itt, Sevillában is nyolcadik lett 1000 méteren; a Sydneyben első Kammerer, Storcz duó, illetve a Vereckei, Veréb egység bronza sem drámai esemény, ellenben a kajak és kenu négyesek... S akkor még nem szóltunk az 1000 és az 500 egyéniről, amelyben Borhi, illetőleg Vereckei konkrétan leégett. Utóbbi esetében ne nélkülözzük az analízist, lévén, hogy 1997 óta első olyan világversenyét tudta le, amelyen nem nyert aranyat. „Nem az én napom volt - említette Vereckei. - Felőrölt, hogy nálunk minden tréning egy verseny. Sok feszültség halmozódott föl bennem ebben az évben, és egyéniben ahhoz az atlétához hasonlítottam, aki belép."

A kétszázas futamokban megint csak a női részleg ért el elsőséget - egyet, mégpedig a kvartett -, úgyhogy a magyar válogatott 6, 1, 4-es, amúgy az előzetes terv minimumának megfelelő medálkollekciójáért a hölgyek előtt emelhetünk kalapot. Azonkívül: Fábiánné Rozsnyói Katalin a vetélkedőn közölte lányaival, hogy négyhetes pihenőjükhöz annyiszor egy hetet kapnak, ahány aranyérmet szereznek, s miután Szabó, valamint Bóta egyformán négyet mutatott fel, a két grácia egy darabig nem lát tanmedencét.

S még egy hír, amely erősen foglalkoztatta a vb közönségét: Ronaldo vasárnap megérkezett a Real Madridhoz.

A magyar nők ellenállhatatlanok

Ellenállhatatlanok voltak a magyar hölgyek a Sevillában megrendezett kajak-kenu világbajnokságon: a magyar csapat hat aranyérmet nyert, s ebből éppen hatot a nők érdemeltek ki.


Kovács Katalin, a kajakkirálynő
A legtöbbször Szabó Szilvia és Bóta Kinga állt a dobogó tetején: e páros megnyerte az 500-as és az 1000-es kajak kettest, valamint tagja volt az 500-on, illetve 200-on győztes négyesnek. (Az előbbiben Kovács Katalin és Viski Erzsébet, az utóbbiban Paksy Tímea és Janics Natasa társaként.) Kovácsnak „mindössze" három arannyal kellett beérnie: a „középtávú" négyesen kívül az 500 és az 1000 méteres egyéni elsőséget hódította el K. K., azaz a kajakkirálynő.

A magyarok a hat aranyon kívül egy ezüstöt és négy bronzot nyertek, s nyilvánvaló: ezúttal a férfiak képviselték a gyengébb nemet. A kollekció azonban messzemenően elég volt ahhoz, hogy az éremtáblázaton, valamint a Nemzetek Nagydíjáért zajló pontversenyben Magyarország válogatottja szerezze meg az elsőséget. Összesen egyébként tizenkét ország legjobbjai nyertek világbajnoki címet, ami jelzi, hogy erős volt a konkurencia. Még ha távolról sem maximálisan...

Murányi András, Népszabadság 2002.09.02.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK