FONTOS


 

Mol 5. síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokság, Szeged - Középdöntők
Egy könnyű nap délutánja


A magyar csapat a középdöntők idejére feltalálta a kajak ötös intézményét. Ezt a számot persze nem vették fel a Mol 5. síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokság programjára, csupán arról van szó, hogy pénteken öt férfi kajak számban kellett túlóráznia a mieinknek az 500 és 1000 méteres finálékba kerülésért. A női kajakosok és a kenusok edzettek, s utóbb azt mondhatjuk, a dologidőre kényszerített férfi kajakosok is csupán gyakoroltak: elvégre mindkét távon mindnyájan döntőbe kerültek.


A Hegedűs, Borhi, Kökény, Gyökös négyes a célba érkezés pillanatában: ötszáz méteren a németeket és a románokat is legyőzve jutott tovább a magyar egység
Storcz Botondnak kellett a legfrissebbnek lennie, ám a korán kelésért az arany meglelése helyett azonnal egy világbajnoki aranyérmes társasága járt. Storcz, az 1997-es év legjobb egyes versenyzője a vb-címvédővel került egyazon középdöntőbe. A tavalyi évben előretört Thamassebbnél sebesebben kezdett emberünk, ám fél távnál már a francia vezetett. A Démász-Szeged versenyzője a hazai szurkolóhad elé érve, 750 méternél ismét átvette a vezetést, a végén azonban újfent fordult a kocka. A szombati döntők során kis módosítással el is fogadnánk egy ilyesféle koreográfiát.
A női egyes futam idején csak a hátsó, felevezőtavon jutott szerep a magyar lányoknak: akik, miként azt jeleztük, ezúttal kizárólag a fináléra való ráhangolódás jegyében tréningeztek. A versenypályán egyébiránt az angol Davey, a cseh Futerová és a norvég Brannsten került a döntőbe, amelyet reményeink szerint Kovács Katalin személye és szereplése tesz majd feledhetetlenné.

Tisza-parti folyóbeszéd

Hüttner Csaba, a kenu páros vezérevezőse pénteken egy közepesen erős edzés erejéig lapátolt el a lelkes szegedi közönség előtt: "Most még arra is jutott időnk, hogy kiintegessünk. Szombaton már a feleségem és két gyerekem sem marad otthon, ám ha meg nem haragszanak, csak utóbb köszöntjük őket. Jók a megérzéseim, ötszázon és ezren is dobogóra várom magunkat."
Vereckei Ákos pénteken már mosolyogva szállt ki hajójából, miután Veréb Krisztiánnal párban elsőként haladt át a célvonalon: "Na, ez már jó volt. Az angolok gyorsak voltak az elején, de ezt követően gond nélkül nyertünk. Hozzáteszem, egy elő- vagy egy középfutambeli győzelemmel nem lehetünk elégedettek, erre csakis akkor lehet okunk, ha a fináléban is elsők leszünk."
Kammerer Zoltán, miután tömören értékelte a középfutamot, már az ezres döntőben követendő taktikáról beszélt: "Jól mentünk, mindvégig éreztem, nem lehet baj. A fináléban szükség van egy sikeres rajtra, ötszáz méterig együtt kell haladnunk a riválisokkal, majd rádobunk egy lapáttal, hogy aztán nyolcszáz méternél még eggyel rátegyünk. Ez esetben, szerintem, nyerhetünk."
Bakó Zoltán, a norvég válogatott kapitánya: "Az idén nem biztos, hogy két tanítványom, a tavaly síkvízi vébén s szinte példátlan módon a maratoni világbajnokságon is aranyat szerző párosom nyeri az Eb-t. Fjeldheim betegsége miatt legyengült, s kihagyott néhány hetet júniusban. A tippem ezer méteren svéd győzelem, ám Vereckeiék is mind jobbnak tetszenek."
Férfi ezer párosban Vereckei Ákos és Veréb Krisztián az előző napi, kényszerű hajócserét követően immár komfortosan, saját kajakjában lapátolta végig a távot. Ennek folyománya aligha titok a sportágban járatosak előtt, mégis leírjuk a bűvös szót: győzelem. Fél távnál persze akár meg is ijedhettünk volna (ekkor még az angol Darby-Dowman, Wynne kettős serénykedett az élen), ha nem ült volna egységünkben Vereckei, akinek - hogy is mondjuk ... - szokása altatni az ellenfeleket. A célvonalon - cirka félhajónyival - már a piros-fehér-zöldben evezők siklottak át előbb.
A csütörtöki tévedés után (a németek és a magyarok helyett a bolgárok nyerték az előfutamot ... ) a négyesek versengésében helyreállt a világ rendje, igaz, a két komoly csapatcsatahajó különböző középdöntőbe került. Ôsi riválisaink, s mi is nyertük a magunk vízi ütközetét. Abban azért még ne fedezzünk fel tendenciát, hogy az Ihle, Zabel, Bach, Ulm kvartett egy másodperccel jobb időt lapátolt, mint a mieink. Két futam nehezen hasonlítható össze, ráadásul a legfontosabb az, hogy Kammerer Zoltán - a pénteken háromszor is csúcsterhelést kapó -, Storcz Botond, Kökény Roland és Horváth Gábor most sokkal jobban teljesített, mint a nyitónapon.
A könnyű nap délutánja úgy indult, hogy a magyar válogatott egyik fele jegyet váltott a szegedi mozikomplexumba, az itt első ízben bemutatott, Will Smith és Tommy Lee Jones fémjelezte Men in Black című film második részére (hétfőtől magyar premier lehetne: Men in Gold ... ).

Fájdalom, Kammerer Zoltán és párja, Storcz Botond kimaradt a jóból, hiszen - már megint - a Maty-éren volt jelenésük. Habár mindössze az ötszáz méteres táv megtételéhez szükséges másfél perc erejéig. Persze ennyi idő bőven elég volt nekik ahhoz, hogy megmutassák Európának, hogyan lapátol a magyar. Még az is belefért, hogy kétszázötvennél ne ők, hanem a szlovákok vezessenek, aztán jött a huszáros hajrá, imígyen a végeredmény ismertetésekor a mieink diadalát hirdették ki.
A siker a záró számban sem maradt el: a vastaps a remekül teljesítő, a németeket és a románokat is maga mögé utasító Gyökös Lajos, Kökény Roland, Borhi Zsombor, Hegedűs Róbert alkotta négyesnek járt.
A pénteki képlet tehát egyszerű: ötből öt. Más szóval: az összes magyar egység továbbjutott.
És még ennél is van tovább ...

A szombati program
9.00: női K-4 1000 m döntő
9.10: C-1 1000 m döntő
9.20: férfi K-1 1000 m döntő
9.30: C-1 1000 m eredményhirdetés
9.40: K-1 1000 m eredményhirdetés
10.00: női K-1 1000 m döntő
10.10: C-2 1000 m döntő
10.20: férfi K-2 1000 m döntő
10.30: női K-1 1000 m eredményhirdetés
10.40: C-2 férfi 1000 m eredményhirdetés
10.50: férfi K-2 1000 m eredményhirdetés
11.05: női K-2 1000 m döntő
11.15: C-4 1000 m döntő
11.25: férfi K-4 1000 m döntő
11.35: női K-2 1000 m eredményhirdetés
11.45: C-4 1000 m eredményhirdetés
11.55: férfi K-4 1000 m eredményhirdetés
12.05: női K-4 1000 m eredményhirdetés
14.00-15.21: 200 m előfutamok

GG, Pietsch Tibor, Nemzeti Sport 2002.07.20.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK