FONTOS


 

Ma csak öt magyar hajó kényszerül pótvizsgára
Tizenhárom egység döntős


Az ezer és az ötszáz méteres előfutamokból a tizennyolc szám mindegyikében továbbjutottak a magyarok a szegedi Mol 5. síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokságon, ráadásul tizenhárom egység - tizenegy a vízen, kettő a kevés induló miatt - egyből a fináléba került.

Az a fránya időjárás. Négy éve, 1998-ban már kibabrált a vb résztvevőivel, s ezúttal is sújtotta a kajak-kenusokat. Nem elég, hogy az Európa-bajnokság megnyitóját elmosta az égi áldás - igaz, az eső csendesedése után, közel másfél óra késéssel, egy háromszáz fős sátorban a szűk VIP-közönségnek megtartották az Eb bevezető ceremóniáját, sőt a kitartóbb jegytulajdonosok a helyszínen élvezhették végig a tűzijátékot -, a kontinensviadal első napjának első fele is a csapadékról szólt. Kitartóan esett, bár ez igazán már senkit sem zavart a kilenc órai kezdéskor. Erről beszélt Schmidt Gábor, a verseny-lebonyolító divízióvezető: - Minden időben, rendben elkezdődött, és az első néhány futamot követően elégedettségének adott hangot Elly Müller, a holland főbíró is.

Koránkelők

Dobos József, a válogatott orvosa - huszonkét éve van a sportág mellett, jelenleg két kollégájával együtt vigyáznak a magyarok egészségére - szerint az esős időjárás könnyíthetett a mieink helyzetén. Hogy miért? - Mert a meleg időben a versenyzők hamarabb bemelegítettnek érzik magukat, s ez az izomsérülések szempontjából veszélyes lehet - válaszolt a szakember. - A gyúrónak van ilyenkor nagyobb feladata, hiszen sokáig a megfelelő hőmérsékleten tartó krémet kell használnia. Aki a válogatottnál van, az izomzatilag szinte tökéletes állapotú, de még így is akad néhány olyan sportoló, aki egy kis szúnyogcsípés után már hozzám fordul.

Az Eb nyitónapján a kenu egyesek keltek a legkorábban, és Kolonics György, az ezer méteres előfutamok első magyar résztvevője határozottan nyitott. Koló majdnem egy hajóval nyert a selejtezőben, és ez automatikusan a döntőt jelentette a számára. - A parttal ellentétben azért a vízen erős szembeszél volt, és ez zavart egy kicsit - mondta a csepeliek kétszeres olimpiai bajnoka. Sydneyi győztest köszönthettünk K1-ben is, ezen a távon a Démász-Szeged kajakosa, Storcz Botond startolt. A kiválóságnak nem ment, és ez a nézőtérről is jól látszódott. - Nem taktikáztam, de nem is éreztem jól magam a futamomban - nyilatkozta Storcz.

Kovács, a verhetetlen

A nőknél Kovács Katalin már 250-nél az élre állt és a célba is magabiztosan lapátolt be. Újabb szegedi egység rajtolt C2-ben: Fürdök Gábor és Hüttner Csaba a német Utess, Kober duó előtt diadalmaskodva, egyből a fináléba került. - Ez még csak egy előfutam volt - mondta szerényen Ludasi Róbert, a kettős edzője. Az egykori kenus világbajnok, dr. Bohács Zsolt dicsérte a párost: - A szokásos taktikát választották a fiúk, 500-nál, majd 750-nél is beleerősítve, elsők lettek.

Majdnem lemaradt a rajtról K2-ben a Veréb Krisztián, Vereckei Ákos egység. Csak néhány másodperccel a startpisztoly eldördülése előtt érkeztek ugyanis az ezres bólyákhoz, később pedig a negyedik helyen a céltoronyhoz. - Az egyik lábtámaszt cseréltük ki, és azzal telt el nagyon az idő. A kapkodás, a sietség meglátszott rajtunk - magyarázta a késés okát Veréb. Sokkal jobban mentek viszont a nők ebben a számban: Bóta Kinga és Szabó Szilvia két másodpercet verve a németekre, nyert. Kajaknégyesben ismét szerepet kapott Storcz, aki Kamerrer Zoltán, Horváth Gábor és Kökény Roland társaságában lapátolt. A háromnegyed részben olimpiai bajnok egység - Kökény helyett 2000-ben Vereckei ült a hajóban - a második helyen ért be.

Folytatás ötszázon

Az ezer méteren megszerzett négy döntős hely után ötszázon újabb hét egység biztosította szereplését a vasárnap délelőtti fináléban. Ehhez nem mindig kellett az előfutamot megnyerni, és erre kiváló példa volt a Fürdök, Hüttner kenus duó esete. A Démász párosa óriási csatában a harmadik pozícióban érkezett a célba, és ez még éppen döntőt ért. - Délelőtt nagyszerű volt minden, fél kilométeren azonban szenvedtünk - értékelte a teljesítményüket Hüttner. További hat hajó (a nőknél K1-ben Kovács Katalin, K2-ben Szabó és Bóta, K4-ben Kovács, Viski, Szabó és Bóta, a férfiaknál C1-ben Kolonics, C4-ben Malomsoki, Belicza, Kozmann és Iván, míg K1-ben Vereckei) is az élen végzett, így valamennyien a végső küzdelmek résztvevői. Két kisgyermekes családapa ült össze K2-ben. Storcz előtt a győri Kammerer Zoltán kajakozott, és a sok induló miatt hiába "csak" középfutamot ért a diadaluk, számukra fontos volt az elsőség. - Egyesben akadtak problémáim, ezért presztízsértékű volt ez a páros - utalt vissza a délelőttre a kétszeres olimpiai bajnok Storcz. Társa, Kammerer így vélekedett: - Nagyobb különbséggel is megverhettük volna a riválisokat, de akkor a technika szorul háttérbe.

Az új összeállítású kajaknégyes (Gyökös, Kökény Borhi, Hegedűs) remekül hajrázott, ám a második helye miatt ma, délután a Storcz, Kammmerer páros mellett a középdöntőkben pótvizsgázik.

Kapitányi értékelés

Angyal Zoltán szövetségi kapitány érthetően kiválóra minősítette a produkciót. - Ezren nem történt semmi különös, a helyezések általában megfeleltek az elvárásaimnak. Ötszázon mindig jobban szerepeltünk, mint a leghosszabb távon, és így történt ezúttal is. Ebben az erős mezőnyben teljesítettük az elvártakat. Talán a németek valamivel gyengébbek, míg a szlovákok és a lengyelek rendkívül nehéz ellenfelek lesznek. A lányok és a kenusok között remek teljesítményeket láthattunk, összességében pedig bízom abban, hogy akik a középdöntőben lapátolnak, egyaránt bejutnak a döntőbe.

A tizennyolc számból tizenegyben kivívták a fináléban indulás jogát a magyarok, míg további két egység a kevés nevező miatt selejtezők nélkül a legjobb kilenc mezőnyében van.

Jegyek még vásárolhatók

A nézőkre az esős délelőtt, valamint a napos délután alatt semmi panasz nem lehetett. A kajakos Beé István édesapja által vezetett, közel ötven tagú Beé-közép, kiegészülve ebéd után még három- négyszáz nézővel, remek hangulatot teremtett a Maty-éren. Az eseményre jegyek még akphatók Szegeden négy helyen: a Tourinform Dugonics téri irodájában, valamint a Dugonics téri szökőkútnál lévő pavilonjában, az EuroVolán taxi Bartók téri központjában, a városi sportigazgatóságon (Temesvári krt. 33.), és természetesen a helyszínen, a Bajai úti bejáratnál.

Kiknek szurkolhatunk?

Öt magyar egység kényszerül középfutamra, míg kettő (K4 nők, C4) a kevés induló miatt rögtön döntős lett.

A mai program, július 19. (péntek):
1000 méteres középfutamok:, 9. óra: C1, férfiak, I. futam, 9.20: C1, férfiak, II. futam; 9.30: K1, férfiak, I. futam (Storcz), 9.40: K1, férfiak, II. futam: 9.50: K1, férfiak, III. futam, 10 óra: K1, nők; 10.10: C2, férfiak; 10.20: K2, férfiak, I. futam (Vereckei, Veréb),10.30: K2, férfiak, II. futam; 11. óra: K2, nők; 11.20: K4, férfiak (Kammerer, Storcz, Kökény, Horváth).

500 méteres középfutamok, 15 óra: K4, nők; 15.10: C1, férfiak I. futam; 15.20: C1, férfiak, II. futam; 15.30: K1, férfiak, I. futam; 15.40: K1, férfiak, II. futam; 15.50: K1, férfiak, III. futam; 16 óra: K1, nők; 16.10: C2, férfiak; 16.20: K2, férfiak, I. futam (Kammerer Zoltán, Storcz Botond), 16.30: K2, férfiak, II. futam; 17 óra: K2, nők; 17.10: C4, férfiak; 17.20: K4, férfiak, I. futam (Hegedűs, Borhi, Gyökös, Kökény); 17.30: K4, férfiak, II. futam.

Mádi József, Délmagyarország 2002.07.19.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK