FONTOS


 

Ma az ezerméteres előfutamokkal kezdődik az Európa-bajnokság
Szegedi Vízi Játékok


Tűzijátékkal kezdődik, aztán - nagy valószínűséggel - tűzijátékkal fejeződik be. Tegnap este Szegeden, a Dóm téren ünnepélyes megnyitóval "rajtolt" a Mol V. Síkvízi Európa-bajnokság (zene, tánc, jókedv), és ha minden a tervek szerint alakul, akkor vasárnap este is lesz ok az örömre: arra gondolunk, hogy sok boldog ember könnyes szemmel emlékszik majd vissza arra, mennyi érmet lapátoltak össze a magyarok.

A világrendezvények - kell-e mondani - hagyományosan arról szólnak, hány hazánkfia és -lánya áll a dobogón, és hogy mennyien annak a tetején. Angyal Zoltán szövetségi kapitány - szokásos realizmusával "csupán" öt-hét első helyet vár, tekintettel arra, eddig még soha nem rendeztek olyan Eb-t, amelyen minden összejött volna, ám olyat sem, amelyen semmi sem. A tradicionális eredményközpontúság azonban a legkevésbé sem érintette meg a szakembert, tudniillik fölvetésünkre, miszerint a hazai környezetben azért nagyobbak a versenyzőkkel szemben támasztott igények, azt válaszolta: "Mindegyiküknek azt mondom, hogy fölösleges görcsölni. Az elvégzett munka rengeteget számít, s miután mindannyian jól dolgoztak, a tőlük telhető legtöbbet már megtették. A dolguk ezután legföljebb annyi, hogy amikor elrajtolnak, mindent adjanak ki magukból: ha ez adott pillanatban az aranyéremre elég, akkor annyira, ha csak az ötödik helyre, akkor meg annyira. A legfontosabb, hogy a verseny után mindenki bele tudjon nézni a tükörbe."

Hogy bele tudnak-e majd nézni a tükörbe a kerettagok, arra csak a viadal után lehet válaszolni, ellenben az már biztos, hogy kedd este - idézet a sajtóközleményből - "jókedvű, felszabadult kajak-kenu csapat" vett részt a Szeged belvárosában tartott közönségtalálkozón, amelyen az ifjú Paksy Tímea kivételével senki nem bocsátkozott esélylatolgatásba. Az 1000 és 200 méteren érdekelt női négyes tagja kimondta, hogy két aranyat vár a 33 ország 480 versenyzőjét fölvonultató rendezvényen, és hát mi mást mondhatnánk: legyen így! A vetélkedő az 1998-as világbajnokságra épített Maty-éri pályán ma reggel tíz órakor az ezerméteres előfutamokkal kezdődik, s a péntekig tartó előcsatározások után szombaton és vasárnap rendezik a döntőket. A három távon (1000, 500 és 200 méter) huszonhét számban avatnak bajnokot, s miután mindegyik kategóriában indul magyar részvevő - ugyanezt csupán a lengyelek mondhatják el magukról -, a lelátón feltételezhetően mindennap feltűnő ötezer szemlélődő hasonló eredménysornak tapsolhat, mint a múlt évi Európa-bajnokságon Milánóban.

Akkor, ott tizenhét érem volt a termés.

Rendben: kiegyezünk kicsivel többel is.

MA, Népszabadság 2002.07.18.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK