FONTOS


 

Négy edzőtáborban készül Séra csapata a szegedi Európa-bajnokság előtt
Gördülékeny tárgyalások a párosról

A kajakválogatott kétszázas menőinek edzője, Séra Miklós, ha csak a melegítőket nézné, aligha tudná megállapítani, ki tartozik a csapatába. Az UTE edzője az újpesti fiatalok mellett több egyesület kiváló kajakosaival foglalkozik: a két sztár, az egyaránt hétszeres világbajnok Fehérvári Vince és Hegedűs Róbert a Démász-Szeged versenyzője, Beé István a Honvéd-Westel alkalmazottja, a feltörekvők közül Gyökös Lajos a Paksi Atomerőmű, Baranyi József pedig az MTK lapátforgatója. A kajakozásban persze nemhogy egy egyesület, a többszörös világbajnokok köre sem jelent külön kasztot. A hét végén kezdődő sevillai edzőtábor költségeihez Sérának, Fehérvárinak, Hegedűsnek és Beének is hozzá kell járulnia, míg a fiatalok mindent maguk állnak.

Ezzel együtt a szegedi kajak-kenu Európa-bajnokság évében kedvező lehetőséghez jutnak a válogatottak: a tavaszelőtől a versenyidény kezdetéig a csoport jó néhány tagja négy edzőtábort - és persze több száz kilométernyi vízi utat - hagy majd maga mögött. Februárban a mátraházi futótáborban huszonhat fős gárdával folytatta Séra a tavaly novemberben megkezdett felkészülést; a múlt hét végén ért véget a szegediek montenegrói alapozása; s lám, máris utaznak Spanyolországba.

"Hazatértünk után máris Dunavarsányba vonulunk, méghozzá újfent elég sokan - mondta Séra Miklós. - A válogatott edzőtábora mellett kibéreltünk egy kisebb vízitelepet, így az edzéseinken a fiatalabbak is részt vehetnek. Hiába állítható, hogy nemzetközi szinten a kajak-kenu a legsikeresebb magyar sportág, az elitbe kerülés jelentős áldozatvállalással jár. Hogy mást ne említsek: a sevillai edzőtábor ellentételezéseként a minap fizettünk be kétmillió forintot a szövetség kasszájába."

Séra alakulatában ez idő szerint az erkölcsi tőke értékét jegyzik a legmagasabban. A csapat vezéregyénisége a háromszoros világbajnok Beé István, aki a téli holtszezont meghívottként Japánban, illetve Kanadában töltő Fehérvári és Hegedűs távollétében összefogta az újpesti ifjú gárdát. Beé ambiciózussága hamarost kajakban ülve is megmutatkozhat. Esetében - miként az imént említettek, továbbá az olimpiai bajnok Horváth Gábor számára - a kétszáz méteren világbajnoki címét immár másodszor megvédő négyes élvez elsőbbséget, ám Beé ebben a szezonban párosban ismét szeretne nagyot alkotni. Amíg a versenyző az ötszázas távot szemelte ki magának, addig Séra Miklósnak az ezres futam a szimpatikusabb; jóllehet egyelőre mindez részletkérdés, hiszen előbb párospartnert kellene találni...

Ha sejtelmesen kellene fogalmaznunk, csupán annyit írnánk - a tárgyalások már megkezdődtek. Beé tapasztalata mindenesetre csábító lehet, 1994-ben a mexikói vb-n bronzérmet nyert Szíjjártó társaságában ezer méteren, 2000-ben pedig ötszázon csak az olimpiai szétlövés során maradt alul Fehérvárival a későbbi olimpiai bajnok Kammerer, Storcz duóval szemben. Segítséget a tavaly az év edzőjének választott Sári Nándor nyújthat, aki szintúgy ott lesz csapatával Sevillában. Sári pároshajókat is felpakol a csütörtökön induló kajakszállító vontára, így a majd' háromhetes edzőtáborban bőven adódhat lehetőség a különféle formációk kipróbálására.

Az augusztus végi világbajnokság helyszínén kisebb nemzetközi regattákat is lebonyolíthatnak majd, tudniillik a magyarokkal egy időben Andalúziában alapoznak a spanyol, az angol és a litván válogatott tagjai. A gördülékeny felkészülés garantált, és erről - a szó szoros értelmére gondolva - épp Séra Miklós gondoskodik. Versenyzői sevillai futóedzéseit már évek óta görkorcsolyán száguldva követi, és a tréningek között néhány kajakos és - az ez évtől szintúgy korit vásárló kolléga - Sári mester társaságban a közeli narancsligetben hódol szenvedélyének.

GG, Nemzeti Sport 2002.03.13.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK