FONTOS


 

Kovács Katalin mindhárom olimpiai számban az első helyen végzett
Nyolc arany a duisburgi Világkupán


Valószínűleg a németek sem szeretnének belegondolni abba, hogy mi történt volna, ha nem csupán női kajakválogatottunk áll rajthoz a duisburgi Világkupán, hanem a teljes magyar csapat. A szegedi, Mol 5. síkvízi Európa-bajnokság előtt az utolsó világverseny, egyszersmind az utolsó tekintélyszerzési lehetőség volt a németországi regatta, amelyen a magyar hölgyek kilenc számból nyolcban elsőként értek célba, s további négy ezüstöt és három bronzérmet szereztek.

A nap első futama a szakág egyik leglátványosabb fináléja, a négyesek olimpiai távú, vagyis 500 méteres döntője volt, amelyen a sydneyi győzelem óta jelentősen átalakult német kvartett magyar őrizetet kapott. A világ kincséért sem írnánk, hogy díszkíséretet, tudniillik győztes egységünk tagjai esélyt sem hagytak ősi riválisaiknak, sőt, utóbbiaknak inkább az őket szorongató magyar B-egységtől kellett tartaniuk, nehogy ők is beérjék hajójukat. Végül elsőként finiselt a Kovács Katalin, Viski Erzsébet, Szabó Szilvia, Bóta Kinga alkotta négyes, s harmadik lett a Dékány Kinga, Rasztótzky Eszter, Fazekas Krisztina, Szabó Ágnes összetételű csapathajó.


Szabó Szilvia kétszázon megnyerte a háziversenyt, ám páros indulása miatt aggódhat

Elképesztő izgalmakat, és ritkán látható, szoros befutót hozott a kajak királynői kategóriája, a K-1 500 méteres döntő. Fél kilométer legyűrése után a futam első öt helyezettje egy másodpercen belül (!) haladt át a célvonalat jelképező bójasoron. Az olimpiai erősségű, a 2000-es játékok dobogósait felvonultató mezőnyben újfent Kovács Katalin bizonyult a legjobbnak - csupa világklasszis előtt (e kategóriában talán ma már ő a legnagyobb, de erről majd Athén után ...): másodikként a kanadai Brunet, harmadikként az olasz Idem, negyedikként az ausztrál Borchert, ötödikként a német Wagner zárt, a hatodik pedig a másik magyar, Szabó Szilvia lett.
Kovács terhelhetősége egyébiránt aligha ismer határokat: kisvártatva párosban győzött Bóta Kinga társaságában. Az elsőség után kérdéses, Fábiánné Rozsnyói Katalin neki szavaz-e bizalmat ezen a távon júliusban, a szegedi Eb-n (tavaly ugyanis Bóta még Szabóval lapátolt hibátlanul a világversenyeken...). Ha a klubedző Kovács mellett dönt, a versenyt a helyszínen megtekintő Angyal Zoltán szövetségi kapitány álláspontja piszkálja kíváncsiságunkat, hiszen a szövetség szakmai főnöke egy távon rendszerint csak két szám bevállalását engedélyezi.
Szerencsére vasárnap késő délután, a 200 méteres finálék során sem volt nyugta a magyar különítménynek. A kvartettek futamát Paksy Tímea, Bóta Kinga, Szabó Szilvia és Janics Natasa nyerte Dékány, Kovács, Fazekas, és Viski előtt. Párosban újfent Kovács kaparintotta meg az aranyat a szintúgy nem túlkoros menőket üldöző, ám szemtelenül ifjú Paksy partnereként, míg az ezüst Dékánynak és Janicsnak járt. Kizárólag a K-1-es villámfutamban maradtunk le az aranyról, ám Szabó Szilviának ezúttal az is sokat jelentett, hogy végül ő közelebb állt a dobogón Brunet-hez, mint csapattársa, Janics. Miután a két honi válogatóból a tiszaújvárosi és a szegedi kajakos is egyet-egyet nyert, az Eb- és vb-indulás "leosztása" a duisburgi Világkupára maradt.

500 m-es döntők, nők:
k-1:
1. Kovács Katalin 1:54.96 p
2. Caroline Brunet (kanadai) 1:55.01
3. Josefa Idem (olasz) 1:55.30

k-2:
1. Kovács Katalin, Bóta Kinga 1:44.42 p
2. Paksy Tímea, Rasztótzky Eszter 1:44.91
3. Manuela Mucke, Anett Schuck (német) 1:46.62

k-4:
1. Magyarország I. 1:34.26 p
2. Németország 1:35.01
3. Magyarország II. 1:35.12

férfiak, győztesek (nem volt magyar induló):
k-1: Rami Zur (amerikai) 1:39.76 p
k-2: Ronald Rauhe, Tim Wieskötter (német) 1:32.12 p
k-4: Olaszország 1:24.18 p
c-1: Makszim Opaljov (orosz) 1:49.23 p
c-2: Alekszandr Kosztoglod, Szergej Olegin (orosz) 1:43.89 p
c-4: Románia 1:37.38 p

200 m-es döntők, nők:
k-1:
1. Brunet 43.79 mp
2. Szabó Szilvia 44.49
3. Janics Natasa 44.65

k-2:
1. Paksy Tímea, Kovács Katalin 39.16 mp
2. Dékány Kinga, Janics Natasa 39.27
3. Anna Hemmings, Rebecca Train (brit) 40.61

k-4:
1. Magyarország I. 36.60 mp
2. Magyarország II. 37.18
3. Románia 38.21

férfiak, győztesek (nem volt magyar induló):
k-1: Romas Petrukanecas (litván) 37.63 mp
k-2: Rauhe, Wieskötter 34.48
k-4: Oroszország 31.90
c-1: Opaljov 42.09
c-2: Kosztoglod, Olegin 39.08
c-4: Csehország 35.70

GG, Nemzeti Sport 2002.06.24.

Három magyar arany a duisburgi Világkupán
Kovács legyőzte Idemet



A hazai nézők nem győztek hüledezni: Kovács legyőzte a német Idemet
A női kajakválogatott e hét végén Németországban, a 41 ország részvételével zajló duisburgi Világkupán versenyez - osztatlan sikerrel. A regatta eredményei befolyásolhatják a szegedi, Mol 5. síkvízi Eb-n induló csapat kialakulását is, ugyanis néhány egység összetétele még mindig kérdéses. Szombaton ismételten bebizonyosodott, hogy Fábiánné Rozsnyói Katalin kajakosaiból - legyen szó bármelyik számról - kétféle csapat állítható össze: kiváló és még kiválóbb.
Az ezerméteres döntők során mindhárom számot a mieink nyerték. A női kajak négyes kezdte az aranygyűjtést: a Dékány Kinga, Fazekas Krisztina, Rasztótzky Eszter, Szabó Ágnes összetételben versenyző hajó biztosan hagyta maga mögött az ausztrálokat és a fehéroroszokat. Eztán Kovács Katalin következett, aki a 21. duisburgi regatta egyik meglepetéseként (értjük ezen a külhoniak döbbenetét) faképnél hagyta az olimpiai bajnok olasz Josefa Idemet és az ausztrál Katrin Borchertet. Kovács egyébiránt a Vk-n csúcsterhelést kap: a 200 és 500 méteres finálék során még további öt számban indul.
Számunkra a női K-2 1000 méteres döntő jelentette a szombati záró futamot, amelyen dupla magyar siker született: a Szabó Szilvia, Bóta Kinga egység győzött, s fogta vizes szendvicsbe a harmadik helyen finiselő Fazekas, Rasztótzky párossal a bús hazai, Mucke és Opgen-Rhein alkotta hazai duót. A Vk-n vasárnap egy ez ideig ismeretlen magyar egység is rajthoz áll: 500 méteren, párosban - talán a múlt heti, "tét nélküli" ob-vereség miatt - Bóta nem a vele tavaly vb-elsőségen osztozó Szabó Szilviával, hanem Kováccsal ül majd egy hajóba.

Eredmények, 1000 m-es döntők:
nők, k-1:
1. Kovács Katalin 3:56.39 p
2. Josefa Idem (olasz) 3:58.22
3. Katrin Borchert (ausztrál) 3:58.56
4. Viski Erzsébet

k-2:
1. Szabó Szilvia, Bóta Kinga 3:38.76
2. Manuela Mucke, Nadine Opgen-Rhein (német) 3:39.38
3. Fazekas Krisztina, Rasztotzky Eszter 3:39.94

k-4:
1. Magyarország 3:20.64
2. Ausztrália és Fehéroroszország 3:22.15-3:22.15
férfiak, győztesek (nem volt magyar induló):

k-1: Eirik Larsen (norvég) 3:34.25

k-2: Alekszej Skurovszkij, Roman Petrusenko (fehérorosz) 3:16.24

k-4: Németország 2:57.58

c-1: Andreas Dittmer (német) 3:57.71

c-2: Alekszandr Kosztoglod, Szergej Olegin (orosz) 3:40.04

c-4: Románia 3:23.13

GG, Nemzeti Sport 2002.06.23.

Titkolódzó hölgyek

Alig egy héttel a második válogató után ismét egy komoly feladat vár a duisburgi világkupán a magyar kajakos hölgyekre.

Negyvenegy ország kajak-kenusai szállnak vízre péntektől vasárnapig a német városban. A magyar női csapatot megelőzte a híre, ugyanis az esemény szervezői Fábiánné Rozsnyói Katalin együttesét tartják az egyik legerősebbnek. Tegyük hozzá, jogos a várakozás, hiszen a szakág a legutóbbi vébén mindhárom négyes számot megnyerte.

A világkupán eddig ismeretlen egységek is rajthoz állnak. - Ennek két oka van - magyarázta Angyal Zoltán szövetségi kapitány. - Egyrészt nem szeretnénk a riválisok előtt az összes adunkat kijátszani, másrészt a hölgyeknél az eredmények még befolyásolhatják az Eb- és a vb-csapat kialakítását. A mezőny erősségére nem lesz panasz, hiszen a Mol V. Európa-bajnokság előtt ez az utolsó felmérő. A szegedi esemény előtt egy héttel ugyan Milánóban is rendeznek egy vk-t, de az annyira közel van az Eb-hez, hogy oda nem sok válogatott utazik majd el.

Tartogat tehát meglepetéseket a riválisoknak a magyar csapat - az 500 méteres párosok közt Bóta Kinga nem Szabó Szilviával, hanem Kovács Katalinnal ül egy hajóba, illetve Kovács például hat számban startol -, a Démász-Szegedi VE kitűnősége, Janics Natasa azonban azokban a futamokban indul, amelyben a július 18-án kezdődő, Maty-éri Eb-n.

- Az egész válogatottra jellemző a titkolódzás, megpróbáljuk egy kicsit félrevezetni az ellenfeleket. Az ezerméteres távon például a válogatón második kvartett áll rajthoz, ám az én esetemben nincs semmi meglepő, azaz maradtam a kijelölt sprintszámoknál - nyilatkozta az elutazás előtt Janics. - Az egyesre nagyon koncentrálok, jó lenne dobogóra állni, de a győzelem sem elképzelhetetlen.

Mádi József, Délmagyarország 2002.06.21.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK