FONTOS


 

Minden idők legeredményesebb Eb-jét zárták a magyarok
Szeged, az aranyváros


Tíz arany-, hét ezüst- és két bronzéremmel minden idők legeredményesebb Európa-bajnokságát zárta Szegeden a magyar kajak-kenu válogatott.

Négy elsőségről indultak neki az Eb utolsó napjának a magyarok. Nagyon jó esély volt arra, hogy az ezren szerzett aranyérmek száma nem a végeredmény lesz. Így is történt már ötszázon, amelyen az eredményhirdetések után újra négyszer szólt a Himnusz.

Elképesztő női négyes

A szokásokhoz híven a női négyesek kezdték a napot, és az aranytrendjük folytatódott. A kvartett - Kovács, Viski, Szabó Sz., Bóta - egészen elképesztő futamot produkált. A második spanyolok csak a hátukat nézhették egészen végig, hiszen az első métertől kezdve az élen volt a magyar hajó. Az egység ugyanabban az összeállításban megismételte a 1999-es és a 2001-es sikerét. Az ezer után C1-ben Kolonics Györgynek a második fellépése is feledhetőre sikerült. Ötszázon ugyan a hetediknél előrébb, a negyedik helyen végzett, ám a nagy trió - Opalev, Dittmer és Doktor - mögött későn hajrázott, és ha csak három tizeddel is, de lemaradt a dobogóról. - Sosem volt ilyen gyors az ötszázas mezőny. Csalódott vagyok - értékelt Kolonics.

Vereckei Ákos viszont nem panaszkodhatott a szerencséjére, persze, badarság lenne csak arra fogni a K1-ben aratott győzelmét. A női négyeshez hasonlóan ugyanis ő szintén mesterhármassal büszkélkedhet, mert az utóbbi három kontinenstalálkozón egyaránt első lett K1-ben. Ezúttal a féltávnál még mindössze az ötödik pozícióban szerénykedett, vezetett - meglepetésre - a litván Petrukanecas, majd beindult a magyar hajó, és meg sem állt a célban az első helyig. A szoros befutó miatt csak néhány másodperccel a futam vége után derült ki a végeredmény, és ezt Vereckei egy hátra szaltóval ünnepelte meg. - Ilyen jó időben talán csak 1996-ban, Atlantában versenyeztünk. A mezőny kiegyensúlyozott, erős lett, az utolsó száz méteren már vezettem, ám nem annyival, amennyivel akartam - nyilatkozta Vereckei.

Kovács, Kovács és megint csak Kovács. Tagadhatatlan, hogy ő volt az Európa-bajnokság legnagyobb egyénisége. Ezt K1-ben újra bebizonyította, 250-nél ugyanis már egy hajóval vezetett az olasz Idem előtt. A talján hölgy talán már inkább a múltat képviseli, Kovácsé viszont a jelen és még egy darabig a jövő is. - Tavaly óta javult a technikám. Egyelőre még a skalpvadászatnál tartok, az olimpián kiderül, mit is ér ez a produkció - mondta a Szegeden háromszoros Eb-első Kovács. A kenu kettesek döntőjében Fürdök Gábor és Hüttner Csaba, a Démász-Szegedi VE kettőse igyekezett, hajtott, küzdött, ám a mezőny rendkívül kemény volt, így a hatodik helyen fejezték be a szereplésüket. - A szereplés arra sarkall bennünket, hogy a vb-n, Sevillában még jobban menjünk - fogadkozott Fürdök.

Vereckei K1-ben szerencsés volt, a Storcz Botond, Kammerer Zoltán (Démász-Szegedi VE, Győr) K2-es duó viszont balszerencsés. Mert mit mondhatunk arra, amikor alig több mint hét századdal kap ki valaki? Storczékkal ez történt: a kilencedik helyről lapátoltak egyre feljebb, ám a németek jobban rúgták be a hajót, így ők végeztek az első helyen.

A fél kilométerek utolsó három számát a nők indították, egy ezüsttel. Szabó és Bóta nem tudott százszázalékos lenni, így másodikok lettek. - Alapos fejmosást kaptunk Fábiánné Rozsnyói Katalintól, rendesen kiosztott bennünket - mondta Szabó, a média nem kis megdöbbenésére. Lehet, hogy ez a szigor a női szakág sikereinek a titka? Jött a nap két kellemes meglepetése: C4-ben és K4-ben - utóbbiban a szegedi Hegedűs Róberttel - a magyar egység elsőként lapátolt át a célvonalon. Ekkor nyolc arany-, valamint négy ezüstéremnél jártunk, és még messze volt a vége.

Kétszázas iram

Hatalmas lélegzet, majd lapátolás teljes erőből. Körülbelül erről szól a kétszázas sprinttáv. Ezekben a döntőkben indulásként elmaradt a magyar női győzelem, hiszen Paksy Tímea, Szabó, Bóta és a szegedi Janics Natasa a spanyolok mögött végzett. Malomsoki Sándor jött C1-ben, aki ötödik lett. A Démász-Szegedi VE hétszeres világbajnoka, Fehérvári Vince 2001 után újra kikapott K1-ben a német Rauhétól. Janics K1-ben nem bírt a dobogóra állni, bár elképesztő iramban rajtolt. Száztól aztán visszaesett a negyedik helyre. A kenusok megint bravúrt értek el: Buzál Miklós és Végh Attila a kiélezett harcban jobban rúgta be a hajóját, ők is mehettek a 30 ezer néző előtt a Himnuszt hallgatni. Így tett Fehérvári a szegedi csapattárs, Hegedűs oldalán, ők két évet követően szerezték vissza az elsőséget a németektől. Ez volt a magyar küldöttség tizedik - és mint később kiderült, Szegeden az utolsó - aranyérme. - Harmincéves leszek, de kb. negyvennek nézhetek ki - nyilatkozta fáradtan Fehérvári. - Nem is a futamok, hanem elsősorban az izgalmak vették ki belőlem az erőt.

Janics Dékány Kingával K2- ben is negyedik lett, majd a kenu négyes egy percig első volt. Nem tévedés, annyira szoros volt a mezőny, hogy a célfotó megérkezéséig mindenki a mieinket hitte győztesnek. Ám végül az orosz egységet hirdették ki Európa-bajnoknak. - Inkább verjenek bucira, minthogy így kapjunk ki - szomorkodott Iván Gábor. A nap és az Eb zárószáma a kajak kvartetteké volt. Fehérvári és Hegedűs mellett Beé István és Horváth Gábor ült a hajóba. Sokáig az élen haladtak, ám az orosz és a spanyol együttes megelőzte őket. - Az ötszázas négyes ezüst meglepetés számomra, a kétszázas páros arany viszont óriási elégtétel. Két esztendeje nem bírtuk megverni a németeket, óriási öröm, hogy épp Szegeden sikerült. A négyes csalódás, de a sors a korábbi, pár centis sikereink után most valamit törlesztett - vallotta be Hegedűs.

A különdíjasok

Nézzük ezek után az Eb száraz tényeit! A magyar válogatott a tíz aranyéremmel minden idők legeredményesebb produkcióját nyújtotta. Emellett hét ezüst- és két bronzmedál jutott Angyal Zoltán szövetségi kapitány tanítványainak. A Waxholm-számítás alapján Magyarország 210 pontot gyűjtött, 68-at a férfi, 78-at a női kajakosok, míg 64-et a kenusok, ezzel pedig elsők lettünk a nemzetek között. Az egyéni elismerések tekintetében a legjobb női kajakosnak Kovács Katalin bizonyult, Bóta Kinga hetedik lett. A férfi kajakosoknál Fehérvári Vince a második, Vereckei Ákos a harmadik helyet szerezte meg, míg a kenusoknál Malomsoki Sándor a hatodik, Kolonics György a hetedik helyen végzett. Lapunk különdíját a legjobb szegedinek, Fehérvári Vincének Szetey András főszerkesztő adta át, míg a nézők Kammerer Zoltánt találták a legszimpatikusabb magyarnak.

Mádi József, Délmagyarország 2002.07.22.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK