FONTOS


 

Nem tudtak hibázni a magyarok

A magyar versenyzők a sevillai kajak-kenu világbajnokság tegnapi 1000 (délelőtt) és 500 méteres (délután) előfutamok során kivétel nélkül valamennyien továbbjutottak, sőt 7 egység — 1000-en valamennyi női hajó (egyes, kettes, négyes), a férfi kajak és kenu négyes, valamint a szintén kenus Kolonics György, 500-on pedig a női négyes — egyenesen a döntőbe lapátolt, a nap legnagyobb eredményét mégis az egész sportág
elhette el. A pontosított adatok szerint ugyanis 72 ország versenyzői neveztek a vb-re, ami részvételi csúcs az eddigi 54-hez képest. Ha folytatódik a gyarapodás, akkor a kajak-kenu végleg letörölheti magáról a (volt) szocialista tömb sportága megszégyenítő bélyegét.


Hüttner-Fürdök

A Démász-Szegedi VE kiválóságai, Fürdök Gábor és Hüttner Csaba igencsak belehúzott a sorsoláskor. Ugyanis az Eb-n nem látott két rivális, a címvédő kubai és a brazil duó hozzájuk került. A Tisza-partiak nagyszerűen lapátoltak, és a karibiak mögött másodikok lettek. Bár csak az első került egyből a fináléba, azért a teljesítményük biztató a középfutamokra.

A magyarok szerepléséhez ezúttal is a fiatalokból álló, a szegedi Eb-n győztes női négyes adta meg az alaphangot, ahogy illik, futamelsőként egyből a fináléba jutott. Ôket hamarosan Kovács Katalin, valamint Szabó Szilvia és Bóta Kinga követte ezen az úton. A lányoktól tulajdonképpen ezt vártuk, Kolonics Györgyért legfeljebb Eb-szereplése miatt izgultunk, de futamgyőztesként ő is egyenes ágon a döntőbe lapátolt.

— Jó, hogy túl vagyok rajta, nem volt éppen könnyű, mert nagyon lötyögött a víz. Nem hiányzik a pénteki középdöntő, úgyis lesz részem benne 500-on — értékelt a kétszeres olimpiai bajnok kenus.

Még további három esetben is a magyar hajó ért célba elsőként, de a mezőny sűrűsége miatt a férfiaknál, különösen kajak egyesben és párosban, nem lehet elkerülni a középdöntőt. Az első hely Borhi Zsombor esetében fontos még, hiszen nyolc év után szerepel ismét vb-n.

— Egyelőre nem érzek semmi különöset, olyan volt, mint minden más verseny. Amikor 1994-ben Mexikóvárosban 500-on aranyérmes lettem, meglepetést okozott, mert már akkor is az 1000 számított inkább az erősebb számomnak — mondta Borhi, aki nem tagadja, éremben bízik.

Délután tűző napon, 32 fokos hőségben következtek az 500-as előfutamok. A Kovács, Szabó, Bóta, Viski összeállítású négyes címvédőhöz méltóan győzött, s bár pár perccel később a nagy rivális német kvartett egy picivel gyorsabban tette ugyanezt, mindenképpen meggyőzően és simán lett finalista. Kovács Katalin alig több mint egy órát pihenhetett, máris indult egyesben, s a tőle megszokott határozottsággal nyert. Mögötte olyan egykori világsztár következett majdnem 2 és fél másodperccel, vagyis nagyon lemaradva, mint a hat éve az atlantai olimpián Kőbán Ritával szemben csak centikkel vesztő kanadai Caroline Brunet.

Dittmer, Kolonics, Opaljev és Doktor... A nagy kenus kvartett tagjai testvériesen osztoztak aktuális selejtezőjük elsőségén, kétséget sem hagyva afelől, hogy — bár még egy középdöntő pénteken hátra van — szombat délután egymás között döntik majd el a világbajnoki arany sorsát. A kajakosok szóló vetélkedésében Vereckei is elsőként lapátolt célba, de kissé görcsösnek látszott a mozgása, ami nem is csoda: hátfájással küszködik a tavalyi világbajnok.

Népszava 2002.08.30.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK