FONTOS


 

Pétervári helyén Györe és Csabai lapátolhat az ob-n
Búcsú negyvenhét évesen

Pétervári Pált, a pályafutása során páratlan módon három maratoni vb-arany mellett egy síkvízi világbajnoki elsőséget is begyűjtő versenyzőt nem csupán 190 centis magassága miatt sorolják a kenuzás óriásai közé. Pontosabban immár csak sorolták: a maratoni szakágban mindmáig a világ élmezőnyéhez tartozó klasszisunk ugyanis munkahelyváltása miatt "sihederként", negyvenhét évesen visszavonult. Búcsúját valójában csak akkor vették komolyan, amikor kiderült - évtizedek óta először - nem küldte el nevezését a hét végi országos bajnokságra. Érdekes helyzet, hogy jelenleg a BKV Előre bajnokával - nála amúgy jóval fiatalabb - főnöke, Borsodi Géza szakágvezető sem konzultálhat, Pétervári tudniillik a földteke túlfelén, Mianmarban állt munkába.

A tavaly még Eb-ezüstöt begyüjtő sportember ismereteink szerint edzőként dolgozik az egykori Burmában, ám biztosat majd akkor, ha nyomára akadunk... Az utódokról naprakészebb hírekkel szolgálhatunk, hiszen első, győri versenyüket - az ob mellett- egyszersmind a csehországi vb első válogatójaként írta ki a Magyar Kajak-kenu-szövetség. Miután egyesben a Pétervári mögött lapátoló Jakus Béla is visszavonult, a párosmezőny két nagyágyúja, Györe Attila és Csabai Edvin szólóban is eséllyel versenghet. A kajakosoknál szintúgy a tavaly összeült duó, Jámbor Attila és Salga István duplázhat - szombaton egyesben, vasárnap párosban teljesítve az embertpróbáló, 36.6 kilométeres távot.

Noha a Mosoni-Dunán rendezendő regattán a különböző korosztályokban összesen több mint ezer kajakos és kenus áll rajthoz, Borsodi Géza már most leszögezte, aki kiharcolja az indulási jogot, s bírja a terhelést, a világversenyeken mindkét számban elindulhat majd. A női kajakosoknál előre láthatóan nem él majd a kedvezménnyel a Csay Renáta, Szonda Kornélia páros, minthogy az idén mindent egy lapra (és két lapátra) feltéve a tavaly elszalasztott párosbéli vb-elsőségért küzdenek.

GG, Nemzeti Sport 2002.05.10.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK