FONTOS


 

Edzője szerint Bártfai februárban már nem térhet vissza
Sári: A távolmaradás ára

Miként arról már beszámoltunk, a világbajnok, olimpiai bronzérmes kajakos, Bártfai Krisztián februárig nem óhajt a Hollandi úti vízitelepen készülni, mert anyagi lehetőségei nem engedik, hogy nap nap után többször is elautózzon Észak-Pestről Dél-Csepelre. Az elmúlt két év sikereiben vele osztozó párostársa, Veréb Krisztián nem örül a közös munka halasztásának, ugyanakkor elfogadja Bártfai döntését, ám a férfi szakág olimpiai számait uraló csoport edzője, Sári Nándor kijelentette: nem járul hozzá a csapat efféle "vegyes" felkészüléséhez.

Sári úgy véli, az MTK-s klasszis számára az 1999-es szezon után éppen Csepelen teremtettek kedvező lehetőséget arra, hogy visszaverekedje magát a világ élvonalába, és - korábbi edzőjével, Fábián Lászlóval egyetértésben - ekkor ülhetett be Veréb elé. "Már a kezdet kezdetén magabiztos párost alkottak, és ez számomra is kellemes meglepetést jelentett - ismeri el a Csepeli Kajak-Kenu Egyesület edzője. - Olyan jól teljesítettek, hogy Bártfai kedvéért ötszáz méteren sem változtattam, békén hagytam az egységet, pedig eredeteileg azt terveztem, hogy a rövidebb távon Kammerer Zoltán lesz Veréb partnere. A döntés helyessége ez évben igazolódott, minthogy 2001-ben már mindkét K-2-es számban ők harcolták ki az Eb- és vb-részvétel jogát."

Az eredményes szereplés a tréner szerint csak javított a versenyző anyagi helyzetén, s mindeközben a benzin sem lett drágább... Sári állítja, az MTK is éppen a sikerek után - valamint Storcz Botond Szegedre igazolását követően - kezdett el ismét tudomást venni róla, hogy van egy Bártfai nevű, mellesleg vb-aranyérmes lapátforgatója. Az edző segédkezett is abban, hogy eztán megfelelő juttatásban részesüljön. Magunk tesszük hozzá: a kajakos nem teljes pénzügyi ellehetetlenülésére hivatkozott, amikor bejelentette csepeli működésének felfüggesztését, hanem arra, hogy immár gondolnia kell az élsport után űzendő, költségesen kitanulható szakmájára - a pilótáskodásra. Ezt edzője is elfogadja, mi több, ő szintúgy ezzel magyarázza a párosmenő hezitálását - csupán más szemszögből.

"A sydneyi olimpia után Krisztián bejelentette nekem a visszavonulását - állítja Sári -, de szerencsére sikerült lebeszélnem erről. Feltételezhetően Veréb is ezt az álláspontot erősítette, úgyhogy közösen folytatták. Mindazonáltal most is az az érzésem, Krisztián ki akar szállni a sportágból, csakhogy nem tud, mert csábítja az eredményesség. Ha rendesen készül, semmi sem menti meg a hasonlóan jó folytatástól... Így számomra sem közömbös, hogy itt van vagy nincs, vele egyértelműen erősebb a csapat. Igaz, végső soron nélküle is ki tudunk állítani egy új, éremszerzésre esélyes párost."

Bártfai záros határidőn belül rátalálhat még a csepeli behajtóra: "Csakhogy nem februárban! - szögezi le a szakág sikeredzője. - Néhány hét, esetleg egy hónap távolmaradás még engedélyezhető lenne. Ezzel együtt összességében becsapottnak érzem magam: Bártfai tudniillik még edzéstervet sem kért tőlem a népszigeti, önálló munkavégzés idejére. Mindeközben sok jelentkező van, a külsősök többsége szívesen töltené nálunk az idény egy részét, mégis kikosarazzuk őket. A felkészülés egészét nálunk kell végigszenvednie annak, aki állandó csapattagságra pályázik. Ebből nem engedhetek."

GG, Nemzeti Sport 2001.10.26.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK