FONTOS


 

Ászok kajakos násza
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2002.10.12
--------------------------------------------------------------------------------

Két hete sincs, hogy Csay Renáta arany-, Kolozsvári Gábor pedig bronzérmet szerzett a maratoni kajak-kenu világbajnokságon, kiváló hajósaink mégis most érnek igazán révbe. Ezúttal kizárólag aranyakkal lepik meg egymást - nem titok: két karikagyűrűvel -, minthogy e szombaton kötnek házasságot Győrött.
A mézesheteket megelőző édes győzelmeket sem feledik majd egyhamar, tudniillik Csay Renáta két év szünet után hódította vissza világbajnoki címét, Kolozsvári pedig két év kihagyás után, úgymond "levezető és levelező szakon" nyert újra érmet Zamorában. "Amikor teret hódítottak, a könnyebb versenyzőknek kedvező új, keskeny kenuk, úgy gondoltam, az én tekintélyt parancsoló termetemmel nem erőlködöm tovább, s úgy döntöttem, csak kedvtelésből űzöm tovább a sportot - mondta a 37 éves Kolozsvári, aki épp tíz esztendeje nyert maratoni világbajnokságot kenu egyesben. - Aztán az idén mégiscsak elindultam a magyar bajnokságon, ahol második lettem. Eztán hívott fel a tavaly még francia színekben versenyző Gilányi Zsolt, hogy próbáljuk meg a második válogatón a párost. Ott győztünk, Spanyolországban pedig úgy lettünk harmadikok, hogy két kilométerrel a vége előtt még vezettünk. Szó se róla, így is boldogok vagyunk."
A Honvéd-Westelnél készülő Kolozsvári - perceken belül leírható: komoly házasemberként - már nem erőltetné a versenyzést, ám egyelőre keresi a Gilányi unszolásával szemben felhozható ellenérveket: "Jelenleg dolgozom, tavaly kereskedelmi főiskolát végeztem, ez évtől a munka és a hajnali kenuzás mellett műszaki főiskolára járok, de Zsoltnál erre aligha hivatkozhatok. Ô ugyanis most védte meg közgazdasági doktorátusát a franciaországi Amiens-ben, és tanári állása mellett hazajáró kenusként is képes helytállni."
Csay Renáta ez évben nemcsak magáért küzdött, hanem társa, - kivételesen nem vőlegénye, hanem: - Szonda Kornélia boldogulásáért is hajtott, hisz a tiszaújvárosi kajakos hölgy pályafutása első vb-aranyának begyűjtésére készült. Törekvésüket gyorsan siker koronázta, s ezt a leendő férj érzékelhette legelébb. A kenu párosok mezőnyét ugyanis néhány perccel a női duók rajtja előtt indították, s Kolozsváriék az első fordulóban már azt láthatták, hogy az addigra szétszóródott K-2-es mezőnyt menyasszonyáék máris faképnél hagyták.
"A három világbajnoki győzelmem közül ez volt a legkönnyebb - mondta a fodrász és a ruhapróba között az interjúra időt szakító Csay. - Igazán nagyot hajráznunk az esküvő megszervezésével kellett, hisz alig két hetünk maradt mindenre. Most mégis nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak érzem magam, elvégre a vízen és a parton is csupa öröm az életem. Úgy tetszik, nekem a páros fekszik, ezért jövőre is e számban próbálkozunk."
A családi hierarchia mindeközben máris az ősi módi szerint alakul, miután Kolozsvári - tíz év előtti győzelmére hivatkozva - alkalomadtán finoman emlékezteti az ő Renátáját: "Kedvesem, az a király, aki egyszer egyesben is nyer."

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK