FONTOS


 

Itt az első "gyári" csapat, a Plastex Team Hungary
Két ország, egy kajak

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2002.09.26.
--------------------------------------------------------------------------------

Megalakult a kajakosok első "gyári" csapata. Noha a vízi alkalmatosságok technikai fejlődése még nem Formula-1-es tempójú, korántsem véletlen, hogy az elsőként efféle konstrukciót megálmodó kajakgyártó cég, a lengyel Plastex magyar élversenyzőkkel kötött szerződést. A Plastex Team Hungary megalakulása előtt persze a magyarok jó néhányszor bizonyítottak a világ immár vezető hajógyártó cégét jegyző Richard Serugának.

A kapcsolatfelvétel 1998-ban történt, amikor is Vereckei Ákos egy kölcsönkapott fahajóban győzött a világbajnokságon. Edzője, Sári Nándor akkor tárgyalt először a lengyelekkel, akik - Vereckei teljesítményét ajánlólevélnek tekintve - tesztelésre 1999-ben már több hajót küldtek a magyar válogatottnak. Aztán a milánói vb-n és a sydneyi olimpián férfi válogatottunk kreált igazi világmárkát a Plastexből (négyesükben például először a magyarok nyertek ötkarikás aranyérmet ... ).A komolyabb együttműködés létrejöttén két évig munkálkodott a kajakválogatott edzője, Sári Nándor, aki a közelmúltban írta alá a 2004. december 31-ig szóló megállapodást. Seruga szabad kezet adott Sárinak, aki cége, a Gold Boat nevében szerződött: a mesteredző szakmai javaslata alapján kerülhetnek versenyzők a kiváló feltételeket garantáló csapatba. A lengyel partner három kategóriát állított fel: a kiemeltek táborába tartozik a kajakos Vereckei Ákos, Storcz Botond, Kammerer Zoltán, Veréb Krisztián, valamint a kenus Kolonics György, Hüttner Csaba és Fürdök Gábor. A felsoroltak támogatást és hajókat is kapnak, míg a második kategóriába tartozókat - ide sorolható az egyetlen női versenyző, Janics Natasa, továbbá Horváth Gábor, Kökény Roland, Siebel Lajos és Molnár Péter - kizárólag kajakok és kenuk átadásával segíti a Plastex. Ez is jelentős segítség, hiszen a több millió forintot érő hajók használatából, majd értékesítéséből is sokat profitálhatnak legjobbjaink. A harmadik csoport tagjai edzéseken és versenyeken lapátolhatnak a Plastex hajóiban.


"Az olimpia előtt a mi tesztelési tapasztalatainkra építve fejlesztette ki a Plastex azt a négyest, amelyet ma már valamennyi, a világ élvonalába tartozó vagy oda vágyó egység használ - mondta Sári Nándor. - Lengyel partnerünk nem szabott meg eredményességi elvárásokat, hisz biztos abban, hogy velünk továbbra is sikeres lesz." Seruga oly fontosnak tartja honfitársaink véleményét, hogy 2004-es olimpiai kollekciója piacra dobásával megvárja a Sári-csapat jövő év eleji próbáit.
A magyar szakember vigyáz arra, hogy versenyzői szabadsága és önnön edzői szuverenitása ne sérüljön: "Nem kötelezem a fiúkat arra, hogy ilyen hajókban készüljenek, ám úgy vélem, ők érdemnek tekintik, ha e csapathoz tartozhatnak. Azt is fontos hangsúlyoznom, hogy anyagilag csupán közvetve vagyok érdekelt a gárda menedzselésében, vagyis a Plastextől nekem nem jár pénz."
Érdekes történet, hogy ez ideig a Plastex vezetője, Seruga sem tudta mivel meglepni a versenyzőiért minden követ megmozgató edzőt, mígnem észrevette, hogy kínálatából az egyik, hobbistáknak gyártott széles túrakajak felkeltette Sári érdeklődését: "Elképzelhető, hogy most én is elfogadok tőle egy ilyen hajót, ami évek óta az első olyan darab, amibe újra beleférek."
Sári Nándor mellett hamarosan válogatott versenyzőink is vízre szállnak: október 1-jén, vagyis jövő kedden megkezdődnek az előolimpiára és az atlantai vb-re készülő versenyzőink edzései.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK