FONTOS


 

Sikerben bízva
Hüttner, Fürdök: bajnokok befürdetői

Kolonics György olimpiai távon, egyesben bármilyen versenyen is állt rajthoz a sydneyi játékok óta, nem talált legyőzőre. A kétszeres olimpiai bajnok -- Ausztráliában a C--1 500 méteres számban nyerő -- Kolo mégis bizonytalan, nem kiabál el semmit: jóllehet, ez évi egyetlen nemzetközi versenyén, a szegedi Mol-kupán C--1 1000 méteren is legyűrte a szólókenuzás másik uralkodóját, a német Andreas Dittmert. A csepeli világklasszis folyvást emészti magát, a tavalyi olimpiai döntő előtt sem vállalkozott volna jóslásra, aztán az őrjítő időjárási körülmények közepette magabiztosan szerezte meg újabb ötkarikás aranyát.

Kolo már csak ilyen, örökké óvatos, majd kivágja a rezet; tart a sérüléstől, ám rendszerint kicsattan az egészségtől. Versenyzőtársai olykor zrikálják is -- szerintük túlzott -- körültekintősége miatt, ám ő mosolyogva vág vissza: "Nekem pedig úgy tűnik, ti vagytok felelőtlenek!" Reméljük, kiváló kenusunk rólunk még akkor sem gondolkodik így, ha papírra vetjük: egy-két aranyat ezúttal is várunk tőle. Ezúttal a két egyes mellett Fürdök Gábor, Hüttner Csaba és Hoffman Ervin társaságában C--4 500 méteren is indul. A kajak-kenu válogatott férfi versenyzői közül amúgy valószínűleg Kolonics az egyetlen, aki a kapitányi limitnél, azaz három számnál képes lenne többet -- esélycsökkenés -- nélkül elvállalni...

Ez az idény persze nem feltételnül az olimpiai bajnokok parádéja miatt marad emlékezetes -- épp ellenkezőleg. A Pulai Imre, Novák Ferenc páros a válogatókon csupán négy ezüstérmet szerzett, következésképp már e héten megkezdhette a felkészülést a jövő évi, szegedi Európa-bajnokságra. Az alföldi város képviselője, a Hüttner, Fürdök duó 500 és 1000 méteren sem hagyott kétséget afelől: új C--2-esünktől retteghet a térdelve lapátolók tábora.

"Szeretném egyszer és mindenkorra leszögezni, hogy mi nem megkaptuk, hanem kiharcoltuk az Eb- és vb-részvételt a legendák, az olimpiai aranyérmesek ellenében -- mondta Hüttner. -- Minthogy tavaly csak a nyár közepén térdeltünk össze Fürdökkel, az olimpiai válogatón kis különbséggel még ők gyűrtek le minket. Nem érdemeltük volna meg, hogy mi induljunk az olimpián, ám ha szabad, azért eljátszom a gondolattal, és azt mondom, ezer méteren, a szeptember döntőn már jobbak lettünk volna. Pulaiék ötszázas teljesítménye előtt azonban le a kalappal."

Hüttnerék felkészülését kezdetben a szegedi Kása Ferenc irányította, majd a csepeli kenuguruhoz, Ludasi Róberthez szegődtek el. "Elmúltam harmincéves, ám az elmúlt egy évben találtam igazán magamra -- mondta Hüttner, aki három olimpián járt már tartalékként. -- A kenuzás nem a tinédzserek sportja, Fürdököt huszonhét évesen is ifjoncnak tartják. Jómagam még sosem voltam ilyen kiváló állapotban, immár ezer méteren is az első húzástól az utolsóig bírom a hajtást. Igaz, egy nap egy futamra tudok maximálisan koncentrálni. Ezért estünk ki a második válogatón ötszázon a selejtező után a középfutamból. Előbb technikai hibát vétettünk, s nem értük utol Zalékat, később pedig visszaütött a fáradtság."

Apropó, Zala: György egy másik Gyurival, a paksi Kozmannal alkot kiváló párost. Az Eb-n övék a Pulaiéktól elhódított olimpiai bajnoki szám. A milánói kontinensbajnokságra egyébiránt e szakágból kizárólag C--4 1000 méteres egységünk készülődik címvédőként: Zala és Kozmann társaságában egy év előtt Iván Gábor és Fürdök izzadt sikerrel. Utóbbit -- egyéb éremvadászati elfoglaltsága miatt -- Belicza Béla váltja. Említett kétszeres világbajnok, noha legutóbb két éve vett részt világversenyen.

***

Vereckei a középdöntőben

Csütörtökön a selejtezőkkel megkezdődött a 4. síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokság Milánóban. Majd mindegyik egységünk egyenes ágon került a hétvégi döntőkbe. Kivételt jelent a Hüttner, Fürdök C--2-s, amely futamában negyedik helyen végzett, ezért pénteken a középdöntőben folytatja. Ugyanezen okból a kajak négyesek 500 méteres selejtezője után túlórára kényszerül a Kadler, Babella, Katyina, Bauer kvartett. K--1 500-on az EB-címvédő Vereckei Ákosra is ráadás vár: hiába teljesítette a legjobb időt, a sok induló miatt senki sem juthat közvetlenül a fináléba.

GG, Nemzeti Sport 2001.07.20.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK