FONTOS


 

Kolonicstól mindhárom egyes számban érmet remélhetünk
Feltörekvők fél térden

Kajak-kenu válogatottunkra kedden reggel röpke másfél órás repülőút vár egy Fokker típusú különgéppel, így versenyzőink délután már a vb helyszínén, a poznani Malta-tavon edzhetnek. Az út akár fél térden is kibírható, ám legjobbjaink közül kenusainkra nem a 800 kilométeres út során, hanem 200, 500, illetve 1000 méteren vár igazi próbatétel e testhelyzetben. Persze ne feledjük: a gárda oly erős, hogy idén a csapattagságot sem tudta kiharcolni két olimpiai bajnok, Pulai Imre és Novák Ferenc.

Számaikban Hüttner Csaba és Fürdök Gábor eséllyel száll majd harcba a csütörtökön kezdődő világbajnokságon. Természetesen rajtuk kívül megkülönböztetett figyelem dukál Kolonics Györgynek, aki szólókarrierjét ezennel végérvényesen kiterebélyesíti - mindhárom távon ő startol el az egyesek mezőnyében. Csapathajóinkban bezzeg bárminő homogenitás helyett az egészséges vegyes összetétel az irányadó: rutinos klasszisok (Belicza Béla, Zala György) mellett immár több mint tehetséges fiatalok (Iván Gábor, Vasali László és Kozmann György, valamint utóbbival párosban Feil Imre) jutnak szerephez. A négyesek felkészítése is különböző korosztályok harmóniáját kívánta, a trénerek doenje, a paksi Sziklenka László és az ifjú Oláh Tamás közös akarattal vezényelte a sziklakemény munkát.

Mindazonáltal továbbra is Ludasi Róbert a szakág legeredményesebb edzője, s úgy tetszik, világnagyságával közös éremgy?jteménye értékes medálokkal gyarapodhat Lengyelországban. "Kolonicstól valóban sokat várhatunk, de ő sem gép, nem garantálhatom, hogy mindig, minden számban győz - fejtegette Ludasi. - Előfordulhat, hogy három ezüsttel jön haza, s megeshet, hogy átütő sikert arat. Olimpiai bajnoki távján, az 500 méteren rendezett futam kiemelten fontos a számunkra, ám itt sem becsülhetjük le fő riválisa, Andreas Dittmer kvalitásait. Tisztességgel megkergette Kolonicsot az Ebén is, miként ő sem maradt adós 1000 méteren a szorongatással. Jóllehet, hiába húzott el tőle féltávnál, a német hosszú hajrája hatékony ellenszernek bizonyult. Kétszázon bármi lehet, csakhogy ne feledjük, versenyzőm ez évben a sprintszámban is nyert már nemzetközi versenyt."

Hüttner és Fürdök munkáját is Ludasi irányítja, ám egy-két kívülről - mondjuk, a korábbi trénertől, Kása Ferenctől, vagy az egykori olimpiai bajnoktól, a ma alelnöki tisztet betöltő Vaskuti Istvántól - kapott tanács, javaslat mostanság különösen jól jön. "Az egyedül üdvözítő megoldást elsősorban Hütiéknek kell megtalálniuk - állítja Ludasi -, mígnem elsajátítják az új kenu követelte, a korábbitól merőben eltérő versenyzési technikát. Sajnos kicsit későn kapták meg a modern, szinte kajak keskenység? hajót, habár ez is csak úgy sikerülhetett, hogy két-három szegedi vállalkozó összeadta rá a pénzt."

Versenyzőnként eltérőek az új lapátolási metódus elsajátításának korlátai: "A kiválóan alkalmazkodó Kolonics az idény elején három hét alatt szokott hozzá a sudár kenuhoz - áll elő pozitív példával Ludasi -, Fürdökéknél azonban, hiába járunk a szezon vége felé, a napokban telt le az a bizonyos háromhetes próbaidőszak. Ezek után merészség jósolni, de képességeiket ismerve jómagam mindkét számban dobogós helyezést várok."

A kenukhoz képest a szakág várható eredményességét tekintve nem oly sz?k a keresztmetszet, ha a kilenc számban felelősséggel négy-hat éremmel kalkulálunk.

GG, Nemzeti Sport 2001.08.21.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK