FONTOS


 

Vereckeivel az "aranyhágón"

A kajak-kenu értékelésekor, inkább kimondva, mint kimondatlanul, létezik az a szabály, hogy csak az aranyérem számít. A közelmúlt, a sydneyi olimpia vagy a tavalyi világbajnokság eredményeit tekintve - négy, illetve nyolc első helyezés - nem is alaptalanul. Még ha a sportág képviselői közül néhányan ezt sérelmesnek is tartják. Veréb Krisztián, a Honvéd 25 éves, olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes versenyzője busongás helyett kitörni készül ebből a szerepből.

Persze úgy is megközelíthetjük Veréb - és a hozzá hasonlóak - helyzetét, miért érdekes ő, miközben tucatnyi világbajnok lapátol a hazai vizeken? Nos, egyrészt azért, mert a sportágban mégiscsak a férfi kajakosok mezőnye a "legsűrűbb", másrészt, mert Veréb nagy ígéret - kajak-kenuban a 25 év nem kor -, itthon évek óta a legjobbak közé tartozik, csak éppen a világversenyeken különféle okok miatt rendre lemaradt a győzelemről. Hogy társai mennyire elismerik tudását, azt az idei "párválasztások" is mutatják, két olimpiai bajnok - Vereckei Ákos 1000, Horváth Gábor pedig 500 méteren - vele ült össze egy hajóba. A hét végén lebonyolított első világ- és Európa-bajnoki válogatón jól is teljesített - Vereckeivel első, Horváthtal második lett -, ami alapján nem túlzó és elhamarkodott jóslat, hogy idén sikerülhet az áttörés. Ugyanezzel, igaz, kérdés formájában, kezdtük vele a beszélgetést.

- Mielőtt belemerülnénk a jelenlegi helyzet részleteibe, el kell mondanom, hogy Ákossal alkotott párosunk már hat éve érik - felelte Veréb.

- Miért vártak eddig?

- 1996-ban kerültem fel Diósgyőrből Pestre, közelebbről Csepelre, ahol akkor még nem volt olyan sztárcsapat, mint az elmúlt két-három évben. Így adta magát a lehetőség, hogy Ákossal kipróbáljuk a párost, 1999-ben országos bajnokságot is nyertünk. Ám Ákosnak akkoriban más ambíciói voltak, ötszázon az egyesre, ezren a négyesre összpontosított, így mindig elnapoltuk az ügyet. Továbbá mással nekem is bejöttek a számításaim. 1998-ban a szegedi vb-n Ádám Attilával, 2000-ben Sydney-ben pedig már Bártfai Krisztiánnal lettem harmadik. Akivel 2001-ben előre léptünk, a vb-n már ezüstöt szereztünk.

- 2002-ben aztán már Vereckei a társa, de kicsit még kanyarodjunk vissza a múltba. Miért szakított Ádámmal, és ami még érdekesebb, az idén a csepeli csapatból kiebrudalt Bártfaival?

- Haladjunk sorban! 1999-ben elszakadt a hátizmom, amire az egész évem ráment, nem is indultam a világbajnokságon. Utána Ádám Attila már a visszavonulását fontolgatta, ezért Bártfai Krisztiánnal próbáltam meg kijutni az olimpiára.

- Ami ezer méteren sikerült is, de ha jól emlékszem, ötszázon is próbálkoztak.

- Több párossal egyetemben. Sőt, szinte csak mi jelentettük az állandóságot, hirtelen különféle formációk verbuválódtak. Amit utólag már nem szeretnék részletezni, de akkor nekem furcsa volt a helyezkedés.

- Hiába, nagy volt a tét.

- Nekem is, igaz, más szempontból. Képletesen szólva már kezemben volt a repülőjegy, kishíján mégsem utaztam. Csucsuval (Bártfai beceneve - a szerk.) poénból kétszáz méteren elindultunk a második válogatón, s meghúzódott a csuklyásizmom. Azóta sohasem indulok sprintszámon.

- Bártfaival különösen nem...

- Ha rajtam múlik, ma is együtt evezünk. Ám ő lazábbra vette a kajakozást, edzőnkkel, Sári Nándorral is összerúgta a port, ami után mi is elváltunk.

- Mindenesetre nem járt rosszul, hiszen Vereckeivel, illetve Horváthtal ült egy hajóba, igaz, a sérülések továbbra is kísértik.

- Valóban, a mecheleni regatta idején elaludtam a nyakam, s a hideg, esős időben megint meghúzódott a hátam. Végig sérülten versenyeztem, s bár ezren nyertünk, meglett az ára, mert utána két hetet ki kellett hagynom. Sajnos, a sérülésekkel együtt kell élnem. A többiekhez képest lazább rostú az izomzatom, aminek előnye - könnyebben kipihenem magam -, meg hátránya is van.

- Az mennyire nehezíti meg a dolgát, hogy Vereckei mögött, illetve Horváth előtt ül a párosban?

- Eddig mindig hátul ültem, a vezérevezős-szerepet még most tanulom. Biztosan követtem el hibát, mert különben nyertünk volna.

- Egyesben viszont, legalábbis válogatón, még sohasem indult. Miért?

- A csapat érdekeit mindenki igyekszik szem előtt tartani. Bár hatunk között, ide értem Vereckeit, Horváthot, Kammerert, Storczot és Kökényt, kicsi a különbség, nekem is előnyösebb, ha kettesben versenyzem. Remélem, ez az eredményekben is megmutatkozik, idén végre meg kell szereznem az első vb-aranyamat.

Népszava 2002.05.29.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK