FONTOS


 

Síkvízi Eb- és vb-pótválogató, Szolnok - Pulaiék szabadságolása
Borhi: vb hat év után

Olimpiai bajnok kenusunk, Novák Ferenc pénteken - születésnapja alkalmából - nyári szabadságlevelet kapott. Hű társa, Pulai Ferenc is osztozik vele az "ajándékon", ám ő még oly szerényen sem ünnepelt, mint harminckét éves párja. A C-2 500 méteres szám sydneyi aranyérmesei tudniillik az idei válogatókon egyetlen számban sem tudták kiharcolni a vb-, illetve Eb-részvétel jogát. A kenu kettesek mezőnyét már az elmúlt hét végén feledhették, míg most a négyeseknek kiírt válogatón 500 és 1000 méteren is alulmaradtak csapatukkal.

"Minimális különbségű vereségekkel öt második és egy harmadik helyet értünk el a válogatókon, ám megszoktuk már, hogy Magyarországon csak az elsőség számít - mondta Novák. - Az olimpia után három és fél hónap kimaradt a felkészülésünkből, és ez visszaütött. Most a csapatunk közösen elmegy nyaralni a Balatonra, s szeptemberben megkezdjük a felkészülést a jövő májusban kezdődő idényre, addig is kéretik edzőnket, Szabó Attilát - a tavalyi aranyos megjelölés után - ezüstkovácsnak hívni."

A válogatottban egyetlen versenyző akad, aki ezüsttel is Eb-résztvevő: az elnyűhetetlen Hoffman Ervin, aki az idei szezon három nagyágyújával, - a bemelegítésképp a C-1 200-as szétlövést nyerő - Kolonics Györggyel, Hüttner Csabával és Fürdök Gáborral ötszázon a Zala György, Iván Gábor, Belicza Béla, valamint Kozmann György alkotta négyes mögött ért célba. Érdekes, hogy valószínűleg győzelem esetén is csak az Eb-n indulhatott volna, a vb-re nemigen lett volna esélye. Két órával korábban ugyanis a Hüttner, Fürdök duó magabiztos kenuzással legyőzte a Zala, Kozmann párost, így e távon C-2-ben a vb-részvételt harcolta ki, amit egy esetleges négyesbéli szerepléssel aligha tudott volna összegyeztetni.

Hiába engedte át a kontinensbajnokságon az ötszázas részvételt csapata, Belicza Béla Hofinál is boldogabb: "Az utolsó lehetőségemet ragadtam meg - mondta a csepeliek kétszeres világbajnoka. - Köszönöm a fiúknak, hogy befogadtak ebbe az igazán eredményes vegyescsapatba. Ha nincs ez a lehetőség, talán fel is hagyok a kenuzással, mert Magyarországon - részben anyagiak, részben motiváció híján - szinte lehetetlen egy-egy sikeres év után elviselni azt, hogy valaki a második vonalba kerül. Ez a győzelem óriási erőt ad a folytatáshoz: a jövő évi Eb-n, Szegeden szeretném átélni azt az örömöt, amit két esztendeje a vb-n, amikor mi nyertük a magyarok első aranyát."

A kajak négyeseknél társaival vb-szereplést kiharcolt Borhi Zsombor nevezettnél is hosszabb éhkopp után érhet el sikert: "Úgy-úgy, hat éve, 1995-ben vettem részt utoljára világbajnokságon. Majdnem úgy érzem magam, mint Jármy Marci, aki ezennel küzdött meg első vb-indulásáért - mondta a kaposváriak szintúgy kétszeres vb-aranyérmese. - Dunavarsányban, egy faházat bérelve gyakoroltunk a párharcra, ám mitagadás, most jól jön, hogy ellenfelünk indul a kontinensbajnokságon, mi pedig feltöltődhetünk az év fő versenyéig."

GG, Nemzeti Sport 2001.07.14.

Pulaiék kudarca

Tegnap rendezték a kajak-kenusok számára az idei vb-re és Eb-re a pótválogató versenyt. Azok az egységek csaptak össze, amelyek a korábbi két válogató során nem tudtak dűlőre jutni egymással a világversenyeket illetően. Érdekesség, hogy a kétszeres olimpiai bajnok kenus Kolonics György a 200 m-es távon is kivívta az Eb- és vb-indulás jogát, tehát valamennyi egyes szám az övé. Meglepő viszont, hogy a Pulai-Novák olimpiai bajnok kenupáros négyesben sem lesz ott az idei világversenyeken, ugyanis 500 és 1000 méteren is kikaptak ellenlábasaiktól.

tamás, A színes Sport 2001.07.14.

Nem törtek meg

Ha valaki azt mondja a tavalyi sydneyi olimpia után, hogy az ott aranyat szerző Pulai, Novák kenupáros idén egy világversenyen sem indul, sokan kacagnak. Márpedig a válogatón lemaradtak, nem indulnak. Mi ennek az oka? - kérdeztük Novák Ferencet.

- Későn, január végén kezdtük el a felkészülést, a többiek már december elején belevágtak - hangzott a válasz. - A sportág vezetése azt is felajánlotta, hogy az egész évet hagyjuk ki - nem vagyunk már mai gyerekek -, de mi úgy döntöttünk, nem szabad egy egész évre leállni.

Novák hozzátette, lelkileg nem törtek meg, az athéni olimpiát megcélozzák.

tamás, A színes Sport 2001.07.15.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK