FONTOS


 

Szeged nagykorú lett

Bár már több mint tíz nap eltelt az óriási sikert aratott szegedi kajak-kenu Eb befejezése óta, még mindig erről beszélnek a sportág szerelmesei. A sok dicsérő szó mellett negatív vélemények is elhangzanak. Ez természetes, s ezért is zárjuk le Vass Györgynek, a szegedi divízió vezetőjének önbírálattól sem mentes véleményével az öreg kontinens nagy seregszemléjét.

- Mindenki számára tökéleteset alkotni szinte lehetetlen. Miközben rengetegen gratuláltak a Démász Szeged Vízisport Egyesület nagyszerű sikereihez, a rendezéshez, az embernek önkéntelenül is eszébe jut, hogy két esetben a célfotó döntése alapján lett az aranyból ezüstérem, vagy még összefogottabban tökéletesebb lehetett volna a szervezés - mondta bevezetésként az Eb szervezőbizottságának szegedi divízióvezetője.

Az öreg kontinens szegedi eseményeit összegző írásokból sajnos mindig kimaradt az itteni védnöki kar munkájának éltetése. Nélkülük nem csupán szerényebb, hanem rosszabbul rendezett lett volna az Eb. Ők azok - a Siemens Rt., a Démász Rt., a Tisza Volán Rt., a MÉH Rt., a Be-Co Kft., az Első Beton Kft., a Zoll Platz Kft., a Szeged Nagybani Virágpiac, a Floratom és a Privi Kft., a Pick Rt., a városi tűzoltóság, a Bevin Invest Kft., a SZÉSZ Center Kft., a Szegedi Tudományegyetem, az Öreg Kőrössy Halászkert, a Szegedfisch Kft., az Informatika Kft., a Bujdosó és Dobák Borpincészet, a Szegedi Nemzeti Színház, a Primavill Kft., a Szepark Kft., a Pick Szállítási Kft.,a Csongrád Megyei Közútkezelő Kht. vezetői, munkatársai -, akik a szervezőbizottság megkeresésére segítettek, támogattak, feladatokat vállaltak át.

- Egy gyors, de alapos számítás szerint tizenötmillió forint értékű az a támogatás, szolgáltatás, munkavégzés, amivel a védnöki körben résztvevő cégek hozzájárultak az Eb sikeres lebonyolításához - tette hozzá Vass György.

Már 1998-ban, az első magyarországi kajak-kenu világbajnokság kapcsán is felmerült, hogy eléggé fura dolog egy szegedi eseményt a fővárosból szervezni. Most az Eb után nyugodtan felvethetjük ugyanezt a problémát. Szegeden felnőtt egy olyan egyesület, amelyben olimpiai- világ- és Európa-bajnokok gyűjtik a trófeákat. Ezzel együtt kialakult egy stabil klubvezetés, amely talán még komolyabb feladatokat is meg tudna oldani. Bizton állíthatjuk, hogy a helyi erők még nagyobb összefogásával kevesebbe is kerülne egy világverseny megtartása.

- Bebizonyosodott, hogy Szeged már "nagykorú". Itt mindenki érti, akarja és vállalja a nagyobb kihívásokat. A nagyon precíz, ugyanakkor merev hivatali szemlélet nem mindig volt egy hullámhosszon a feladatok azonnali megoldására törekvő, improvizálóbb vállalkozói szemlélettel. Például érthetetlen bizalmatlanság övezte az önként jelentkező egyetemisták és főiskolások feladatvállalását. Pedig az előzetes tájékoztatók és kemény szűrők után 120 fiatal főtt a kánikulában türelmesen a versenyek helyszínén, ellenszolgáltatás nélkül munkára várva. Náluk nélkül megbénult volna a rendezvény. Ezért csak köszönet jár nekik és az egyetem vezetőinek. Hibaként említem, hogy a helyi médiát nem a súlyának megfelelően vonták be a szervezőmunkába. Szerencsére mindezekből a több tízezer néző semmit nem vett észre. De ezek olyan tapasztalatok, amelyeket fel kell használni az elkövetkező szegedi világversenyeken. Erre pedig biztosíték lehet két fiatal, az ISM-be került Füleky András - elévülhetetlen érdemei vannak a két szegedi esemény megrendezésében - helyére lépő Schmidt Gábor főtitkár fiatalos dinamizmusa és a kitűnő szervezőképességét már többször bizonyító szegedi Petrovics Kálmán összefogása - mondta végezetül Vass György.

Süli József, Délmagyarország 2002.08.01.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK