FONTOS


 

4. síkvízi Európa-bajnokság, Milánó
Minden magyar döntős

A Pisában megcsodálhatónál is nagyobb ferdítés lenne, ha azt állítanánk: Olaszország a síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokság lázában ég. Egyelőre bocsánatos bűn, hogy a G7 (plusz az orosz vezérkar jelenléte) jobban érdekli Itáliát, mint a mi G7-es válogatottunk, vagyis a legutóbbi világversenyen - alkalmasint a sydneyi olimpián... - hét érmet szerzett magyar csapat. Ám legyen, a csütörtöki előfutamok és a pénteki középdöntők idején figyeljen csak a csúcsértekezletre a világ, ám reméljük, a hét végétől a Genovából kiszivárgó hírek mellett Milánóban elért csúcsainknak is lesz visszhangja.


Vereckei Ákos mindkét nap a legjobb időt teljesítve harcolta ki a döntőbe jutást
Számunkra már most is érdekes lehet, hogy a K-1 500 méteres szám világ- és Európa-bajnoki címvédője, Vereckei Ákos eddig mindkét nap a legjobb időt teljesítve harcolta ki a döntőbe jutást. Vereckeinek csupán azért kellett lapátot ragadnia a verseny második napján, mert pechjére az ő fő versenyszámában nevezett a legtöbb induló, így közvetlenül nem kerülhetett a fináléba. A Honvéd-Westel kajakosa valószínűleg az egyetlen magas rangú honvédségi alkalmazott a városban, mindenki más a föld vezető politikusaira vigyáz az olasz Riviérián.

A kajakozás királykategóriájában tavaly óta keveset változott a népség-katonaság összetétele: a háromszoros olimpiai bajnok, norvég Knut Holmann ugyan visszavonult, ám a régi riválisok mind rajthoz álltak ezúttal is. A másik két középfutamban a spanyol Emilio Merchan, illetve az izraeli színekben versenyző Michael Kolganov győzött, s jóslásunk szerint ők harcolnak majd vasárnap a dobogós helyezésekért - naná, hogy Vereckei mögött.

Férfi kajaknégyesünk szintúgy túlórára kényszerült. Ijedtségre semmi ok, nem az ötkarikás játékokon tizenkét év után a németek ellenében sikerrel szerepelt - Vereckeit is soraiban tudó - kvartett szalasztotta el az azonnali továbblépés lehetőségét. Az 500 méteres távon indult fiatal csapathajónk edződött, és vette sikerrel el az akadályt. A Kadler Viktor, Babella Balázs, Katyina Miklós, Bauer Márton alkotta egység első három tagja valószínűleg még sosem szerepelt ily erős nemzetközi mezőnyben: ehhez mérten igazi bravúr, hogy a debütálást tekintélyszerzéssé nemesítették.

Futamukban szerepelt a spanyol és a román négyes (utóbbiban helyet foglalt az erdélyi Magyar Géza is), ám hiába iparkodott, nem bírt a manapság - válogatottunkon belül - csupán a harmadik helyre sorolt K-4-esünkkel. A vb-n e futamban a Borhi Zsombor-féle, második számú kvartett próbálkozik majd, ám most még Kadlerék kezében a lapát és az éremszerzés lehetősége.

Bizonyára nem tartják meglepetésnek, hogy a pénteki versenynapon érdekelt egyetlen kenunk is elsőként siklott át a célvonalon. Hüttner Csaba és Fürdök Gábor C-2-esének sem ártott, hogy nem kellett szünetet tartania a szombati finálé előtt. Rutinos versenyzőink ezen összetételben először térdelnek egy hajóban rangos világversenyen, így a ritmus felvételéhez, a pálya kiismeréséhez és hangulatuk javításához egyaránt szükség volt a valóban önbizalomnövelő győzelemre. A Démász-Szeged párosa ezer méteren több mint egy másodperccel utasította maga mögé a cseh Jan Kubica, Maxim Ostricil duót. Olimpiai bajnok hajónkat (Pulai Imrével és Novák Ferenccel fedélzetén) az Eb- és vb-kijutástól eltérítő egység a hazai siker és a jó milánói kezdés után szombaton a földrész elitjét is meglepheti.

Hiába süt ránk a nap néhány száz kilométerre az igazán komoly határozatot hozó úriemberektől, magunk szintúgy a politikus megfogalmazásra voksolunk, s csupán annyit vetünk papírra az 1000 méteres döntők napjára virradva: kíváncsian várjuk, miként szerepel majd a Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor fémjelezte aranynégyes, amelynek első két tagja idén már csak e szám teljesítésére koncentrál.

GG, Nemzeti Sport 2001.07.21.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK