FONTOS


 

Molnár mentőöv nélkül

A második kajak-kenu válogatón a juniorkorú szegedi Molnár és a csepeli Siebel K2-ben éppen csak kikapott a Vereckei, Veréb kettőstől. A fiatalok a korosztályos Eb-n - részben - vigasztalódtak.

A Démász-Szegedi VE 23 éves kajakosa, Molnár Péter és a csepeli társa, Siebel Lajos azért indult harcba az idei válogatókon, hogy a junior Európa-bajnokságon jól szerepeljen. A felnőttek közti versenyzés kiváló alapot adott a korosztályos Eb-re, hiszen két aranyérmet szereztek a junioroknál.

- Igaz, hogy remekül sikerült a zágrábi korosztályos kontinensbajnokság, de sajnálom, hogy nem vehettem részt a szegedi felnőtt Eb-n - mondta kissé csalódottan Molnár. - Olyan kevésen múlt! Az első válogatón a Kökény, Beé, míg a másodikon a későbbi Eb-negyedik Vereckei, Veréb páros győzött le bennünket, minimális különbséggel. Dunavarsányban folyamatosan vertük a Vereckei, Veréb, és a Horváth, Kammerer duót is. A felkészülési hajrában a tréner, Sári Nándor már nem is eresztett össze bennünket, hogy időfutamokat menjünk velük. A szegedi selejtező végén, a célban egymásra néztünk, és Vereckeiék azt mondták: ti nyertetek. Szemmel szinte alig lehetett megtippelni, ki a győztes. Sajnos, milliméterekkel kikaptunk, így odalett a szegedi Maty-éren az Európa- bajnoki start.

Molnár arról is beszélt, hogy az első válogató eredménye alapján a másodikon már győzni akart.

- Jobban hittem a mi sikerünkben, mint az edzőm, Váradi Márton, pedig általában mindig fordítva volt ez - emlékezett vissza a kajakos. - Váradinak egyébként nagyon sokat köszönhetek. Jó lett volna valamelyik felnőtt világeseményen startolni, ám a két vereség után maradt a junior Eb. Ezen mindenki tőlünk várta az aranyérmes produkciót, esélyeseknek számítottunk, éppen ezért tűnt nehéznek a feladat. Szerencsére mindkét számot, a K2 ezer és az ötszáz métert is, hoztuk.

Molnár most a szabadságát tölti. Van is oka a pihenésre, hiszen megterhelő versenyév van mögötte.

- A felnőtt, a junior és a négyes válogatók miatt ebben az esztendőben ötször kellett csúcsformában lenni - magyarázta a Démász kiválósága. - Ez borzasztó megterhelő nemcsak fizikailag, hanem idegileg is. Most abszolút nem kívánom a kezembe a lapátot, nem is akarok a kajakkal foglalkozni. Szeptember 15-én kezdődik a felkészülés 2003-ra, addig lazítok.

A sportolók életének egyik legfontosabb eseménye az olimpia. Mindenki legalább egyszer szeretne eljutni az ötkarikás játékokra. Ráadásul a szövetségi kapitány, Angyal Zoltán kijelentette, hogy a K2 ezer méteres számban még egyáltalán nincs jelöltje.

- A hírek szerint a sevillai vb-n, ezren utoljára ül együtt a Vereckei, Veréb egység, ez a szám tehát nyitott lesz - elemezte a 2003-as esélyeiket Molnár. - Ha minden igaz, akkor Vereckei viszi el a K1 500-at, Kökény a K1 ezret, a Storcz, Kammerer páros a K2 500-at, Vereckei pedig visszaül az olimpiai bajnok négyesbe Horváth, Storcz és Kammerer mellé. Így a K2 ezer méter szabaddá válik, amely nekünk kedvezhet. Közel vagyunk 2004-hez, az olimpiához, olyan atmoszféra van ott, olyan különleges esemény, hogy érthető, ha néha én is Athénba vágyok. Ám konkrétan még nem foglalkoztat ez a dolog, kár is ilyen korán beszélni róla. A sportágunkban csak a közvetlenül előttünk álló időszakra szabad gondolni. Egyelőre tehát 2003 van a gondolataimban, amely ugyan tényleg olimpiai kvalifikációs év lesz, de előbb jó lenne az USA-ban tartandó vb-re eljutni. Számomra eddig mentőövnek számítottak a junior világesemények, ám ezek, mivel kiöregedtem a korosztályból, elfogytak. Remélem, továbbra is együtt maradunk Siebellel, és akkor bármi előfordulhat. 2004-ben ugyanis már több évi munka lesz mögöttünk.

Mádi József, Délmagyarország 2002.08.21.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK