FONTOS


 

Nincs pénze au ingázásra
Bártfai nem repült Csepelről

Bártfai Krisztiánról a minap azt írtuk, az elmúlt hetekben kihagyta a férfiválogatott java részét felkészítő Sári Nándor edzéseit, ugyanis nem engedheti meg magának, hogy nap nap után négyszer végigautózza a fővárosban a Káposztásmegyer--Csepel távolságot. A világbajnok, olimpiai bronzérmes kajakos azonban hangsúlyozza: nem szakított Sárival és nála pallérozódó állandó társával, Veréb Krisztiánnal sem.

"Nincs bajom az edzőmmel, és a csapattal, egyszerűen átmenetileg nincs pénzem az edzéslátogatásra, továbbá idegileg is megviselne, ha most, a felkészülés szempontjából még kevésbé jelentős időszakban naponta hosszú órákat kellene ülnöm a dugóban" -- magyarázza Bártfai Krisztián. Az MTK kajakosa természetesen nem hanyagolja a gyakorlást, klubja népszigeti vízitelepén egyénileg tréningezik. Miként -- egy-két kivételtől eltekintve -- az élvonalbeli versenyzők döntő többsége, Bártfai is jóval kevesebbet profitál a kajakozásból, mint azt eredményei indokolnák, teljes anyagi ellehetetlenülés azonban még nem fenyegeti.

Az olimpiai bronzérmes immár tizedik szezonját kezdi a világ élvonalába tartozó lapátforgatóként, ezért érthető, ha úgy gondolja, mind fontosabb a sportolói karrierje után űzendő szakmájára áldozni. Bárfai önképzése költséges, tudniillik repülőgép-pilótának tanul.

"Minden vagyonomat a szakma elsajátítására költöm -- mondja, majd első hallásra meglepő fordulattal él: -- Az év végén például átrepülök Ausztráliába. Aggodalomra semmi ok, a gépet még nem én vezetem. Ráadásul, ha egyátalán összejön a pénzem az útra, kajakozni megyek az ötödik kontinensre. Egy hónapig John Sümegivel, az ausztrál válogatott magyar származású edzőjével készülök, februárban pedig visszatérek Sári Nándor csapatába."

Ha az eddigiek alapján valaki azt gondolná, Bártfai sportolóként levezetésre készül, téved: "Jövőre szeretném újra megmutatni, mit tudok. Tévedés ne essék, én elsősorban nem másoknak kajakozom, kizárólag magamnak akarok bizonyítani. Egyesben is szívesen elindulok, szintúgy szívesen ülnék valamelyik négyesben, ám a jövőben továbbra is elsőbbséget élvez az ezer páros Veréb Krisztiánnal. Az elmúlt idényben ugyan ötszáz méteren is kiharcoltuk a vb-indulás jogát, ám a poznani döntőben katasztrofálisan kajakoztunk. A sajátunknak mondható hosszabb távon ellenben előreléptünk, az olimpiai harmadik hely után most másodikok lettünk."

Az első helyen a mezőnyből kiemelkedő Fjeldheim, Larsen norvég páros végzett, amelynek munkáját -- kontinenstől, tájegységtől függetlenül már-már magától értetődően -- magyar edző irányítja: a napokban az ötvenedik születésnapját ünneplő Bakó Zoltán.

GG, Nemzeti Sport 2001.10.13.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK