FONTOS


 

Kammerer, Storcz, Kökény és Horváth lapátol a vb-címvédésért
Vereckei kiszállt a négyesből

Vereckei Ákos kikerült az olimpiai bajnok kajak négyesből, amely így új összetételben próbálja megvédeni világbajnoki címét. A négyszeres vb-aranyérmes egyébiránt nem személyes okokból vált - a dunavarsányi edzőtáborban már elnézést kért két, a közelmúltban keményen kritizált "kollégájától", Kammerer Zoltántól és Storcz Botondtól. Vereckeit végsősoron Angyal Zoltán szövetségi kapitány - Sári Nándor szakági edző és az elnökség beleegyezésével - irányította át, így a hó végi poznani világbajnokságon az ötszázas táv mellett ezer méteren is egyesben versenyez. A kvartettben - a kiküldetését eredetileg szólóban kiharcoló - Kökény Roland ül majd a honvédos klasszis helyén.

A kényes kérdés felvetésekor Angyalnak kellett ismertetnie az új összeállítást, ám az öt érintett versenyző és Sári részvételével zajló villámértekezleten először Vereckei kért szót, s becsülettel megkövette Kammerert és Storczot. A kétszeres olimpiai bajnokok elfogadták a békejobbot, sőt, a személyeskedésig fajuló nyilatkozatháborút feledve, elismerték, idén nem versenyeznek csúcsformában, s részben az ő felelősségük, hogy az aranynégyes (...) csupán az ötödik helyen végzett az Eb-n.

Angyalt épp a kvartett futama győzte meg arról, hogy a válogatási elveknél adott esetben fontosabb az eredményesség: "Titkon bíztam a négyes dobogós helyezésében, de be kellett látnom, hogy ez akkor illúzió volt, s azt is, több mint három másodperces hátrányukat a világbajnokságig nagyon-nagyon nehéz ledolgozni. Vereckei mindeközben az ötszázas győzelem mellett az Európa-bajnokságon jól szerepelt ezer egyesben is, elvégre ezüstöt szerzett. Természetesen megnyugtató megoldáson kezdtem törni a fejem..."

Kapitányunk mégis csak akkor jutott végleges elhatározásra, amikor átnézte a vb előzetes nevezési listáját. A K-1 1000 méteres számban a legnagyobb a mezőny: eleve hat előfutamot rendeznek (kilenc-kilenc résztvevővel), eztán négy középdöntő következik, amelyből csak az első két helyezett és a legjobb harmadik kerül a fináléba. "Reálisan mérlegelve, egyszersmind Kökény teljesítményét is elismerve, ki kellett mondanom: Vereckei esélyesebb az éremszerzésre. Ezzel együtt Rolandot sem akartam kihagyni a csapatból, mi több, négyesbe ültetésével számára tán kedvezőbb lehetőséget teremtek a dobogóra kerülésre."

Ezzel együtt feltétlenül meg kellett kapnia az érintettek, a többi szakvezető, s nem utolsó sorban a héten Dunavarsányban kihelyezett ülést tartó elnökség hozzájárulását. "Hosszas vita előzte meg a határozathozatalt - ismerte el Angyal -, hiszen nem mindennapi eset, hogy egy olimpiai bajnok csapat összetételén változtatunk. Újabb kudarc árán azonban nem akartunk még rosszabb helyzetet előidézni, ráadásul beláttuk, Vereckei ez évben kiemelkedik a gárdából, s remek produkcióra lehet képes a világbajnokságon. Persze ne mondjunk le a négyesről: Kammerer, Storcz, Kökény és Horváth Gábor egyaránt kiváló kajakos."

Gond egy szál se: elvégre az Athénba vezető víziúton nem kell már az első folyamkilométeren rátalálni újabb aranynégyesünkre.

Engedmény éremhalmozóknak

A válogatott parádés Eb-szereplésében meghatározó szerepet játszó női csapat a világbajnokságra engedményeket kapott. Angyal Zoltán és Fábiánné Rozsnyói Katalin kérésére három olimpiai ezüstérmes, Kovács Katalin, Szabó Szilvia és Viksi Erzsébet esetében az elnökség feloldotta a három versenyszámos korlátozást. Kovács a két egyesbéli indulás és az olimpiai távon, ötszázon startoló négyes mellett kétszázon is a kvartett tagja lett. A másik két hölggyel pedig - továbbá Bóta Kingával - az ezerméteres futamra nevezett csapathajó erősödött, így a vb-n akár mindhárom négyesünk érmet nyerhet. Szabó természetesen megtartja azt a három számot, amelyben - makulátlan szerepléssel - három Eb-aranyérmet szerzett, vagyis K-1 200, K-2 500 és K-4 500 méteres rajtjogát. Női versenyzőink egész egyszerűen túlontúl jók ahhoz, hogy korlátok közé szoríttassék világbajnoki vetélkedésük.

GG, Nemzeti Sport 2001.08.02.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK