FONTOS


 

Kerekes: kezdődhet az Eb!

Kerekes Péterre, a kajak-kenu Európa-bajnokság szervező bizottságának koordinációs helyettesére 2001 szeptembere óta sok feladat hárult. A hátralévő napokban már csak apróbb hiányosságokat kell pótolni.

- Tizenöt éves kajakosmúlttal nem meglepetés, hogy helyet kapott az Európa-bajnokság szervezőbizottságában.

- Nem hiszem, hogy ez döntött, mert számos, nálam sokkal eredményesebb versenyzőt is kitermelt már ez a sportág. A Démász-Szegedi VE elnöke, Vass György, valamint az igazgató, Petrovics Kálmán ajánlott az elnöknek, Füleky Andrásnak. Ezt a jelölést a polgármester, Bartha László támogatta, így koordinációs helyettesként dolgozhattam a viadal előkészületein.

- Milyen feladatokat kaptak?

- Az 1998-as világbajnoksághoz hasonlóan összeállítottuk a szakmai grémiumot. A divíziók kijelölése, majd a kezdeti költségvetés elkészítése után fontos lett volna a Maty-ér tulajdonjogának a rendezése. Ám ez sokkal bonyolultabb kérdés, és még most is dolgozunk a megoldáson. Időközben a Szabadkai úti pályát nemzeti olimpiai centrummá avatták, ezt sikerként
elhettünk el.

- Miben számított még Szegedre a szervezőbizottság?

- Még szeptemberben kétfelé választottuk a feladatokat. A szövetség magát a verseny lebonyolítást vállalta magára, míg a városnak - természetesen folyamatosan egyeztetve a szövetséggel - a helyi dolgok koordinálása jutott. A szemétszállítástól a kiegészítő programokon át egészen a megnyitóig, széles területet felügyeltünk, de akárhova is fordultunk, ott csak segítő kezeket találtunk. Pusztán jókat nyilatkozhatok, akárkiről is legyen szó, különösen igaz ez a sportigazgatóra, Szovics Zoltánra.

- Alaposan átalakult a Maty-ér, korszerűbb körülmények várják majd a kontinens legjobbjait. Minden az előre eltervezettek szerint haladt?

- Való igaz, a lehetőségeink jobbak, alkalmasabbak a rendezésre, mint '98-ban voltak. Akkor még az utolsó napokban is dózerek dúrták a földet, az eső pedig megnehezítette az időarányos befejezést. Egyetlen, aprónak tűnő gond maradt néhány nappal a rajt előtt, mégpedig a vízfeltöltés. A nemzetközi előírások szerint minimum két méter mélynek kell lennie a víznek, és ez ugyan meg is van a Maty-éren, amely az utóbbi napok esőzéseinek köszönhetően felduzzadt 2,5-2,6 méterre, ám az ideálist, a 2,8 métert nem éri el. Ezért például át kell majd kötöznünk a bójasorokat is. A felépítmények időre készültek el, egyedül a vásárváros kábelhálózatának a kiépítése van még hátra.

- A televíziónézők ugyanolyan magas színvonalon kapják vissza az események alakulását, mint a helyszínen lévők?

- A szűkös költségvetés miatt sajnos nem lesz mozgó kamera, amely 1998-ban a kétszáz méteres startvonaltól követte végig a kajak-kenusokat. Helyette azonban a vízen, a pályával szemben egy állványon elhelyezünk egy kamerát, mellette pedig plusz közvetítési helyekkel kompenzáljuk a hiányt. Így is élvezhető lesz a viadal, de hiányzik majd a futókamera.

- Megismételhető a négy évvel ezelőtti vébé hangulata, eredményessége?

- Biztos vagyok abban, hogy igen. Akkor mindössze egyetlen szegedi, a kajakos Kajner Gyula volt tagja a keretnek, aki a kétszáz négyesben győzött. Az Európa-bajnokságon tizenhárom számban találhatunk esélyes, hazai egységet, és ez a tény szerintem rengeteg embert csal majd ki az eseményre.

Mádi József, Délmagyarország 2002.07.11.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK