FONTOS


 

Kammerer sevillai lapáttörése, Hüttnerék sabaudiai törtetése
Kolonics: arccal előre

Az elmúlt hét végén a kajakosok keltek útra Sevillába, hétfőn pedig válogatott kenusaink indultak el Sabaudiába edzőtáborozni. Ez utóbbi különítmény főként Ludasi Róbert versenyzőiből áll: a Kolonics György fémjelezte kompániát Malomsoki István, Vasali László, Kozmann György és Feil Imre egészíti ki. A legnagyobb név, kétszeres olimpiai bajnokunk jószerével csak most, Olaszországban kezdheti el az igazán komoly vízi munkát, tudniillik a mátraházi felkészülés idején egy kerékpáros-balesetben arccsontját törte.

Ludasi így emlékszik a számára lidércnyomással felérő történetre: "Koló lapáttal a kezében világklasszis, ám biciklistaként igazi pancser. Gyakorta a kenuban is hátrafelé figyel, de amíg ez ott rendszerint jó jelnek számít - hisz ekkor az élen halad -, addig kerékpáron életveszélyes cselekedet. Sebaj, mára meggyógyult, s úgy gondolom, óriási rutinjának köszönhetően a majd háromhetes olaszországi edzőtábor során könnyedén bepótolja a lemaradását."

Az egyes menő formába hozásán túl Ludasi fő feladatának tartja, hogy újabb kiváló párost adjon a magyar kenuválogatottnak. A szegedi Fürdök Gábor és Hüttner Csaba duójának végleges összecsiszolására lát valós esélyt: "Ez évben el kell dőlnie, hogy képesek-e nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítményt nyújtani. Tavaly hiába győzték le Pulaiékat, vb-negyedik helyüknél sokan többet várt tőlük a közvélemény... Ezúttal mindent alárendelünk külhoni rutinszerzésüknek, hazatértük után például ők kihagyják a szolnoki tájékoztatót, és inkább a mecheleni Világkupán vesznek majd részt."

Sevillában - a kajakos részleg edzőtáborában - szintúgy a reményteljes párosok kialakítása a cél. Kammerer Zoltán és Storcz Botond a spanyolországi felkészülés után ez évben ötszáz és ezer méteren is megpróbálja kiharcolni a szegedi Eb-indulás jogát. Az időjárás az első napokban - a helyi viszonyokhoz mérten - szokatlanul hűvös volt: 18 celsius fokos napi maximum hőmérséklet és borús, szeles idő várta Sári Nánodr és Séra Miklós együttesét Andalúziában.

Kammerernek sajnos ennél nagyobb gondja is akadt: a reptéren szállítás közben eltörték a lapátját, így versenyzőtársaitól kért kölcsön egy felesleges darabot. Az olimpiai bajnok kajaknégyes vezérevezőse persze a csapat egyik legtechnikásabb karmestere, következésképp igen gyorsan hozzászokott új "pálcájához".

GG, Nemzeti Sport 2002.03.20.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK