FONTOS


 

4. síkvízi Európa-bajnokság, Milánó - Kovács már szorongatja Idemet
Öt ezüst, két bronz: hét krajcár

Nagyon elkapattak minket, ezért nehezen fogadjuk el, ha nem a szokásosat kapjuk. Persze nem nehéz megemészteni az olaszországi kajak-kenu Eb 1000 méteres döntőin történteket, pusztán úgy érezzük magunkat, mint a helyi konyhát kedvelő utazó, amikor paradicsomszósz nélkül tálalják neki a milánói spagettit. Öt ezüstérmet és két bronzot szereztünk, ám a múltban oly sokszor begyűjtött arany kissé hiányzik a kínálatból. Természetesen mesebéli hét krajcárunk is jókedvet ajz (elvégre a medálok java részét nem tisztes helytállásunk jutalmául kaptuk meg, hanem nagy versenyben nyertük el), ráadásul a számunkra kedvesebb távokon - 200 és 500 méteren - vasárnap rendezik a finálékat.

Az Idropark regattapályájának korán kelő népe szombat reggel sporttörténeti esemény tanúja lehetett. A kontinensbajnokság döntői ugyanis a női négyesek egy kilomléteres futamával kezdődtek, s a világversenyek történetében először kiírt számban kisvártatva magyar érmeseket ünnepelhettünk. Dékány Kinga vezérletével fiatal hölgyekből álló kvartett végzett a harmadik helyen. A Rasztótzky Eszter, Móni Katalin és Szabó Ágnes sikeres debütálását köszöntő tapsot egy disszonáns csattanás törte meg. Nem tenyerek verődtek össze, hanem két férfikerékpár: a mezőnyt a parton tekerve követő kenus, Hoffman Ervin gurult hátulról a célvonalnál leblokkoló ukrán bringásba. A befutó stimmelt: elvégre a vízen is Ukrajna csapathajója zárt elsőként - még szerencse, hogy az őket még kisebb követési távolságban üldöző fehéroroszokat nem kísérte senki...

Szabó Ágnest máskülönben hajóval is nehéz volt követni. A tavaly még a juniorok között kajakozó MTK-s lány két órán belül két bronzérmet szerzett. Fazekas Krisztina társaságában elindult a K-2-esek között: párosuk a negyedik helyről zárkózott fel a német olimpiai bajnok Mucke és új társa, Opgen-Rhein vezette élmezőnyhöz, mígnem csupán célfotóval bizonyítható különbséggel maradt alul az ezüstérmes lengyelekkel szemben. "Titkon legfeljebb egy éremben reménykedtem, úgyhogy ez a kettő életem első felnőtt világversenyén minden képzeletet felülmúl" - mondta Szabó Ágnes. - "Tudom, hogy a mi korosztályunk előtt még legalább öt nagyszerű versenyzőt jegyeznek Magyarországon, ám a mi fejlődésünket pontosan az garantálja, hogy nap nap után velük készülhetünk."

Ifjú nyilatkozónk többek között Kovács Katalinra gondolt, aki egyesben szorongatta meg a hazaiak kedvencét, Josefa Idemet. Kovács bírta egyedül a - már az 1984-es játékokon is bronzérmet nyert - olasz tempóját, s csupán fél hajóval maradt el tőle a befutónál: "Az egyesmezőny olimpiai bajnoki címvédőjét szorongattam meg, vagyis elégedett vagyok - mondta Kovács. - Nagyon jól lapátoltam, végig versenyben voltam, ezért úgy érzem, hamarosan eljön az az idő, amikor megtöröm Idem sorozatát. Talán már ezen az Eb-n, elvégre találkozunk még egy-két számban."

A németnek született, de Olaszországban férjhez ment Idem nagyságától egyelőre elaléltak helybéli kollégáink. A műsorközlő által vele készített interjú például oly hosszúra sikeredett, hogy a kijelzőn nem mutatták meg a következő finálé, a C-2-esek csatájának részvevőit, sőt a csevely közben a futam is lement csendesen. Mégsem lelt okot a hangoskodásra a magyar tábor, tudniillik, Hüttner Csaba és Fürdök Gábor jobbnak vélt távján - szinte végig a vert mezőnyben haladva - a hatodik helyen végzett.

Szólókenuban bezzeg Kolonics György és a német Andreas Dittmer hagyta faképnél a C-1-ben térdelők táborát. Illetve eleinte csak Kolonics lódult meg, s utasította maga mögé a behemót orosz Opaljevet és a fifikás cseh Doktort, mígnem Dittmer a második ötszázon előreevickélt, majd az utolsó ötvenen le is gyűrte a magyar világklasszist. "Ne feledjük, ez Dittmer száma, nem véletlenül nyert majdnem egy hajóval az olimpiai döntőben - fejtegette Kolonics. - Nincs miért magyarázkodnom, gond nélkül mentem el a többiektől, csupán a némettel szemben, a hajrában hiányzott az az erő, amit a többség leszakítása felemésztett. Ha ötszázon is ebben a sorrendben futnánk be, az már kellemetlenebbül érintene. Ott persze aligha hagyom felzárkózni" - zárta mondandóját a csepeli kenus, majd ebédelni s biztos, ami biztos, délutáni szieszta helyett, edzésre indult.

A tavalyi Eb szombati versenynapján kizárólag C-4-esünk győzött - most nekik sem sikerült a bravúr. Avagy: dehogynem. A kenus kavertettben ketten is betegen vállalták az indulást, ily módon remeklés az ezüstszerzés. "Látom, rám pillantott, pedig kivételesen nem nekem volt bajom" - mondta a legtapasztaltabb, s az elmúlt egy-két évben asztmával küzdő Zala György. - "Bár az oroszok a táv negyedétől vezetve, úgyszólván a mi taktikánkkal győztek, egyáltalán nem bánkódom a második hely miatt, most ennyire futotta." A homlokát tapogató Iván Gáborban hamarost ráismertünk az egyik betegeskedőre: "A hosszú buszúton hűlhettem meg a légkondicionálótól" - kezdett hangos elmélkedésbe. - "Kozmann Gyuri is hasonló problémával küzd, míg a két öregnek, Zalának és Belicza Bélának kutya baja. Ebben az állapotban is kiadtuk magunkból a maximumot, tehát nem vesztettük el az aranyat, hanem megnyertük az ezüstérmet."

Férfi kajakosaink között dupla tehertételre vállakozott Vereckei Ákos, aki egyesben s négyesben szerepelt - felemásan. Az adott hozzávalókból (hátulról indulás, kivárás, csodás véghajrá) válogatva ezer méterre is megkísérelte átírni ötszázon szabadalmaztatott sikerreceptjét. A terv e számban némiképp tovább forralandó, a produktum azonban máris fogyasztható. Vereckei a 750 méteres táblánál utolsó volt (eddig rendben), ötszáznál harmadik (alakul), kétszázötvennél viszont hatodik (hogy is van ezű), majd négy tizedes különbséggel másodikként siklott célba Lutz Liwowski mögött (na ugye!).

Ennél mélyrehatóbb elemzésre nem maradt idő, minthogy Vereckei kevesebb mint két óra múlva a négyes tagjaként jelentkezett a startnál. Olimpiai bajnok K-4-esünkben a régi társak feszítettek: a kizárólag e számra készülő Kammerer Zoltán és Storcz Botond, valamint a főként e futamra koncentráló Horváth Gábor. Elszántságuk valóban a réginek tetszett, úgy hittük, akár a vizet is kimerik maguk elől, csak címükhöz, rangjukhoz méltó helyen robogjanak a célba - aztán valami mégsem klappolt.

A táv háromnegyedét úgy tették meg, hogy a dobogóért küzdöttek. Magunk éreztük, a szakértők tudták, hogy sydneyi parádé most nem várható, ám ezzel együtt is éremszagot orrontottak. Ehhez képest rémes végjáték következett. A féltávot odahagyva csak a hetedik legjobb időt teljesítették, a záró szakaszon pedig a legrosszabbat. Már-már el

eltük, hogy ősi riválisaink, a németek vigadhattak, amikor kiderült: tőlük is csak egy ezüst telt, a célban a - másfél évtizedes párharcunkat megelégelő - szlovákok dobálták égbe lapátjaikat.

Kammerer és Storcz pedig mindeközben tán süllyedni akart... Fél óra múltán kétszeres olimpiai bajnokaink szomorúan csomagoltak - egyéb érdekeltség híján számukra befejeződött az idei Európa-bajnokság. "Öt dolgos hét vár ránk a világbajnokságig" - mondta a rögvest előretekintő Storcz, majd kényszeredett mosollyal folytatta: - "Ezt a kudarcot már nem feledteti az olimpia. Mindenesetre nem keresünk magunk között bűnbakot, megpróbálunk javítani. Csodára semmi szükség, mivel az előfutamban ezúttal is bizonyítottuk, hogy tudunk ennél szebben, jobban lapátolni. Belülről úgy éreztem, a végén lassultunk le, épp azon a ponton, ahol tavaly igazából elindítottuk a hajót."

"Csak valami apróság, egy kis plusz töltés, energia hiányzik a mozgásunkból" - összegzett Kammerer, aki vezérevezősként máskor ösztönösen egymaga korrigálja a hibát.

Bártfai Krisztián és Veréb Krisztián napszemüvegen át is szikrákat szóró tekintettel ecsetelte a kajak párosok - újabb ezüstöt hozó - futamát. "Ez a kismilliomodik ezüstöm, amelyet egy számomra hibátlannak tetsző döntő után kapok" - háborgott Bártfai, s cifrább szónoklat helyett Verébnek engedte át a lehetőséget, aki így értékelt: "A norvégok úgy rajtoltak, hogy azt hittem, hátrafelé indultak el" - emlékezett a futam kezdetére. - "Kikerültek a látószögünkből, s utólag úgy hiszem, a farvizünkön utaztak, hogy a hajrához pihentebben lássanak hozzá."

Bártfaiéknak persze még megmaradt a Sydney magyar bajnokaitól elhódított K-2 500 méteres szám, s Vereckei sem cidrizik majd címvédőkét egyes hajóban. Összességében tehát ne nyújtsuk spagettit lepipáló hosszúságúra az esélylatolgatást: meglátják, végül jut néhány arany vasárnapra.

Sári és a négyes kudarca

Férfi kajak négyesünk sokat látott, tapasztalt edzőjét, Sári Nándort is meglepte az aranykvartettként el

elt Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth összetételű csapathajó ötödik helyezése. "Sejtettem, hogy ezúttal nem mi kaparintjuk meg az aranyat, de bevallom, az, hogy az éremszerzés helyett be kellett érnünk az ötödik hellyel, még engem is igen csalódottá tett" - magyarázta a tavaly az év edzőjének választott mester. - "Az előfutamok során még semmilyen jel sem mutatott arra, hogy ilyen kudarccal nézhetünk majd szembe. Technaikai, taktikai hibát egyelőre nem említhetek, szerintem az utolsó ötven méteren merevedtünk le, ám részletesebben csak egy-két nap múlva akarom értékelni a teljesítményünket. Ki merem jelenteni, a két hete más számokban vívott válogató, s az ott megkívánt csúcsforma nem tett jót a felkészülésünknek. Ilyen gyorsan nem tudtunk újra felpörögni. Sebaj, Vereckei egyesben már szerzett egy ezüstöt, s még hátravan a jobbik száma, a kétszázas négyessel pedig Horváth is sikeres lehet. Az év fő versenye a világbajnokság, hiszem, hogy addig még visszanyerjük régi formánkat."

4. síkvízi Európa-bajnokság, Milánó

Döntők, 1000 m

Férfiak

K-1. Európa-bajnok: Lutz Liwowski (Németország) 3:30.23, 2. VERECKEI ÁKOS (egyesülete: Honvéd-Westel, edzője: Sári Nándor, nevelőegyesülete: PGSK, nevelőedzője: Marczinkó Györgyné) 3:30.65, 3. Erik Veras Larsen (Norvégia) 3:30.92, 4. J. Gonzalez (Spanyolország) 3:31.74, 5. R. Erban (Szlovákia) 3:34.04, 6. B. A. Thamasseb (Franciország) 3:34.37

K-2. Eb: Erik Veras Larsen, Nils Olav Fjeldheim (Norvégia) 3:14.38, 2. BÁRTFAI KRISZTIÁN (Magyarország, egy: MTK, e: Sári Nándor, negy: Vác, ne: Babella László, Csernák Károly), VERÉB KRISZTIÁN (Magyarország, egy: Honvéd-Westel, e: Sári Nándor, negy: Diósgyőr, ne: Rajnai Sándor, Guba Attila) 3:14.63, 3. Marc Westphalen, Marco Herszel (Németország) 3:16.13, 4. E. Preaux, C. Huguet (Franciaország) 3:16.49, 5. R. Darby-Dowman, Almási P. (Nagy-Britannia) 3:17.42, 6. P. Banos, D. Vindel (Spanyolország) 3:17.64

K-4. Eb: Szlovákia (Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlcek, Juraj Baca) 2:53.30, 2. Németország (Andreas Ihle, Mark Zabel, Björn Bach, Stefan Ulm) 2:53.47, 3. Fehéroroszország (Alekszej Szkurkovszkij, Alekszej Abalmaszu, Roman Petrusenko, Vagyim Mahnyev) 2:54.88, 4. Spanyolország (M. Munoz, J. Acuna, V. Lopez, O. Aizpurua) 2:55.57, 5. Magyarország (Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor) 2:56.44, 6. Norvégia (A. Gjerose, M. Naess, A. Wefald, J. Langslet) 2:56.3

C-1. Eb: Andreas Dittmer (Németország) 3:52.85, 2. KOLONICS GYÖRGY (Magyarország, egy: Csepel, e: Ludasi Róbert), 3. Martin Doktor (Csehország) 3:57.21, 4. J. Klementjevs (Lettország) 3:57.35, 5. M. Opaljev (Oroszország) 3:57.82, 6. J. M. Crespo (Spanyolország) 4.00.98

C-2. Eb: Mitica Pricop, Florin Popescu (Románia) 3:36.32, 2. Alfredo Bea, David Mascato (Spanyolország) 3:36.72, 3. Alekszandr Kovaljev, Alekszandr Kosztoglod (Oroszország) 3:37.05, 4. S. Utess, L. Kober (Németország) 3:37.27, 5. M. Kobierski, M. Grzybowski (lengyelország) 3:37.76, 6. Hüttner Csaba, Fürdök Gábor (Magyarország) 3:38.77

C-4. Eb: Oroszország (Konsztantyin Fomicsev, Roman Krugaljkov, Vlagyimir Ladocsa, Alekszej Volkonszkij) 3:16.87, 2. Magyarország (ZALA GYÖRGY, egy: BSE-ESMA, e: Oláh Tamás, negy: FTC, ne: Takács Attila; IVÁN GÁBOR, egy: KSI, e: Oláh Tamás, negy: UTE; BELICZA BÉLA, egy: Csepel, e: Ludasi Róbert, negy: UTE, ne: Soltész Árpád; KOZMANN GYÖRGY, egy: Atomerőmű, e: Sziklenka László) 3:18.17, 3. Lengyelország (Michal Gajownik, Andrzej Jezierski, Adam Ginter, Roman Rynkiewicz) 3:18.17, 4. Románia (I. Anisim, C. Marcov, I. Averian, M. Vartolomei) 3:18.83, 5. Fehéroroszország (A. Kurlandcsik, A. Zukovszkij, I. Szkovorodkin, A. Bohdanovics) 3:19.13, 6. Németország (M. Eschelbach, T. Luck, S. Holtz, M. Hentschel) 3:20.38

Nők

K-1. Eb: Josefa Idem (Olaszország) 3:54.19, 2. KOVÁCS KATALIN (Magyarország, egy: MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: Bp. Spartacus, ne: Bódi Csilla) 3:54.85, 3. Katrin Wagner (Németország) 3:55.81, 4. E. Urbanczyk (Lengyelország) 3:59.70, 5. T. Davey (Nagy-Britannia) 4:03.72, 6. N. Bulk (Hollandia) 4:04.89

K-2. Eb: Manuela Mucke, Nadine Opgen-Rhein (Németország) 3:38.41, 2. Beata Sokolowska, Joanna Skowron (Lengyelország) 3:39.50, 3. FAZEKAS KRISZTINA (Magyarország, egy: MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: BSE-ESMA, ne: Varga Béla), SZABÓ ÁGNES (Magyarország, egy: MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: BSE-ESMA, ne: Varga Béla) 3:39.55, 4. I. Garcia, B. Sanchez (Spanyolország) 3.40.91, 5. T. Szemikina, N. Fikliszova (Ukrajna) 3:42.63, 6. L. Karmi, A. Gafni (Izrael) 3:42.66

K-4. Eb: Ukrajna (Anna Oszipenko, Tettyana Szemikina, Hanna Balabanova, Natali Fikliszova) 3:22.52, 2. Fehéroroszország (Alina Betsz, Natalja Banderenka, Aleszja Bukanova, Szvetlana Vacula) 3:22.63, 3. Magyarország (DÉKÁNY KINGA, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: Ercsi HSE, ne: Vajdics András; RASZTÓTZKY ESZTER, egy: MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: KSI, ne: Simon Miklós; MÓNI KATALIN, egy: MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy. Nagymaros, ne: Gyimesi László; SZABÓ ÁGNES, egy: MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: BSE-ESMA, ne: Varga Béla) 3:23.30, 4. Lengyelország (K. Sadalska, A. Bialkowski, D. Kuczkowska, I. Pyzalska) 3:23.89, 5. Románia (L. Rasanescu, A. Mateescu, A. Alistrah, E. Huidu) 3:26.20, 6. Németország (C. Schmidt, M. Nollen, Y. Erlebach, C. Driehorst) 3:27.04

GG, Nemzeti Sport 2001.07.22.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK