FONTOS


 

Edzőtáborok, pénzdíjas versenyek januártól októberig
Rendhagyó regatták

Rendhagyó regatták tervén dolgozik Angyal Zoltán szövetségi kapitány és csapata. A kajak-kenu-válogatott programjába - az elmúlt években okkal hiányolt - külhoni Világkupa-részvételek mellett egy különleges hazai versenysorozat is bekerült. Az MKKSZ szakemberei a három állomásból álló viadallal a kajak-kenu népszer?sítésére törekednek, és szeretnék, ha a hagyományostól eltérő futamok révén a szponzorok és a tévécsatornák számára is vonzóbbá válna az elmúlt évtized legeredményesebbb olimpiai sportága.

Az első helyszín a szegedi Maty-éri pálya lenne, ahol a szokásos májusi tájékoztató versenyt egészítené ki egy, a lelátóról végig élvezhetően követhető, 200 méteres körpályán rendezett, két-három kilométeres regatta. A második futamot Szolnokon bonyolítanák le a nyár folyamán: az ifjúsági bajnokság kiegészítő rendezvényeként kerülne sor a 300 méteres felnőtt döntőre, amelyen a kétszázas sprintmenők és a hosszabb, olimpiai távokon remeklők is eséllyel indulhatnának. A meghívott külföldi versenyzők részvételével zajló sorozat fővárosi, pénzdíjas versennyel végződne: igaz, egyelőre csupán annyi ismert, hogy az októberi idényzáróra az Újpesti-öbölben kerülhet sor.

A szezon hazai csúcspontja azért vitán felül a júliusi, szegedi Európa-bajnokság. A válogatott jövő évi közös felkészülése ehhez mérten is korán, január 6-án kezdődik. Persze ekkor még a leglazább edzőtáborba invitálja versenyzőit Angyal Zoltán - legjobbjaink szokásos, közös ausztriai síeléssel kezdik az erőltetett (lejt)menetet. A márciusi vízre szálláskor is külföldön leljük őket: az olaszországi Sabaudiába, illetve a soros világbajnokság színhelyére, Sevillába utazik egy-egy különítmény; áprilisban pedig Dunavarsányban találkoznak.

Kajakosaink és kenusaink május elején a mecheleni Világkupán csapnak össze először hagyományos viadalon legfőbb riválisaikkal, majd június végéig egy szegedi és egy szolnoki válogatón - valamint az esetleges szétlövésen - dől el a vébé-, illetve Eb-csapat összetétele. A második válogatót követően, június végén Angyal már népes csapatot nevezhet a szegedi kontinensbajnokság főpróbájának tekintett duisburgi Vk-ra. A négyesek kivételt jelentenek: 2002-ben a kapitány szándéka szerint már nem csak a kenusok, a női és férfi kajakosok is külön regattán küzdhetnek a csapathajók legénységének nemzetközi kiküldetéséért.

A versenyprogramot hivatalosan a pénteki elnökségi ülésen véglegesítik, ám heves vitára aligha kerül sor, tudniillik az előzetes egyeztetéseken 43 edző fejtette ki a véleményét. Az új reklámszabályzat tárgyalása kényesebb kérdés: a tanácskozáson ezúttal több versenyző vesz részt, jóllehet, a konszenzuskeresés jegyében már az elmúlt hetekben is sokan megismerhették a válogatottak, a szövetség és a támogatók érdekeit, igényeit immár egyaránt figyelembe vevő tervezetet.

Érdekesség, hogy a Fábiánné Rozsnyói Katalin irányításával az elmúlt év legkiválóbb gárdáját alkotó, a poznani világbajnokságon négy aranyérmet és három bronzérmet szerző női kajakválogatott tovább erősödhet. Az olimpiai negyedik helyezett Natasa Janic az idén még jugoszláv színekben versenyzett, ám a nemzetközi szövetség állásfoglalása alapján a Démász-Szeged kajakosa magyar állampolgárság híján is bemutatkozhat válogatottunkban. Ezzel szemben amúgy a vb két, holtversenyben legeredményesebb versenyzője, Szabó Szilvia és Viski Erzsébet, valamint a többi válogatott is ellencsapásra készül - persze a lehető legsportszer?bb körülmények közepette, a vízen.

Horváth: 30

Az athéni négyes ezüst- és a sydneyi kvartett aranyérmese, a két nagy kajakos generáció tagjaival együtt küzdő, s ma is lapátoló Horváth Gábor csütörtökön ünnepelte harmincadik születsénapját. A Honvéd-Westel klasszisán nem fog az idő: a poznani vb-szereplés alapján idén is ő az esztendő legeredményesebb férfi kajakosa. Érmeinél barátokból számlál csak többet - pénteken egy száz fős születésnapi bulival ünnepel a korábbi csapattárs, Gyulay Zsolt sportkocsmájában, a Champs Pubban.

GG, Nemzeti Sport 2001.11.16.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK