FONTOS


 

Lapáttal hódítottuk meg Európát

Szeged ismét bebizonyította, hogy - csakúgy, mint négy éve a vb-n - a legjobb házigazdája a kajak-kenu versenyeknek. Már kora reggel hosszú sorokban álltak az emberek a Maty-éri evezőspálya bejáratainál. A közlekedés csaknem megbénult, lépésben haladtak az autók, mindenki az Eb helyszínére igyekezett. Ezek után nem csoda, hogy a szombati tízezres nézőszámot is sikerült túlszárnyalni.

A magyar versenyzők éltek a bizalommal, a délelőtti 500 méteres döntőkben is ők szerezték a legtöbb aranyérmet. Minden ideálisan alakult, az első döntőt a Kovács Katalin (képünkön), Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga összetételű kajak négyes nyerte. Ezután jött a többszörös olimpiai és világbajnok kenus Kolonics György, akinek erejéből ezúttal csak egy negyedik helyezésre futotta. Szerencsére a folytatásban újra bizonyítottak a hazai versenyzők. A két egyesben induló kajakos, Vereckei Ákos és Kovács Katalin, illetve a Malomsoki Sándor, Kozmann György, Belicza Béla, Iván Gábor alkotta kenu négyes is aranyérmes lett. Párosban Szabó Szilvia és Bóta Kinga a második helyen végzett, akárcsak a Hegedűs Róbert, Borhi Zombor, Gyökös Lajos, Kökény Roland kajak négyes, valamint a Kammerer Zoltán, Storcz Botond kajak páros.


Bóta autogramot ad

A délutáni 200 méteres döntők előtt nyolc aranyérme volt a hazai versenyzőknek, de más színű medáliákkal sem álltak rosszul. A Fehérvári, Hegedűs kajak-, illetve a Buzál, Végh kenupáros is tovább növelte az érmek számát. A magyar válogatott - amely összesen 10 aranyat, 7 ezüstöt, két bronzot szerzett - jelen pillanatban Európa legjobbja, de reméljük, hogy az öt hét múlva sorra kerülő világbajnokságon is hasonlóan sikeresen szerepelnek versenyzőink. A 10 arany egyben azt is jelenti, hogy túlszárnyaltuk az eddigi éremcsúcsot, az 1995-ös duisburgi vb-n 9 győzelmet arattunk.

Angyali szavak

- Az eredmények önmagukért beszélnek. Kovács Katalin csodálatosan evezett, női párosban viszont jó eredmény a második helyezés - értékelte Angyal Zoltán szövetségi kapitány. - A férfiaknál Vereckezi Ákos évről évre hozza magát, kevés sportoló tudja ennyiszer maga mögé utasítani az egész mezőnyt. Sajnálom, hogy Storczék párosban nem győztek, hiszen az önbizalmuknak jót tett volna a siker. Kolonicsnak ezen az Eb-n nem megy, ebben az is szerepet játszik, hogy sérüléssel és betegséggel bajlódott.


Kovács Katalin

Miniszteri dicséret

A délelőtti 500 és a délutáni 200 m-es döntők között Jánosi György sportminiszter értékelte a Szegeden látottakat.

- Fantasztikusak a versenyek, fantasztikus a rendezés és fantasztikus a közönség is - kezdte a miniszter. - Jó időszakát éli a magyar sport, hiszen a vívás és az öttusa után, íme, most jönnek a kajak-kenus sikerek.

A sporttárca irányítója a hírügynökség érdeklődésére azt mondta, hogy a költségvetés módosításának köszönhetően a második félévben sor kerülhet a kiemelkedő sportteljesítmények méltó jutalmazására, de elsősorban a jövő évtől lehet megvalósítani ezt a célkitűzést.

Baráth Etele, a szövetség elnöke is dicsérte a szervezést, Füleky András, az Eb szervezőbizottság elnöke pedig megemlítette, hogy a mostani Eb abba a sorba illeszkedik, amelyik az 1998-as vb-vel kezdődött ugyanitt, Szegeden, folytatódott a győri maratoni vb-vel és Eb-vel, s még nincs vége, hiszen 2003-2004-ben Világ Kupa-versenyt, 2005-ben ifi, 2006-ban pedig felnőtt-világbajnokságot bonyolítanak le a most már minden szempontból világszínvonalú Maty-éri pályán.

Riskó Márton, A színes Sport 2002.07.22.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK