FONTOS


 

Akklimatizációs edzőtábor a vb előtt
Fiatal kenusok a keretben

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2002.12.18
--------------------------------------------------------------------------------

Talán maga Kolonics György sem ismerne rá hőstettei színhelyére, az atlantai olimpia Lanier-tavi versenypályájára. A helyszínen már járt Angyal Zoltán szövetségi kapitány sem akart hinni a szemének, amikor meglátta a jövő évi világbajnokságnak is otthont adó amerikai regattaközpontot, olyannyira átalakult a létesítmény.

A környezet persze cseppet sem, hisz ez Georgia állam egyik legféltettebb tájvédelmi körzete, ahol alighanem minden eddiginél jobb kiszolgálásban lesz része a világ legjobb kajakosainak és kenusainak - köszönhetően annak a nyugat-európai léptékkel is elképesztően nagy, 4.5 millió dolláros támogatásnak, amelyet a szervezők a pálya felújítására fordíthatnak.
A világ legerősebb csapata, a magyar válogatott ezzel együtt nem bízhatja magát kizárólag a rendezők jóindulatára, s nem hagyatkozhat kizárólag az ő segítségükre, hisz az olimpia előtti, kvalifikációs világbajnokságon a legapróbb kényelmetlenségért is nagy árat fizethetünk. A kapitány és Schmidt Gábor főtitkár múlt heti látogtása után azonban mindent bebiztosítottnak vélhetünk. (A szövetségi vezetők előrelátóságát mutatja, hogy a 2004-es athéni szálláshelyeket már az ősz elején véglegesen lefoglalták.)
Az olimpiai előtt az Egyesült Államokban vizitáló együttesünk - az időeltolódás leküzdését segítendő - akklimatizációs edzőtáborba vonulhat jövő szeptemberben. A gárda a verseny előtt másfél héttel a majdani főhadiszállástól, Gainesville-től 65 mérföldre található Elbertonban ver tanyát, ahol egy tavon saját technikai személyzetünk bójáz ki egy ideiglenes, egy kilométeres pályát. Az észak-amerikai magyarok segítsége példás, ugyanis Buday Tamás, a kanadai válogatott kapitánya segített a mieinknek az ideális edzőtábor megtalálásában.
A magyarok érdekeit Vaskuti István is képviselheti, aki február elején, a Nemzetközi Kajak-Kenu-szövetség technikai bizottságának tagjaként vesz részt az ICF helyszíni szemléjén. Angyal javaslata alapján már most ismert, hogy az MKKSZ 35 felnőttversenyző (14 férfi és 11 női kajakos, továbbá 10 kenus) kiutaztatását fedezi, vagyis a létszám eleve nagyobb, mint amekkora legutóbb, Sevillában volt. A kapitány a válogatott keret létszámát is megemelte, hogy lehetőségei szerint - s részben azon túl is - segítse a kvalifikáció kiharcolását.
Zseniális világbajnoki szereplésünk (mindenekelőtt Fábiánné Rozsnyói Katalin női csapatának éremhalmozása) mellett szövetségi szinten sem rejtik véka alá, hogy ha az idén lett volna az ötkarikás selejtező, akkor kenu párosban 500 és 1000 méteren sem biztosítottuk volna athéni rajtjogunkat.
"Az eredményeik révén a kerettagságra jogosultakon kívül az elnökség által megengedett három versenyző helyett, saját szakállamra, kilenc fiatal kenust vettem be a válogatott keretbe - árulta el Angyal Zoltán. - A Pulaiék, Kolonicsék után következő generáció párosban egyelőre nem felelt meg az elvárásoknak, ezért lehetőséget adok a még ifjabb korosztálynak, elvégre most, másfél évvel az olimpia előtt az utolsó pillanatban vagyunk, hogy újra ütőképes kenupárost alakítsunk ki. A srácok munkáját hajóvásárlással és külhoni Világkupákon való indulással próbáljuk segíteni."
A törekvés egyértelmű: ha már a következő szezonban is minden jól megy, nem csak a hajdan arany- és bronzérmet szerzett Kolonicséknak lesznek kellemes atlantai emlékeik.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK