FONTOS


 

Szegediek: otthon az Eb-n

Szolnok után Szegedre, a Maty- éri nemzeti olimpiai centrumba vezetett az útja az ország legjobb kajakosainak és kenusainak. A tét a Vivendi-kupa országos bajnokság érmei mellett az idei Európa- és világbajnoki indulás volt.

Rögtön hazai aranyéremmel kezdődött az ob: a női négyesek ezerméteres döntőjében a szegedi Janics Natasa az MTK-s Paksy, Keresztesi, Móni trióval elsőként lapátolt át a célvonalon. Következtek a Démász kenus trénerének, Kása Ferencnek a tanítványai, akik a toronymagas favorit Kolonics mögött a harmadik (Joób), a negyedik (Vajda) és az ötödik (Kálmán) helyen végeztek.

- Remélem, ez a produkció elég lesz arra, hogy a junior vb-re ne kelljen már válogatózniuk - nyilatkozta boldogan a hazai mesteredző fiai produkciójáról. Az egész hétvége talán legnagyobb meglepetését Storcz Botond okozta. A Démász-Szeged kétszeres olimpiai bajnoka ezer egyesben kikapott a kaposvári Borhitól.

- Csalódott vagyok, eltaktikáztam a futamot ahelyett, hogy végig teljes erőből lapátoltam volna - mondta kicsit mérgesen Storcz, akire a hét végén, egyesben szétlövés vár Szolnokon. Azért ezren a négyessel, valamint ötszázon, K2-ben vigasztalódott, utóbbiban Kammererrel az oldalán, így ebben a számban már kiharcolták az Eb- és vb- részvételt. Ugyanígy tett C2-ben, ezren és ötszázon is, a házigazdák párosa, Fürdök és Hüttner.

- A szembeszél miatt még hosszabbnak tűnt az amúgy is elég lassú pálya. Gyorsan regenerálódnunk kell, mert a fél kilométeres fináléban a rivális Pulai, Novák duó pihenten készülhetett ellenünk - értékelt az ezren megnyert finálé után Fürdök. És bizony majdnem igaza lett, és óriási csatában, kevesebb, mint egy másodperccel, de megverték az örök riválist, így mindkét távon találkozhatunk velük Szegeden, az Eb-n és Sevillában, a vb-n.

A kétszáz méterek hazai királya immár kilenc éve Fehérvári Vince. A sprintszámokban most sem talált legyőzőre a Démász- Szeged kajakosa, legyen szó egyesről, párosról, vagy négyesről. Kitűnő partnerre talált a klubtársban, Hegedűs Róbertben, aki a csapathajókban ül együtt évek óta a vele egyetemben hétszeres vb-első Fehérvári Vincével.

Az egész verseny legeredményesebb sportolója Kovács Katalin volt, aki összesen hat számban indult, és ötben nyert. Az sem semmi, amit a szegedi Janics Natasa tett a viadalon: hét számban indult, két első és három második hely mellett egy ötödik és egy hatodik helyezés is fűződik a nevéhez. A verseny alapján ötszázon minden eldőlt, a győztesek Eb- és vb-indulók, míg ezren férfi K1-ben, K4-ben és C4-ben, valamint a női K4- ben szétlövés lesz. Az már biztos, hogy a Démász versenyzői közül C2-ben, ezren és ötszázon a Fürdök, Hüttner egység, K2- ben ötszázon Storcz, a kétszázas kajakszámokban Fehérvári és Hegedűs, míg a nőknél Janics valamelyik kvartettben startol a július 18-án kezdődő, szegedi Európa-bajnokságon. A házigazda klub kilenc arany-, nyolc ezüst- és három bronzéremmel zárta az ob-t.

Az ob és a második válogató alatt a július 18. és 21. között Szegeden rendezendő Eb kapcsán bemutatták az esemény hivatalos honlapját, a www.kajakeb.hu elnevezésű internetes oldalt. Ezen kívül az is kiderült, hogy a Maty-éri komplexum megbízott beruházója, a Stadion Invest Rt. további 30 millió forintot áldoz az Eb-ig a vízicentrumra. Ebből az összegből a Bajai út felöli betoncsíkot bővítik, elkészül a sajtóközpont, valamint a VIP-terasz sátorszerkezete is.

A második válogató, egyben országos bajnokság győztesei, valamint a szegediek eredményei, 1000 m, férfiak, K1: 1. Borhi (Kaposvár), 2. Storcz (Démász- Szeged). K2: 1. Veréb, Vereckei (Honvéd), 2. Siebel, Molnár (Csepel, Démász-Szeged), 6. Biczók, Szélpál (Démász-Szeged). K4: 1. Kammerer, Storcz, Kökény, Horváth (Győr, Démász- Szeged, Csepel, Honvéd), 2. Siebel, Gyökös, Molnár, Bozsik (Csepel, Paks, Démász-Szeged), 4. Benkő, Sasvári, Katona, Biczók (KSI, MTK, Démász-Szeged), 7. Sík, Juhász, Börcsök, Csamangó (Démász-Szeged). C1: 1. Kolonics (Csepel), 3. Joób, 4. Vajda, 5. Kálmán (mind Démász-Szeged). C2: 1. Fürdök, Hüttner (Démász-Szeged). C4: 1. Ipacs, Bozsik, Csabai, Györe (BSE, Csepel), 2. Fürdök, Hüttner, Joób, Kálmán (Démász-Szeged), 5. Vajda, Tóth, Kása, Horváth (Démász-Szeged). Nők, K1: 1. Kovács (MTK). K2: 1. Kovács, Bóta (MTK, Tiszaújváros). K4: 1. Paksy, Móni, Keresztesi, Janics (MTK, Démász-Szeged), 9. Radnai, Köllő, Almási, Hupczik (Démász-Szeged).

500 m, férfiak, K1: 1. Vereckei (Honvéd). K2: 1. Storcz, Kammerer (Démász-Szeged, Győr), 2. Gyökös, Hegedűs (Paks, Démász-Szeged), 5. Siebel, Molnár (Csepel, Démász-Szeged), 8. Biczók, Szélpál, 9. Almási, Páger (mind Démász-Szeged). K4: 1. Vereckei, Veréb, Beé, Horváth (Honvéd), 5. Benkő, Sasvári, Katona, Szélpál (KSI, MTK, Démász-Szeged). C1: 1. Kolonics, 4. Joób, 7. Kálmán. C2: 1. Fürdök, Hüttner, 6. Balázs, Vajda (KSI, Démász-Szeged). C4: 1. Kozmann, Malomsoki, Belicza, Iván (Paks, Dunaferr, Csepel, KSI). Nők, K1: 1. Kovács, 5. Janics. K2: 1. Paksy, Rasztótzky (MTK), 6. Dékány, Janics. K4: 1. Kovács, Szabó, Viski, Bóta (MTK, Tiszaújváros), 2. Paksy, Móni, Keresztesi, Janics.

200 m, férfiak, K1: 1. Fehérvári, 4. Pusztay (mindkettő Démász-Szeged). K2: 1. Fehérvári, Hegedűs, 3. Almási, Páger, 6. Vasas, Juhász (mind Démász-Szeged). K4: 1. Fehérvári, Beé, Horváth, Hegedűs (Démász-Szeged, Honvéd), 2. Biczók, Szélpál, Pusztay, Molnár (Démász-Szeged), 3. Almási, Páger, Kadler, Babella (Démász-Szeged, Győr, Csepel), 5. Vasas, Juhász, Kollár, Felföldi (Démász-Szeged, Dunaferr, Tiszaújváros). C1: 1. Malomsoki (Dunaferr). C2: 1. Malomsoki, Vasali (Dunaferr, KSI), 8. dr. Bohács, Farkas (Démász- Szeged). C4: 1. Iván, Vasali, Malomsoki, Kolonics (KSI, Dunaferr, Csepel), 5. Joób, Vajda, Horváth, Kása (Démász-Szeged). Nők, K1: 1. Szabó Sz. (Tiszaújváros), 2. Janics. K2: 1. Paksy, Kovács (MTK), 2. Dékány, Janics (Tiszaújváros, Démász-Szeged). K4: 1. Paksy, Szabó Sz., Bóta, Janics.

A szétlövést június 21-én, a négyes válogatót június 28-án tartják Szolnokon, a Holt-Tiszán.

Mádi József, Délmagyarország 2002.06.17.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK