FONTOS


 

Eb-részvételről álmodnak

A Démász-Szegedi VE-ben nincs gond az utánpótlással. A kajakosoknál Váradi Márton például nyolc olyan sportolóval is számolhat, akik az ifi Eb-ken és vb-ken már letették a névjegyüket, a felnőttek közt pedig ez az év jelentheti számukra a kiugrást.

Molnár, Pusztay, Börcsök, Biczók, Almási, Szélpál, Juhász, Vasas. Nyolc név, és valamennyi kajakost különösen motiválja, hogy júliusban Szeged rendezi az idei Európa-bajnokságot.

- A Maty-éren világversenyen, a felnőtt válogatottban indulni? Ennél királyibb dolog nincs! - mondta az önmaga laza stílusában az ötszörös junior országos bajnok, Pusztay István. Hozzá hasonlóan ötször nyert ob-t Molnár Péter is a junioroknál. Mindketten ott voltak 1998-ban, a szegedi vb-n, igaz, csak külsősként figyelhették a példaképeket.

- Négy évvel ezelőtt, még MTK-sként, óriási élmény volt, hogy segíthettem a hazai sztárok hajóit a vízre tenni - emlékezett vissza arra az időszakra a hatalmas termetű Molnár.

Ma egész másra készülnek valamennyien: szeretnének az Eb-válogatottba kerülni. A tavalyi eredmények alapján ehhez már csak nagyon minimálisat kell fejlődniük.

- Olyan juniorcsoport érte el a felnőttkor küszöbét, amelyből nincs még egy az országban - vallotta be Váradi Márton edző. - Molnár 2001-ben a 4-5. helyen rangsorolta magát a felnőtt válogatókon egyéniben, a kétszázas, Molnár, Pusztay páros pedig alaposan megnehezítette Fehérvári és Hegedűs dolgát, ráadásul megelőzte a Bártfai, Horváth duót. A világkupán néhány századmásodpercen múlt az elsőség, így azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem: az idén a nemzeti csapatba kerülés a cél. Ez azt jelentené, hogy világ- és olimpiai bajnokokat előznek meg itthon, amely óriási önbizalommal járhat.

A szakember még megjegyezte, hogy Börcsök K4 1000 méteren, a többiek pedig 500 és 1000 egyesben, valamint párosban igyekeznek Angyal Zoltán szövetségi kapitány keretébe kerülni.

- Számunkra előny, hogy évek óta együtt készülünk, a riválisok viszont embercserékkel próbálkoznak. Néhány századon múlt eddig a sikerünk, folyamatosan fejlődünk, most már a felnőttek mezőnyében is jó lenne nagyot alkotni - árulta el a terveket Pusztay.

A fiatalemberek tudják, hogy ehhez rengeteget kell dolgozniuk. A napi három, kötelező edzésen túl már mind a nyolc tehetség jóval több, mint száz kilométert lapátolt az örvényes Tiszán. Börcsök Balázs Budapesten, az állatorvosi egyetemen tanul, de ő szintén Váradi Márton instrukciói alapján dolgozik a fővárosban. - Szerencsére a Honvédban, vagy a KSI-ben is szívesen látnak, az iskolának pedig kiválóan felszerelt konditerme van - mondta Börcsök. - Ha hazajövök, akkor pedig letesztelhetem magam a többiek teljesítménye alapján.

A test tréningezése mellett a szellemet is edzésben tartják a kajakosok. Börcsökről már volt szó, Molnár a fővárosi műszaki főiskola, Pusztay a szegedi JGYTF, Biczók a JATE hallgatója, Almási pedig éppen az edzői képesítés megszerzésén munkálkodik.

Mádi József, Délmagyarország 2002.02.20.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK