FONTOS


 

31. síkvízi világbajnokság, Poznan
Nyolc a magyar igazság

Kajakosaink és kenusaink vasárnap sem nyughattak: válogatottunk nyolc arany-, négy ezüst- és négy bronzmedállal az éremtáblázat élén, minden idők harmadik legjobb szereplésével zárta a lengyelországi világbajnokságot. A vb legeredményesebb versenyzője két magyar hölgy: az egyaránt három elsőséget és egy harmadik helyet elért tiszaújvárosi Szabó Szilvia és Viski Erzsébet. Természetesen hasonlóan ámulatba ejtő Bóta Kinga teljesítménye, aki az idén minden világversenyen arannyal zárta döntőit. A jelzőkkel Vereckei Ákos esetében sem fukarkodhatunk: egyesmenőnk imponáló kajakozással védte meg bajnoki címét. Alább kenu négyeseink majdnem hibátlan teljesítménye és a vízishow-val záró kajakos sprintkvartett produkciója mellett sem megyünk el szó nélkül. Ám mindenekelőtt lássuk, miként rántotta újra maga alá trónját kiemelkedő tudású egyes kajakosunk.

Vereckei Ákos részben a szombati strandolásnak köszönheti, hogy megvédte világbajnoki címét, és maradéktalanul visszanyerte önbizalmát a lelombozó sydneyi negyedik helyezés után. Az ezerméteres finálét - és az ezúttal a vébén elért negyedik helyezést - követően érezte, valami nincs rendben: hiába készül kedd óta a poznani Malta-tavon, még nem szokott hozzá a mesterséges tó szokatlan vízfodrozódásához. Persze ne gondoljunk a Penrith-tó hullámverésére; esetében erre, és az olimpiai program tavalyi, idegőrlő halasztására még emlékezni is rossz...

Nos, Vereckei csupán gyakorolni akart, és délután, trénere, Sári Nándor tanácsára, ellapátolt a tó túlvégére, ahol - a versenyzónán kívül - önfeledten lubickolt a poznani polgárság. Lelkesen kerülgette a gumimatracokat, a hínárosban sosem látott szörnyeket kereső ifjú búvárokat és a hajója felé dobott pöttyös labdákat -, kajak pólóban is nagy gyakorlatra tehetett volna szert, ám ő inkább technikázott egy kicsit a síknak aligha tetsző vízen.

Másnap reggel aztán úgy állta a hullámokat, mintha Onedin kapitány leszármazottja lenne. Természetesen az ötszáz méteres döntőt a szokásos ráérősséggel kezdte, hátulról figyelte, miként siklanak a vesztükbe az idejekorán meglóduló zászlóshajók. Elöl egy üzbég vitte a mezőnyt. Az ez évben feltűnt Anton Rijahov még féltávnál sem riadt meg a címvédőtől - Vereckei egyelőre látószögén kívül, a negyedik helyen lapátolt. Ákos általában e ponton méri fel, milyen erős a mezőny, ezután igyekszik egy hajónyira felzárkózni, mígnem az utolsó százötven méteren bekapcsolja a legendás "kézihajtányt".

Mi tagadás, a forgató

most is erre épült, jóllehet, a világ legjobbjainak legutóbbi vízi ütközetén - naná, hogy Sydneyben - a mindnyájunk életébe belejavító, égi szerkesztő átírt egyet s mást. Az isteni tehetségű Vereckei most nem engedte ki a kezéből az irányítást, és megmaradt a jól bevált dramaturgiánál. Amúgy Anton tán még a parton sem értette, miként került elé a magyar.

Vereckei tudván tudta, hogy e napfényes vasárnapon tartozást törlesztett szurkolóival - s valamelyest magával - szemben. Amint kilapátolt mérlegelni, nyomban odahagyta szinte rászabott, féltett Plastex-hajóját, megkerülte a céltornyot, kicselezte az akadékoskodó biztonságiakat, majd - két kézzel feje fölé emelve lapátját - többször meghajolt a lelátó népe előtt.

"Nehéz döntő volt, de az én akaratom érvényesült - mondta utóbb Vereckei Ákos, nyakában ötödik vb-aranyával. - Az izraeli Kolganov és a bolgár Merkov kizárólag erre a számra készült, mégsem tudott dobogóra kerülni..." Magunk tesszük hozzá: egymással sem bírtak, ezredmásodpercre azonos idővel, holtversenyben a negyedik helyen zártak.

"Helyettük az üzbég Rijahov erősködött, ám tudtam, hogy nem bírja végig saját, őrült tempóját - magyarázta Vereckei, aki, alighanem önvédelemből, elengedte a füle mellett a sikeres visszatérését, újbóli bizonyítását firtató kérdést. A négyessel kapcsolatos felvetésre azonban szenvtelenül felelt. (Tudják: tavaly vele nyert olimpiát a kvartett, majd júliusban ötödikként zárt az Eb-n, végül Kökény Rolanddal a soraiban ezúttal vb-ezüstöt szerzett.) "A jövőben elsősorban nem rajtam múlik, hogy versenyzem-e még a négyessel - állította Vereckei. - Nem kéredzkedem be a hajóba, magamtól nem jelentkezem. Ha ők úgy gondolnák, velem még jobbak lennének, akkor nekik kell kezdeményezniük."

Apropó, négyes. Egy év előtt a női kvartettet sújtotta belviszály, s lám, idén ez a csapat a legegységesebb. A Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet és Bóta Kinga alkotta gárda magabiztosan utasította maga mögé a német egységet, és védte meg - 1999-ben Bóta helyén még Kőbán Rita csapattagságával nyert - világbajnoki címét. "Én mindig Kovács Katiért küzdök - mondta Szabó Szilvia, majd megmagyarázta választását: - Ő ül elöl, nekünk is akkor jó, ha Katit hátulról szinte kitoljuk a mezőny elé." Szépen kitolták, és kitoltak riválisaikkal. A Fábiánné Rozsnyói Katalin és férje, Fábián László edzette kvartett közelébe sem került a derékhad.

Kovácsra egyébiránt ötven perc múlva újabb erőpróba várt: tőle egyesben is sokat vártunk. Az MTK kajakosa teljesítette, mit megkövetelt a haza, dobogóra állhatott, ám e döntőben nem bírt a két országelhagyó exnémettel, az olasz Josefa Idemmel és az ausztrál Katrin Borcherttel. "Mindketten nagyon-nagyon rutinos versenyzők, nekem pedig még van min javítanom - ismerte el Kovács. - Hogy fáradt lettem volna a négyes fináléja után?! Nem, nem, remekül éreztem magam fizikailag, lelkileg pedig kifejezetten feldob, ha a következő feladatra egy vb-arannyal melegítünk."

A női szakág az Eb kisebb csodája után egy nagyobbal lepett meg minket: hölgyeink minden olimpiai számban érmet szereztek. Szabó Szilvia és Bóta Kinga párosáról a sosem csélcsap avagy túlzó Angyal Zoltán szövetségi kapitány is úgy nyilatkozott, időeredményeik kiemelkedőek, és túlzás nélkül kijelenthető, jobbak valamennyi K-2-esnél. Kívülről sokáig úgy festett, magától értetődő könnyedséggel igazolják a szakvéleményt, ám a táv második felében kis híján beborították hajójukat a lányok.

"Eszevezetten gyorsan kezdtük a versenyt, nehogy elhúzzon mellettünk a kétszázas Európa-bajnok spanyol páros - ecsetelte Bóta. - Amikor féltáv után is mi vezettünk, és már-már nyugodtan lapátolhattunk volna a célig, megbillentünk. Ötven-hatvan méteren keresztül rumbát jártunk a vízen, olykor akkorákat dőltünk, hogy csak a levegőt hasítottuk a lapáttal, aztán nagy nehezen korrigáltunk." Egy beülőnyi különbség így is maradt a hazai pályán versenyző, a befutóig magát címvédőnek valló Sokolowska, Pastuszka duó ellenében. Szabóék persze érezték, hogy egyszer-másszor a folyvást ordító közönség keltette hanghullámok döccentették a helyére a hajót, és az eredményhirdetéskor kapott csokraikat nyomban földobták övéiknek a lelátóra.

Két kenus-ezüstérem krónikájával maradtunk adósak a délelőtt történései közül. Szemrehányás nélkül szögezzük le - mindkettő arannyá nemesedhetett volna. Kolonics György olimpiai bajnok és a világbajnok Maxim Opaljev különmeccsét láttuk a férfi egyesek 500 méteres döntőjében. Az 1999-ben mindhárom szólószámban maximalista, és egyértelmű diadalt arató oroszról tavaly kiderült, hogy ha szoros hajrára kényszerítik, verhető. Kolo ezúttal egy kicsit későn veselkedett neki a finisnek (250-nél megint csak negyedik volt), így sajnálhatta, hogy nem 505 méteren küzdenek, mert akkor övé a győzelem. "Kihajtottam magam, de most ennyire futotta - mondta Kolonics. - A kontinensbajnokságon is mi ketten álltunk a dobogón Dittmer társaságában, nagyon sajnálom, hogy az orosz feljebb kapaszkodott. Lehet valami igazság a számmisztikában, mert nehezen születik meg tizenharmadik vb-aranyam."

Kenu négyesünk a szombatihoz hasonló parádét mutatott be, de nem rúgtak be eléggé. Rossz az, aki rosszra gondol: Zala György, Iván Gábor, Belicza Béla és Kozmann György egyaránt profi, ezres elsőségük után csakis izotóniás italokkal öntöttek fel a garatra... Kenujuk berúgása hibádzott igazán. A kvartett tagjai elképesztő párharcot vívtak a mellettük repesztő oroszokkal, és a végén nekik jött ki jobban a lépes - pardon, a húzás. E pillanatban az ellennaszád túloldalán az utolsó méteren - mindkét küzdő pechjére - feltűnt a román kenu, és egy havasi kucsma szőrszálának különbségével elsőként keresztezte a célvonalat. A magyarok és az oroszok térdre rogyva pislantottak a villanyújságra: ...2. HUN, 3. RUS. Az elcsigázott, kissé csalódott ezüst- és bronzérmesek csupán hosszú percek múltán vettek erőt magukon, hogy a stéghez lapátoljanak.

Keserűségük aztán tovaszállt: Beliczáék is látták, akadtak a - zömében azért ünneplő - magyar csapatban szomorúbb kenusok és kajakosok is. Hüttner Csaba és Fürdök Gábor kenu-, Bártfai Krisztián és Veréb Krisztián kajak párosban, Jármy Márton, Borhi Zsombor, Beé István és Hegedűs Róbert pediglen kajak négyesben zárt a hatodik - írjuk le a szebbik kifejezést: pontszerző - helyen.

31. síkvízi kajak-kenu-világbajnokság, Poznan

Döntők

500 m

Férfiak

K-1. Világbajnok: Vereckei Ákos (Magyarország, egy: Honvéd-Westel, e: Sári Nándor, negy: PGSK, ne: Marczinkó Györgyné) 1:40.72 perc, 2. Anton Rijahov (Üzbegisztán) 1:41.18, 3. Javier Correa (Argentína) 1:41.49, 4. P. Merkov (Bulgária), M. Kolganov (Izrael) 1:41.567, 6. K. Latvamaki (Finnország) 1:42.20. K-2. Vb: Ronald Rauhe, Tim Wieskötter (Németország) 1:31.60, 2. Alvydas Duonela, Egidius Balciunas (Litvánia) 1:32.20, 3. Marcus Oskarsson, Henrik Nilsson (Svédország) 1:32.20, 4. B. Amir-Tahmasseb, P. Aubertin (Franciaország) 1:32.89, 5. M. Twardowski, A. Wysocki (Lengyelország) 1:33.13, 6. Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián (Magyarország) 1:33.29. K-4. Vb: Oroszország (Roman Zarubin, Alekszandr Ivanyik, Gyenisz Turcsenkov, Andrej Tiszin) 1:21.77, 2. Románia (Vasile Curuzan, Marian Baban, Magyar Géza, Romica Serban) 1:22.04, 3. Szlovákia (Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlcek, Juraj Baca) 1:22.06, 4. Németország (J. Schäfer, M. Zabel, B. Bach, S. Ulm) 1:22.40, 5. Fehéroroszország (A. Abalmaszov, A. Szkurkovszkij, R. Petrusenko, V. Mahnyev) 1:22.64, 6. Magyarország (Jármy Márton, Borhi Zsombor, Beé István, Hegedűs Róbert) 1:23.29. C-1. Vb: Maxim Opaljev (Oroszország) 1:53.56, 2. Kolonics György (Magyarország, egy: Csepeli KKE, e: Ludasi Róbert, negy: Bp. Spartacus, ne: Nótárius József, Ludasi Róbert) 1:53.79, 3. Andreas Dittmer (Németország) 1:53.79, 4. M. Doktor (Csehország) 1:54.83, 5. L. F. Balceiro (Kuba) 1:56.49, 6. S. Simiocencu (Románia) 1:56.91. C-2. Vb: Ibrahim Rojas, Leobaldo Pereira (Kuba) 1:44.35, 2. Pawel Baraszkiewicz, Daniel Jedraszko (Lengyelország) 1:44.36, 3. Mitica Pricop, Florin Popescu (Románia) 1:44.79, 4. A. Kovaljov, A. Kosztoglod (Oroszország) 1:45.30, 5. J. A. Bea, G. D. Mascato (Spanyolország) 1:46.75, 6. Hüttner Csaba, Fürdök Gábor (Magyarország) 1:46.86. C-4. Vb: Románia (Iosif Anisim, Florin Popescu, Ionel Averian, Mikhail Vartolomei) 1:35.81, 2. Magyarország (ZALA GYÖRGY, egy: BSE-ESMA, e: Oláh Tamás, negy: FTC, ne: Takács Attila; IVÁN GÁBOR, egy: KSI, e: Oláh Tamás, negy: UTE, ne: Oláh Tamás; BELICZA BÉLA, egy: Csepeli KKE, e: Ludasi Róbert, negy: UTE, ne: Soltész Árpád; KOZMANN GYÖRGY, e: Atomerőmű, e: Sziklenka László) 1:35.88, 3. Oroszország (Roman Krugaljkov, Konsztantin Fomicsev, Vlagyimir Ladocsa, Alekszej Volkonszkij) 1:36.31, 4. Fehéroroszország (I. Szkovorodkin, A. Bogdanovics, A. Kurlandcsik, A. Zukovszkij) 1:37.90, 5. Kanada (S. Giles, K. Jeffery, D. Joukovski, Buday A.) 1:38.49, 6. Lengyelország (M. Kobierski, M. Grzybowski, M. Gajownik, A. Jezierski) 1:39.34

Nők

K-1. Vb: Josefa Idem (Olaszország) 1:53.56, 2. Katrin Borchert 1:54.13, 3. Kovács Katalin (Magyarország, egy: MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: Bp. Spartacus, ne: Bódi Csilla) 1:54.58, 4. K. Wagner (Németország) 1:55.95, 5. E. Urbanczyk (Lengyelország) 1.56.98, 6. K. Furneaux (Kanada) 1:57.26. K-2. Vb: SZABÓ SZILVIA (Magyarország, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyó Katalin, negy: UTE, ne: Nagy Katalin), BÓTA KINGA (egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, Fábián Mónika, negy: Bp. Honvéd) 1:44.94, 2. Beata Sokolowska, Aneta Pastuszka (Lengyelország) 1:45.37, 3. Batriz Manchon Portillo, Sonia Molanes Costa (Spanyolország) 1:45.91, 4. K. Borchert, K. Kieseler (Ausztrália) 1:47.53, 5. M. Mucke, A. Schuck (Németország) 1:48.10, 6. A. Bakunova, N. Bondarenko (Fehéroroszország) 1:48.19. K-4. Vb: Magyarország (KOVÁCS KATALIN, egy: MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: Bp. Spartacus, ne: Bódi Csilla; SZABÓ SZILVIA, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyó Katalin, negy: UTE, ne: Nagy Katalin; VISKI ERZSÉBET, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, Fábián László, negy: Nagymaros, ne: Gyimesi László; BÓTA KINGA, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, Fábián Mónika, negy: Bp. Honvéd) 1:36.08, 2. Németország (Manuela Mucke, Katrin Wagner, Anett Schuck, Nadin Opgen-Rhein) 1:37.40, 3. Spanyolország (Maria Isabel García, Belen Sánchez Jimenez, Teresa Portela Rivas, Ana Maria Penas Balchada) 1:37.84, 4. Ukrajna (H. Balabanova, N. Fikliszova, I. Oszipenko, T. Szemikina) 1:38.92, 5. Lengyelország (B. Sokolowska, D. Kuczkowska, J. Skowron, A. Bialkowska) 1:39.37, 6. Fehéroroszország (Sz. Vakula, A. Bakunova, N. Bondarenko, A. Bec) 1:39.87.

Kevesebb mint harminchat másodperc múltán örömittas kiáltással köszöntötte a délutánt a magyar tábor. Női négyesünk a 200 méteres sprintversenyek nyitó futamában is világbajnok lett, ezzel teljessé vált a kollekciónk - a kvartetteknek kiírt valamennyi versengésben a mi lányaink a legjobbak. Az ismert arcok - Dékány Kinga, Viski Erzsébet és Kovács Katalin - mellett egy vb-újonc aratott diadalt, a huszonegy éves Fazekas Krisztina.

Miként reggel, ezúttal is a férfi kenusok, illetve kajakosok szólózása következett, ám e számokban sajnos nem osztottak ránk főszerepet. Kolonics György és Fehérvári Vince sem kezdett jól, ily rövid távon pedig ennyi bőven elég ahhoz, hogy kénytelen-kelletlen lemondjon soros medáliájáról a lapátforgató ember. Kolonicsnak az ötödik, Fehérvárinak a negyedik hely jutott. Említésre méltó, hogy a Vereckeivel a nap elején kikezdő üzbég Rijahov happolta el a szegedi kajakos elől a bronzérmet.

Szabó Szilvia három frissen öntött aranyéremmel a hajójában, vidáman, mégsem kipihenten evezett fel a női egyesek rajtjához, hogy teljesítse negyedik világbajnoki számát. A tiszaújvárosi klasszis az idén még egyetlen döntőben sem hibázott: Bóta Kingával párosban és - a már említett társakkal - négyesben ülve hatból hat számot nyert, mi több, az Eb-n a K-2 200 elsőségét sem engedte át másnak. Poznanban utószor megszorongatták, ám a vert mezőnybe nem taszították. A kanadaiak apró termetű reménysége, Karen Furneaux furakodott fel a dobogó legfelső fokára, míg a másik két érmet a szabad szemmel láthatatlan, a célfotó által kimutatott különbség alapján osztották ki: az ezüstöt a lengyel Urbanczyknak, a bronzot - a korántsem rosszkedvű - Szabónak adták, aki kisvártatva így nyilatkozott: "Nekem nem esett nehezemre négy számot bevállalnom. A négy érem bizonyítja, hogy megérte csúcsterhelésre vállalkozni."

Nem gondoltuk volna, hogy Feil Imre és Kozmann György kenu párosa - hatodikként - előkelőbb helyen végez majd, mint az elmúlt három vb-t a kajakos duók mezőnyében minduntalan nyerő Fehérvári Vince és Hegedűs Róbert. A Démász-Szeged aranyhalmozói tudniillik helyezetlenek lettek. Százkilencven méter megtétele után az élen repesztettek, de a befutót már a víz alól nézték. Hirtelen nagyot billent alattuk kajak, s a habok közé merültek. A hajó orra a dobogósok befutásának pillanatában ugyan átspriccelt a finist jelző bólyasoron, ám Fehérvári és Hegedűs a szabályok szerint ekkor már versenyen kívül, úszva eredt a magát önállósító éjfekete Nelo kajak nyomába.

A hölgyeknél Viski Erzsébet lapátolt sietve - Dékány Kinga értő közreműködésével - tiszaújvárosi klub- és dunavarsányi, szolnoki, milánói és magától értetődően poznani szobatársa után. Szabó három arannyal és egy bronzzal - a címen végül Viskivel testvériesen osztozva - a csapat legeredményesebbjeként fejezte be a sportág 31. világbajnokságát (miután a kajakos duó is harmadik helyen finiselt a hölgyek utolsó versenyszámában).

Igyekvő kenusaink a zárlatban ugyancsak feledték és feledtették a delelőn elszenvedett vereséget. Zalához és Ivánhoz zászlólevonás előtt Vasali László és Malomsoki Sándor csatlakozott győzelmet érőn. Szoros befutójuk nyomán a célfotó elemzését követően először mondtak ránk szikár, lengyeles "dobzsét" a szigorú versenybírák.

"Zaláékban az apró ötszázas tévesztés után majd' olyan bizonyítási vágy munkált, mint bennünk, akiknek egyetlen szám adatott meg" - szólt Vasali, majd a nyakában aranyérmet, ajka közepén ezüstkarikát viselő Malomsoki folytatta: "Száznyolcvanig biztosan vezettünk, de aztán csak a jó isten tudta, hol haladunk. Szerencsére úgy rendelte: legelöl."

Kajak négyesünk vízi parádéjával, majd boldog és a versenyszabályokba már nem ütköző fürdőzésével ért véget a vb. Fehérvári és Hegedűs a kvartettbe Horváth Gábort és Beé Istvánt invitálta, hogy az 1998 óta a legfontosabb regattán veretlen aranynégyes begyűjtse sorozatban harmadik világbajnoki címét. Magabiztosságukat jelzi, hogy nemcsak versenyzésükre, ünneplésükre is szép koreográfiát eszeltek ki.

A célvonal mögé érve elsőként Horváth állt fel a hajóban, majd talpast ugorva mártózott a Malta vizében. Őt Hegedűs követte, mígnem Fehérvári kiválásával Beé egyedül kormányozta partra az eladdig szupergyors kajakot.

"Az ötszázas négyes hatodik helye miatt Beé, a kétszázas páros borulása után Fehérváriék lettek oly letörtek, hogy a rajt előtt azt hittem, akasztásra váró emberek közé kerültem" - mesélte Horváth. "Valóban, úgy készültem erre a futamra, hogy a mai balfogások után már semmi sem sikerül - helyeselt Fehérvári -, végül fogunkat összeszorítva megszereztük zsinórban harmadik aranyunkat" - zárta mondandóját, mert a víg kedélyű Horváth kért ismét szót: "A hatalmas feszültség még a célban sem tört ki igazán a fiúkból, ezért, szokásom szerint, őrült ünneplésbe kezdtem, s ez rájuk is átragadt."

Szerencsére az aranygyűjtési mánia is ragadós: az éjjel csak nehezen emelkedett fel Poznan külsőről a súlyos nemesfémkészlettel telepakolt Fokker különgép.

200 m

Férfiak. K-1. Vb: Ronald Rauhe (Németország) 35.42, 2. Olekszij Szlivinszkij (Ukrajna) 35.64, 3. Anton Rijahov (Üzbegisztán) 35.74, 4. Fehérvári Vince (Magyarország) 35.83, 5. K. Latwamaki (Finnország) 35.98, 6. T. Mendelski (Lengyelország) 36.44. K-2. Vb: Alvydas Duonela, Egidius Balciunas (Litvánia) 32.52, 2. Ronald Rauhe, Tim Wieskötter (Németország) 32.62, 3. Mikola Zajcsenkov, Mihajlo Lucsnik (Ukrajna) 32.72, 4. E. Lindeberg, A. Svensson (Svédország) 32.80, 5. M. Twardowski, A. Wisocki (Lengyelország) 33.09, 6. M. Keso, P. Kanniainen (Finnország) 33.28, ...Fehérvári Vince, Hegedűs Róbert helyezetlen. K-4. Vb: Magyarország (FEHÉRVÁRI VINCE, egy: Démász-Szeged, e: Séra Miklós, negy: FTC, ne: Végh László; BEÉ ISTVÁN, egy: Honvéd-Westel 0660, e: Séra Miklós, negy: UTE, ne: Séra Miklós; HORVÁTH GÁBOR, egy: Honvéd-Westel, e: Sári Nándor, egy: Bp. Honvéd, ne: Mayer Gábor; HEGEDűS RÓBERT, egy: Démász-Szeged, e: Séra Miklós, negy: DESE, ne: Ilinyi János) 30.21, 2. Oroszország (Roman Zarubin, Alekszandr Ivanyik, Gyenisz Turcsenkov, Oleg Gorobij) 30.25, 3. Ukrajna (Olekszij Szlivinszkij, Mikola Zajcsenkov, Hihajlo Lucsnik, Borisz Markin) 30.31, 4. Spanyolország (M. Munoz Arestoy, I. J. Acuna, V. M. Lopez, A. O. Aizpurua) és Románia (V. Curuzan, M. Baban, Magyar G., R. Serban) 30.57, 6. Csehország (K. Lestina, R. Zaruba, P. Holubar, B. Kusak) 30.59. C-1. Vb: Dimitro Szablin (Ukrajna) 40.44, 2. Makszim Opaljev (Oroszország) 40.64, 3. Michal Sliwinski (Lengyelország) 40.82, 4. M. Doktor (Csehország) 40.96, 5. Kolonics György (Magyarország) 41.12, 6. A. Grassl (Szlovákia) 41.50. C-2. Vb: Pawel Baraszkiewicz, Daniel Jedraszko (Lengyelország) 36.69, 2. Ionel Averian, Mikhail Vartolomei (Románia) 36.76, 3. Ibrahim Rojas, Leobaldo Pereira (Kuba) 36.90, 4. P. Fuksa, P. Netusil (Csehország) 36.95, 5. K. Fomicsev, A. Artemida (Oroszország) 37.00, 6. Feil Imre, Kozmann György (Magyarország) 37.64. C-4. Vb: Magyarország (MALOMSOKI SÁNDOR, egy: Dunaferr, e: Vizi Gábor; IVÁN GÁBOR, egy: KSI, e: Oláh Tamás, negy: UTE, ne: Oláh Tamás; ZALA GYÖRGY, egy: BSE-ESMA, e: Oláh Tamás, negy: FTC, ne: Takács Attila; VASALI LÁSZLÓ, egy: KSI, e: Oláh Tamás, negy: Bp. Spartacus, ne: Kovács Tamás) 33.83, 2. Csehország (Petr Netusil, Jan Brecka, Karel Kozisek, Petr Fuksa) 33.95, 3. Oroszország (Alekszandr Kovaljov, Alekszandr Kosztoglod, Vlagyiszlav Polzunov, Makszim Opaljev) 34.03, 4. Románia (M. Pricop, F. Popescu, I. Averian, M. Vartolomei) 34.27, 5. Lengyelország (P. Baraszkiewicz, D. Jedraszko, A. Ginter, M. Sliwinski) 34.30, 6. Franciaország (J. Lenoir, E. Le Leuch, L. Barbey, Y. Lavigne) 34.93

Nők

K-1. Vb: Karen Furneaux (Kanada) 40.73, 2. Elzbieta Urbanczyk (Lengyelország) 41.34, 3. Szabó Szilvia (Magyarország, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: UTE, ne: Nagy Katalin) 41.37, 4. T. Portela Rivas (Spanyolország) 41.78, 5. K. Wagner (Németország) 41.97, 6. M. Erbanová (Szlovákia) 42.19. K-2. Vb: Beatriz Manchon Portillo, Sonia Molanes Costa (Spanyolország) 37.02, 2. Beata Sokolowska, Aneta Pastuszka (Lengyelország) 37.25, 3. DÉKÁNY KINGA (Magyarország, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: Ercsi HSE, ne: Vajdics András); VISKI ERZSÉBET (egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, Fábián László, negy: Nagymaros, ne: Gyimesi László) 37.53, 4. K. Furneaux, M. J. Gibeau-Oumiet (Franciaország) 37.64, 5. M. Nollen, A. Schuck (Németország) 39.12, 6. A. Karlsson, S. Paldanius (Svédország) 39.27. K-4. Vb: Magyarország (DÉKÁNY KINGA, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: Ercsi HSE, ne: Vajdics András; FAZEKAS KRISZTINA, egy: MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, Fábián Mónika, negy: BSE-ESMA, ne: Varga Béla, Gebauer Tamás, Fábián Mónika; VISKI ERZSÉBET, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, Fábián László, negy: Nagymaros, ne: Gyimesi László; KOVÁCS KATALIN, egy: MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: Bp. Spartacus, ne: Bódi Csilla) 35.71 másodperc, 2. Spanyolország (Teresa Portela Rivas, Maria Isabel Garcia, Belen Sanchez Jimenez, Ana Maria Penas Balchada) 36.32, 3. Lengyelország (Karolina Sadalska, Aneta Pastuszka, Dorota Kuczkowska, Joanna Skowron) 36.36, 4. Oroszország (J. Tiszina, J. Szigajeva, G. Porvajeva, M. Jatszun) 37.03, 5. Kanada (K. Jain, C. Lightbound, M. J. Gibeau-Oumiet, L. Racine) 37.39, 6. Románia (A. Mateescu, E. Huidu, F. Vulpes, L. Rusanescu) 37.73

GG, Nemzeti Sport 2001.08.27.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK