FONTOS


 

Síkvízi Európa- és világbajnoki pótválogató, Szolnok
Zala hármas présben

Egy héttel az Európa-bajnokság előtt, pénteken még versenyre kelnek válogatott kenusaink, továbbá a kajak négyesek 500 méteren induló egységei. A tehervállalásokat halmozók között találjuk Zala Györgyöt, aki Szolnokon Kozmann György társaságában egyazon napon párosban és két kvartettszámban (e hajóba még Belicza Bélát és Iván Gábort invitálvák) is odatérdel a rajthoz. Már a részvétel is süvegelendő: legalábbis ahhoz képest, hogy Zalát - elhatalmasodó asztmája miatt - májusban még mindennemű sporttevékenységtől el akarták tiltani az orvosok.

"Nem szeretek a betegségemről beszélni, mert azt gondolják rólam, hogy mentséget keresek - mondta a BSE-ESMA kétszeres olimpiai bronzérmes kenusa. - A lényeg, hogy mostanság jól vagyok, noha nem tudom, meddig tudom még ezt az állapotot összeegyeztetni az élsportolói léttel. Ha csak rajtam múlik, legalább az athéni olimpiáig folytatom."

Tavaly az olimpián máig érthetetlen rosszullét lett úrrá Zalán: a C-1 1000 méteres szám sydneyi döntőjében a finis előtt dobogós helyért küzdött, amikor idegrendszere leblokkolt. Szervezete furcsa reakciójára a mai napig nem talált magyarázatot, sőt, a "villanyoltást" követő egy órára sem igen emlékszik. "Se kép, se hang nem maradt meg bennem a történtekről - fűzte hozzá utóbb - , de maradjunk a jelennél: az sokkal jobban érdekel. C-4 200 méteren Európa-bajnoki címvédőként már kiharcoltuk az indulási jogot, így elégedett vagyok. Ha most, a pótválogatón netán egyetlen számban sem nyerek, akkor sem leszek elkeseredett, mert találtam egy olyan párt, akivel a következő három évben még nagy sikereket érhetünk el." A paksi Kozmann Györggyel alkotott egységük valóban igen erősnek tetszik: ötszázon ellenükben az olimpiai bajnok Pulai Imre, Novák Ferenc párt elütő Hüttner Csaba, Fürdök Gábor C-2-es sem mehet biztosra (igaz, utóbbiak 1000 méteren már vb- és Eb-szereplők).

Pulaiék két kvartettel is vigasztalódnának (C-4 500-on, valamint 1000-en partnerük Ispán László és Buzál Miklós), különösen úgy, hogy szerencsés csillagzatukban is bízhatnak - elvégre Novák pontosan pénteken ünnepli harminckettedik születésnapját. A másik aktív olimpiai bajnok kenus, Kolonics György ugyancsak felbukkan Szolnokon: dupla eséllyel harmadik indulási lehetőségét kívánja kiharcolni az 500-as négyes tagjaként (társai Hüttnerék, no meg Hoffman Ervin), illetve 200 méteren szólóban, a dunaújvárosi Malomsoki Sándor elleni szétlövésen.

A kajakosok körében K-4 500 méteren egyszerű a kérdés: a világ- vagy Európa-bajnokságon indulhatnak? A győztes Poznanba, a vesztes jövő héten Milánóba utazik. A két vetélkedő az első válogatón győztes Kadler, Babella, Katyina, Bauer alkotta csapathajó és a másodikat nyert, rutinos Jármy, Beé, Hegedűs, Borhi egység, miközben a regatta kiemenetel csupa kétség.

GG, Nemzeti Sport 2001.07.13.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK