FONTOS


 

Az újdonsült Eb-aranyos Fehérvári és Hegedűs a kihívásokról vall
A felfedező és a kalandor egy hajóban evez

A hajóban tökéletes az egység, ám a szárazföldön egyáltalán nem hasonlítanak egymásra. A sprintspecialista kajakos Hegedűs Róbertről és Fehérvári Vincéről van szó, akik a több mint egy héttel ezelőtti milánói Európa-bajnokságon 200 méteren négyesben aranyat, kettesben ezüstöt szereztek. S míg az előbbi szívesen elkalandozik az extrém sportágak felé, addig utóbbi két lábbal áll a talajon és nem igazán lehet kizökkenteni józanságából. Persze, egy Himalája túrával azért őt is le lehetne venni a lábáról.

- Na jó azért a hullámvasútra felülök. De arra is csak muszájból - adja meg magát Fehérvári Vince. - Ha nagyon kérlelnek rá, egy-két dolgot kipróbálok, de azt is csak visszafogottan. Nem vonz a veszély, és csak azért, hogy megfeleljek másoknak, nem kockáztatok.

- Ebben tökéletesen igaza van. Ám úgy hallottam önről, hogy nagy felfedező hírében áll. Ha teheti, minden évben elutazik valami érdekes, egzotikus helyre.

- Ha az időm, és persze a pénztárcám megengedi. Japánban már többször is megfordultam, sőt kajak oktatást is vállaltam, ami igazán izgalmas feladat volt. A poznani világbajnokság után ismét elmegyek Japánba, mert a barátnőm ott tanul.

- Mi volt az eddigi legizgalmasabb utazása?

- Leginkább Ázsiát ismerem, de Dél-Amerika kivételével már minden kontinensen megfordultam, és számos érdekes élményben volt részem. A legjobban azonban egy Fülöp-szigeteki kirándulás maradt meg bennem, ahol néhol meglehetősen egyszerű körülmények között, földutakon tekeregtünk a városok között. Ott mindennapos, hogy a busz tetején utaznak az emberek, és a kanyaroknál belepottyan az öledbe egy-egy csirke, vagy valamilyen háziállat.

- A szavaiból ítélve úgy tűnik, szeret beolvadni az adott ország életébe.

- Persze, hiszen így tudod csak igazán megismerni az ottani életet, de bevallom, a luxust sem vetem meg. Szóval inkább az ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit híve vagyok.

- Az idén hová készül?

- Laosz és Kambodzsa az úticél, de még nem tudom, hogy összejön-e rá a pénz.

- Mi lenne az ön álomutazása?

- A lényeg, hogy olyan helyre jussak el, ahol még nem jártam, és természetesen a barátnőm is ott legyen velem.

- Ha már az extrém dolgoknál tartunk, mit szólna egy Himalája-túrához?

- Na látja, abba belevágnék! Persze, szigorúan csak akkor, ha nincsen benne semmi kockázat.

Hegedűs Róbert ellenben nagy kalandor hírében áll. Igaz, eddigi próbálkozásai során a megszokott "tereptől", a víztől még nem szakadt el.

- Már kétszer is elindultam a hawaii Molokai kenuversenyen, amelyen egy szegedi mecénásnak, Salánki Györgynek köszönhetően több magyar válogatott kajakos, kenus részt vett már - mondta Hegedűs Róbert. - Persze, eddig még sosem nyertük meg a hatvanöt kilométeres versenyt, egyelőre még nem vagyunk tapasztalt tengeri rókák.

- Úgy hírlik önről, hogy a síkvíz mellett a vadvizet sem veti meg...

- Igen, izgalmasnak találom ezt a műfajt. A barátaimmal egyaránt kipróbáltuk a raftingot és a trekkinget az osztrák Salzán.

- És kajakosként, hogy ízlett a trekking?

- Esküszöm, nagyon élveztem. A trekkinggel sokkal vízközelibb az élmény, de nagyon oda kell figyelni, hiszen könnyedén fel lehet borulni vele.

- Szóval a vadvíz megmarad kiegészítő sportágnak?

- Inkább hobbinak. Úgy tervezzük, ősszel elutazunk Bovecba, hiszen a szlovén terepek a kihívás szempontjából horrorisztikusak, és ráadásul álomszépek.

- És csak a vízisportokban próbálkozik?

- A levegőbe nem igazán vágyom, hiszen ott nem csak a te tudásodon, hanem a technikán is nagyban múlnak a dolgok. A bungee jumping-féle őrültségek pedig egyáltalán nem vonzanak. A hegymászás azonban annál inkább. Valamelyik holtidényünkben biztos vagyok benne, hogy elmegyek egy izgalmas hegyi túrára.

GG, Nemzeti Sport 2001.08.03.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK