FONTOS


 

A szegedi Árpád téren visszaszámláló táblát avattak
Száz nap az Eb-rajtig


Kedden a szegedi Árpád téren, pontosan száz nappal az ötödik síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokság előtt, ünnepség keretében kezdődött el az esemény megnyitójáig tartó visszaszámlálás.

Akik még emlékeznek az 1998-as kajak-kenu világbajnokságot megelőző, szegedi programokra, azoknak a délután minden történése ismerős lehetett. Bár akkor már kétszáz nappal a vb előtt elhelyezték a táblát a szegedi Árpád téren, ám a négy évvel ezelőttihez hasonlóan a Nagyáruház terasza volt az ünnepség helyszíne, világsztárok jöttek el az avatási ceremóniára, valamint bemutatták a kontinensbajnokság hivatalos dalát is.

Szeged polgármestere, Bartha László is elsősorban az 1998-as élményeket elevenítette fel, amikor azt mondta: - Remélem, ez az Európa-bajnokság ugyanolyan, vagy még egy fokkal népszerűbb lesz, mint az 1998-as vb volt.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, dr. Baráth Etele Szegedet, mint a sportág hazai fővárosát említette, és megjegyezte, hogy a gyönyörű színhelyen ismét egymásra találhat a közönség és a házigazda válogatott. A szervező bizottság elnöke, Füleky András megjegyezte, hogy az Eb egy páratlan sorozat első állomása lesz, mivel az elkövetkezendő esztendőkben világkupafutamoknak, majd az ifjúsági és a felnőtt világbajnokságnak ad otthont a Maty-éri pálya.

A köszöntők után kvízjáték, később sportolói élménybeszámoló következett. Az minden világsztáron felfedezhető volt, hogy kiváló színben vannak. A válogatott egyik fele ugyanis az olaszországi Sabaudiában, a másik pedig a spanyolországi Sevillában edzőtáborozott. Innen volt tehát a barnaság, amelyet napozás helyett kemény munkával értek el. Natasa Janics, Storcz Botond, Kammerer Zoltán, Horváth Gábor, Vereckei Ákos, Fürdök Gábor, Hüttner Csaba, Fehérvári Vince és Hegedűs Róbert az elmúlt hetekben egyaránt azon fáradozott a tréningeken, hogy újra 25-30 ezer, tomboló ember előtt lapátoljon Szegeden, július 18. és 21. között. Mindegyikük egyet értett abban, hogy a négy évvel ezelőtti órák örökké felejthetetlenek lesznek.

Száz nap van tehát az első startpisztolylövésig, és addig mindenki azon lesz, hogy elmondhassa (ahogy Balázs Péter az Eb dalában elénekelte): velünk Európa vízre száll.

Mádi József, Délmagyarország 2002.04.10.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK