FONTOS


 

A hajók már a sevillai vb-helyszín felé tartanak
Két évvel Athén előtt


Pénteken, napra pontosan két évvel az athéni olimpia kajak-kenu versenyeinek kezdete előtt intett búcsút hajóinak a magyar válogatott. Dunavarsányból egyelőre Sevillába indult a vonat, hogy több ezer kilométer megtétele után hétfő délután - a repülővel utazó ötvenfős magyar küldöttséggel szinte egy időben - érjen a vb helyszínére. Minden idők legnépesebb mezőnyű világbajnokságán bizonyíthat a világ legerősebb csapata (félreértések elkerülése érdekében: Angyal Zoltán válogatottja).


Kovács Katalin mindhárom hajóosztályban - egyesben, párosban és négyesben - is rajthoz áll Sevillában
A sevillaiak az ICF segítségnyújtásának köszönhetik a részvételi rekordot: a Nemzetközi Kajak-kenu-szövetség ugyanis gáláns meghívóként 18 ország költségeit vállalta át, így 66-68 nemzet indíthat majd versenyzőket az augusztus 29-én kezdődő viadalon.
A spanyol rendezők szövetségünknek is hálásak, tudniillik többször jártak nálunk tanulmányúton, és tanácsadóként Füleky Andrást, az 1998-as vb és a 2002-es Eb szervezőbizottságának elnökét is meghívták Andalúziába. Füleky immár távozott az MKKSZ főtitkári posztjáról (augusztustól a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium főosztályvezetője), ám a korábbi felkérésnek eleget téve, Spanyolországban még ő lesz a magyar csapatvezető. A szakember a vb után részt vesz az ICF madridi kongresszusán, ahol némi összegzést vár a föderáció elnökétől: "A német Ulrich Feldhofot négy éve épp Szegeden választották meg, akkor megígérte, hogy új fejlődési irányt mutat sportágunknak, ám túl komoly előrelépést egyelőre nem tapasztaltam ... "
Füleky utóda, Schmidt Gábor megmaradt "belügyeinknél", és saját csapatunkat illetően csakis pozitív véleményt formálhatott a dunavarsányi edzőtábort záró sajtótájékoztatón: "Sokan mondogatják Angyal Zoltánnak, hogy ugyebár a szegedi példát követve a következő világversenyen is tíz aranyat szerez a csapat ... Nos, ezt már teljesítettük, hiszen augusztusban a zágrábi ifi és junior Eb-n is hasonló sikert arattunk."
Maga a kapitány hat-hét aranynál többről sosem beszél, ezúttal - kérdésre válaszolva - az ötkarikás programban szereplő számokra adott prognózist: "Három olimpiai számban jó esélyünk van a győzelemre, s még jó néhány érmet szerezhetünk. Kovács Katalin és Vereckei Ákos tartja kiváló formáját, s a férfi kajak páros és négyes is sokkal többet készült együtt, mint az Európa-bajnokság előtt. Kolonics Györgyről sem szabad megfeledkezni, ötszázon újra remek időket teljesít, így az önbizalma is helyrebillent. Az egyik legkeményebb számban, a K-1 1000 méteren cseréltünk: a Storcz Botond helyén induló Borhi Zsombor visszatérése kapcsán viszont csak annyit mondhatok, ha az első hat hely bármelyikét megszerezi, nekem örömet okoz."

Nemzeti Sport 2002.08.24.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK