FONTOS


 

Vivendi 4. maratoni Európa-bajnokság, Győr
Két borulás és két ezüst

Három órán át napon lenni e szombaton még szalmakalap, húszas faktorú védőkrém oltalmában is megterhelő volt: ha kibírtuk így, ne panaszkodjunk, hisz mit szóljanak akkor a maratoni kajak-kenu Eb résztvevői, akik 36.6 kilométert tettek meg kajakjukat, kenujukat hajtva, illetve a futószakaszokon a hajót maguk után vonszolva. Amíg mi legfeljebb bronzbarnára sültünk, addig ők ezüstöket szereztek: a kajakos Jámbor Attila és a kenus Pétervári Pál egyaránt klasszisteljesítményt nyújtva finiselt másodikként. Pétervári negyvenhat évesen zárta éremmel az Európa-bajnokságot, Jámbor azonban nem ülhet a babérjain: vasárnap Salga Istvánnal a K-2-esek között vállalkozik az újabb tortúrára.

Magyar szempontból egyébiránt pocsékul kezdődött a kontinensviadal: az egyesek mezőnyében szintúgy elindult Salgát, valamint Pétervárit a start után nem sokkal egyaránt fürdésre bírták (vö. belökték) cvíder versenyzőtársai. A csúnyább eset Salgáé volt: az egyik olasz kajakos az első fordulónál egyszerűen átnyúlt, s nagyot taszított a vállán, mígnem a magyar a habokba borult. Az élbolytól ekkor még lemaradt Jámbor nem látta, mit műveltek társával, ám észlelte a zavarodottságot, s egyéni útvonalat választva a túlpart mentén hozta be lemaradását. Kiváló pályaismerete nagy segítséget jelentett, hiszen a következő kanyarban már az élen haladókhoz csatlakozhatott.

Jámbor az első futószakaszhoz másodikként érkezett, az élen a spanyol Manuel Busto lapátolt, illetve loholt. Salga az üldöző rajt vezette ekkor, ám érezhető volt, hogy a nem várt harmadik tusa, az úszás kényszerű beiktatása után már nem harcolhat a dobogóért. Ezzel együtt mindent megpróbált, ám nem vállalt felesleges kockázatot, s a harmadik körben feladta - döntésében valószínűleg nagy szerepet játszott, hogy a másnapi párosbéli szereplésre tartalékolja energiáját.

Jámbor mindeközben szívósan brusztolt, hogy beérje Bustót. Még az utolsó, a negyedik futószakaszon is a sarkában volt, csakhogy a végén a hispán - síkvízi tapasztalatait hasznosítva - kemény hajrát produkált. Busto különben tavaly abbéli elkeseredésében nyergelt át a maratonira, hogy nem került be hazája sydneyi válogatottjába, s első hosszútávú világbajnokságát rögvest megnyerte. Immár nem csak vb-, Eb-aranyérmesnek is vallhatja magát. Jámbort, mint első felnőtt (ezüst)érmesünket, kétszáz méteres hátrány ide vagy oda, őrjöngve ünnepelte a győri közönség.

"A rossz kezdés után nagy koncentrációt, s egy kis kockáztatást igényelt a felzárkózás - magyarázta Jámbor. - Eztán éreztem, hogy a spanyol ma egy kicsit jobb nálam, ezért nem merítettem ki magam a végsőkig. Holnap a párosfutam vár ránk: jómagam még nem vállaltam be soha két ilyen kemény versenyt egymás után, mégis azt mondom, óriási csatát vívunk majd a spanyol és a portugál egységgel."

A hölgyeknél ezúttal nem számíthattunk éremre, különösen azt követően nem, hogy az olasz Introini, a spanyol Santos és norvég Fjeldhejm már az első kör végén faképnél hagyta a derékhadat (korántsem okozott meglepetést, hogy a medálokat is maguk között osztották el). Harkai Orsolya és Bencze Beáta tisztességgel haladt az üldözők csoportjában - igyekezetük ezúttal pozíciójuk tartására volt elég. Harkai és Bencze a célegyenesben látványos háziversenyt vívott a pontszerző, hatodik helyért. A hajrát az ifjú Harkai bírta jobban.

Persze badarság a korral előhozakodni, mit számít az. A negyvenhat éves Pétervári Pál például hiába érkezett derék- és nyakfájdalmakkal - szinte a Sportkórházból - az Eb helyszínére, Győrött oly fiatalosan mozgott, hogy a lelátón minden magát félárnyékban legyező kortársa elszégyellte magát (jelentem, a suhancok is csodálattal adóztak neki). Említettük, Pétervári is kapott egy kis frissítő fürdőt, így az első futó etapon messze a vezető kenusok mögött trappolt végig. Egy kör múltán alig hittünk a szemünknek, amikor a következő iramodás előtt már elsőként ráncigálta ki a vízből hajóját.

Valószín?leg a mezőny javát sokkolta a két sebességfokozattal feljebb kapcsoló ősz üstök? BKV-versenyző, akiről azért tudhatták: rendre az első járatok egyikére váltja meg a jegyét. Négyszeres maratoni és egyszeres síkvízi vb-aranyérmesünk a befutó előtt a szlovák Radoslav Rus és a cseh Pavel Bednar mellett úsztatta meg piros-fehér-zöld színekben pompázó kenuját. A hátulról előretört világnagyság az egyik "taknyossal" elbírt, a másik viszont eliszkolt előle.

"A cseh és a szlovák összedolgozott a hajrában - mondta utóbb Pétervári. - Így is megverhettem volna őket, ám a végén épp az a kétszáz méter hiányzott, amire az elején szert tehettem volna, ha nincs az a borulás... Csupán az bosszant, hogy nem a legnagyobb riválisaim egyike győzött le. Ők a verseny közben maradtak le, a szlovák fiú pedig megdumálta az izomgörcsöt kapott, amúgy esélyesebb cseh sráccal, hogy lefáraszt, míg ő a finisre tartogatja az energiáját."

Vasárnap mi is összefogunk az ellenünk szövetkezőkkel szemben: férfi kenu- és női kajakpárosunk esélyeiről Borsodi Géza szakágvezető is annyit mondott - bárminő kertelés nélkül: "Az arany várományosai."

Vivendi 4. Felnőtt maratoni Európa-bajnokság, Győr

A táv: 36.6 km

Férfi. K-1, Európa-bajnok: Fernandez Manuel Busto (Spanyolország) 2:36:04 perc, 2. Jámbor Attila (Magyarország), 2:37:14, 3. Magnus Siverbant (Svédország) 2:37:46, 4. E. de Nijs (Hollandia) 2:37:46, 5. M. Kongsgaard (Dánia) 2:37:52, 6. J. Block (Nagy-Britannia) 2:38:45, ...Salga István (Magyarország) feladta. C-1, Európa-bajnok: Radoslav Rus (Szlovákia) 3:02:13, 2. Pétervári Pál (Magyarország), 3:02:39, 3. Pavel Bednar (Csehország) 3:03:18, 4. J. Sousa (Portugália) 3:04:53, 5. C. Scales (Dánia) 3:14:20, 6. P. Condrat (Románia) 3:19:04, ...Jakus Béla (Magyarország) feladta.

Női. K-1, Európa-bajnok: Elisabetta Introini (Olaszország) 2:54:08, 2. Garcia Mara Santos (Spanyolország) 2:54:13, 3. Marianne Fjeldheim (Norvégia) 2:54:16, 4. H. Gilby (Nagy-Britannia) 2:57:48, 5. S. Micusikova (Szlovákia) 2:58:17, 6. Harkai Orsolya (Magyarország) 3:02:59, 7. Bencze Beáta (Magyarország) 3:03:00.

Vivendi 4. ifjúsági maratoni kajak-kenu Európa-bajnokság, Győr

A táv: 21.1 km.

Férfiak. K-1, Európa-bajnok: Varga Dávid (Magyarország, egyesület: KSI, edző: Tóth László) 1:27:04, 2. Neil Fleming (Írország) 1:27:12, 3. Botond Balázs (Magyarország) 1:27:88, 4. N. Silva (Portugália) 1:30:21, 5. R. Kapisztinszki (Ukrajna) 1:31:99, 6. S. Pearson (Nagy-Britannia) 1:31:15. C-1, Eb: Kósdi Balázs (Magyarország, egy: Váci Hajó SE, e: Bánszky Imre) 1:40:18, 2. Kósdi Péter (Magyarország) 1:40:37, 3. Lubomir Hagara (Szlovákia) 1:47:10, 4. Meleg N. (Szlovákia) 1:47:15, 5. T. Mach (Csehország) 1:48:96, 6. J. Koszowski (Lengyelország) 1:52:24.

Nők. K-1: Eb: Jenny Spencer (Nagy-Britannia) 1:38:38, 2. Bartha Nikolett (Magyarország) 1:39:15, 3. Joana Sousa (Portugália) 1:39:59, 4. I. Ed (Svédország) 1:40:29, 5. Paksy T. (Magyarország) 1:41:41, 6. A. Lolk (Dánia) 1:41:57.

Már az Európa-bajnokság délelőttje is jól sikerült a számunkra. Ifjúsági versenyzőink két arany-, két ezüst- és egy bronzérmet lapátoltak össze. A kenusok csatája testvérharcot hozott: a Kósdi fivérek csupán a finisben döntötték el egymás között a bajnoki cím sorsát. "Végig segítettük egymást, ám a végén természetesen én győztem, hisz én vagyok az idősebb" - mondta Kósdi Balázs. A férfi kajakosoknál Varga Dávid nagy csatában utasította maga mögé az ír Fleminget, valamint Botond Balázst. A lányoknál Bartha Nikolett pedig az ezüstért csatázott - sikerrel.

GG, Nemzeti Sport 2001.07.15.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK